En Sıcak Konular

Kenan Evren'in adı için dava

12 Eylül 2008 13:47 tsi
Kenan Evren'in adının okullardan silinmesi için dava açıldı.

Ege 78'liler Dayanışma ve Demokrasi Derneği, 12 Eylül askeri darbesini yapan 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in isminin İzmir'deki dört okuldan silinmesi için dava açtı.
İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması yapan dernek üyeleri, "Gün gelecek, devran dönecek, darbeciler halka hesap verecek" şeklinde slogan attı.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçeyle başvurduklarını anlatan Dernek Başkanı Temur Taşdemir, 60 gün içinde yazılı cevap verilmediği için kanunen dava açma hakları doğduğunu söyledi.

Dava dilekçesini önce İzmir Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne vereceklerini, oradan da Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi'ne gönderileceğini ifade eden Taşdemir, "Darbeler ve darbeciler dünyanın her yerinde yargılanıp mahkum olurken ülkemizde hâlâ korunmaktadır. Hattâ dönem dönem bazı sivil kuruluşlar tarafından darbe çağrıları dahi yapılabilmektedir. Bu darbe kültüründen kurtulmadan, demokrasiye ulaşmak mümkün görünmüyor. Bunun da tek yolu, darbecilerle hesaplaşmak ve yargılamaktır." diye konuştu.

Dernek olarak yedi yıldır mücadele verdiklerinin altını çizen Av. Taşdemir, ancak bunun yeterli olmadığını, hükümetin de üzerine düşen görevi yapması gerektiğine dikkat çekti.

Ergenokon operasyonunda sonuna kadar gidilmesini isteyen Taşdemir, "Ergenokon gibi yapılanmalar elbette ki yargılanmalıdır ancak AKP, gerçekten Ergenekon'u yargılayabilir mi? Darbecileri yargılama konusunda samimiyse, teşebbüs edenlerin yanı sıra darbe yapanları da yargılamalıdır. 12 Eylül darbecilerini yargılamak için öyle yeni kanıtlara, belgelere de ihtiyaç yok. O günden bu yana yığınla belge var elde. 12 Eylül darbecilerinin bildirileri, uygulamaları, söylemleri devletin televizyonlarında, arşivlerinde neredeyse belgesel olacak kadar var." şeklinde konuştu.

Ergenokoncuları savunananları hiçbir şekilde samimi bulmadıklarını ifade eden Taşdemir, şunları söyledi: "Ergenekoncuları insan hakları ihlali açısından savunmaya kalkanları ve avukatlığına soyunanları da o kadar samimi bulmuyoruz. Türkiye'de her gün insan hakları ihlalleri yaşanırken neredeydiniz? Hukuk şimdi mi aklınıza geldi? 12 Eylül'ün yasaklarıyla, kurumlarıyla, uyguIamalarıyla hâlâ yürürlükte olduğu günümüzde, toplum o dönemle hesaplaşmadan ve yargılamadan demokrasinin önünün açılamayacağının bilincindeyiz. Bu amaçla meşru olmayan bir yöntem olan darbeyle iktidara gelenlerin isimlerinin okullara verilmesi, darbeleri meşrulaştırmak ve darbecileri övmektir. Okullarımızdan bu isimlerin bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz."

cihan
 



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs