En Sıcak Konular

Akbank: Halkbank'la ilgileniriz

12 Eylül 2008 13:44 tsi
Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı Dinçer, yurtiçinde potansiyel organik ve inorganik büyüme fırsatlarını incelediklerini, satışa çıkması durumunda Halkbank ile de ilgileneceklerini söyledi.

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Sabancı, yurtdışına yönelik ise şu anda satın alma planlarının olmadığını, içeride olduğu gibi dışarıda da organik büyümeye öncelik verdiklerini söyledi. 
Sabancı Reuters’ın söyleşisinde, “Halkbank’la ilgili olarak bugünden bir şey söylemek çok zor. Halkbank’ın aktif yapısının içeriğini bilmiyoruz. Eğer Özelleştirme İdaresi Halkbank’ı bir bütün olarak satma kararı verirse, tabi ki o zaman ilgilenen oyunculardan biri olarak aktiflerin detayına bakacağız” dedi.

Sabancı, yurtiçinde her türlü potansiyel bir satın almada hedefin çekiciliğinin, bu hedefin aktif yapısı, yaratabileceği sinerji, Akbank’ın stratejik konumunu tamamlaması ve satış şartlarına bağlı olacağının altını çizdi.

YURTDIŞINDA TEMSİLCİLİK OFİSLERİ AÇACAK
Sabancı yurtdışındaki organik büyümelerine değinerek, “2009’un ilk yarısı içinde Moskova, Şanghay ve Dubai ‘de temsilcilik ofisleri açmayı planlıyoruz. Bu ofisler, Türkiye ile bu bölgeler arasında sürekli bir artış kaydeden iş ilişkilerinde ve ticaret hacminde, Akbank’ın önemli bir rol oynamasına olanak sağlamak ve büyüme potansiyelinin değerlendirilmesi bakımından da etkili olacaklar” dedi.

Sabancı, “Kısa ve orta vadede bu ofisleri geliştireceğiz ve uluslararası bankalarla oluşturacağımız stratejik işbirlikleri ile artan bir iş hacmi yaratmaya ve ticaret finansmanı işlemlerinde lider rolü oynamaya devam edeceğiz. Bu piyasalarda şu anda satın almalar yoluyla kalıcı rekabet avantajı veya önemli değer yaratımı fırsatları olduğunu düşünmüyoruz” diye konuştu.

Türk bankalarının çok rekabetçi ve kârlılık olarak yüksek bir ortamda faaliyet gösterdiklerini bunun da bankaları Türkiye piyasasına yeni ürünler sunma ve şube açma konularına daha fazla ağırlık vermeye, ayrıca yurtdışındaki yeni ve yeterince nüfuz edilmemiş pazarlara girmeye yönlendirdiğini söyleyen Sabancı, “Türkiye pazarındaki fırsatların henüz tam olarak kullanıldığını düşünmüyorum. Bu pazarda çok büyük bir fırsat olduğu için, bence Türk bankalarının bölgedeki diğer büyüme istekleri bir süre için bir ikinci planda kalacak” dedi.

Türkiye’ye kredi ve aktif girişlerinin AB’deki emsallerine kıyasla hâlâ oldukça düşük seviyelerde olması nedeniyle bankacılık hacminin önemli ölçüde büyümesini beklediklerini söyleyen Sabancı, “Bütün olarak baktığımızda, ulusal piyasadaki lider pozisyonumuzu pekiştirmek ve bölgemizde diğer Avrupa bankaları ile birlikte lider bir oyuncu olmak için gerekli adımları atmayı arzuluyoruz” dedi. Sektörde yabancı bankaların ağırlığı ile ilgili olarak da önde gelen yerlibankaların, hakimiyetlerini koruyacağını tahmin ettiklerini söyledi.

TEK ETKİ BORÇLANMA MALİYETİNDE OLDU
Global piyasalardaki türbülansa rağmen, sendikasyonlarda kredi vadelerinin uzatılması konusunda şu ana kadar hiçbir zorluk yaşamadıklarını söyleyen Sabancı, “Gözlenen tek etki borçlanma maliyetlerinde hafif bir artış olmasıydı. Ancak yine de bu, diğer gelişmekte olan pazarlarda bulunan bankaların ödemekte olduğu marjın hâlâ çok altında bulunuyor” dedi.

Akbank’ın sektörde en güçlü likiditeye sahip banka olduğunun altını çizen Sabancı, “Dolayısıyla uluslararası piyasaların tamamen kapanması halinde bile herhangi bir likidite sıkıntısı yaşaması beklenmemektedir” diye konuştu.

MORTGAGE KREDİLERİ 60 MİLYAR YTL’YE ÇIKAR
Mortgage kredilerinin Türkiye’de halen GSYH’nin yüzde 4’ü seviyelerinde seyretmesine karşın Avrupa ortalamasının yüzde 50 seviyelerinde olduğunu söyleyen Sabancı,”Türkiye nüfusunun genç ve dinamik oluşu ve artan şehirleşme oranları mortgage kredilerindeki genişlemeyi destekleyen en büyük faktörler olacak. Artan gelir seviyelerinin yanı sıra gerileyen faiz oranları da orta vadede mortgage piyasasının büyümesine katkıda bulunacak. 2009 yılında, mortgage kredilerinin yüzde 45 civarında büyüme kaydederek yıl sonunda yaklaşık 60 milyar YTL veya GSYH’nin yüzde 5’i seviyesine ulaşacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Sabancı’nın verdiği bilgiye göre, Akbank kurumsal ve ticari kredilerde yılbaşından bu yana sırasıyla yüzde 54 ve yüzde 41 artış sağladı. Mortgage kredilerindeki yüzde 18.6’lik büyüme ise sektör ortalamasının üzerinde bulunuyor.

Sabancı ayrıca, “2008 yılı için tüm bankacılık sektöründe, toplam kredilerde yüzde 31, tüketici kredilerinde yüzde 28, kurumsal ve ticari kredilerde ise yüzde 33’lük bir büyüme kaydedileceğini tahmin ediyoruz. Akbank, 2008 yılında ve uzun dönemde sektör ortalamasının üzerinde büyümeyi planlıyor. Böylece, 2008 yılında piyasada tanık olduğumuz belirsizliğe rağmen kârlılıkta kuvvetli bir büyüme sağlamaya devam etmeyi planlıyoruz” dedi. 
   
 



Bu haber 626 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,241 µs