En Sıcak Konular

Doğan-Erdoğan polemiğinin müsebbibi Ceyhan'da son durum!

12 Eylül 2008 12:17 tsi
Başbakan Erdoğan ile Aydın Doğan arasındaki polemiğin merkezi Ceyhan, son 10 yılda yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi.

Günlerdir Türkiye gündemini meşgul eden Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Doğan Holding Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Doğan'ı karşı karşıya getiren Adana'nın Ceyhan ilçesi son 10 yılda yerli ve yabancı yatırımcıların gözdesi haline geldi.
191 milyon ton ham petrolün işleneceği dünyanın en büyük petrol terminali haline gelecek Ceyhan'da her gün yeni bir firma yatırım için fizibilite çalışması yapıyor.

Ceyhan 9 kilometrelik sahil şeridi, yatırıma açılan 128 bin dönüm arazisiyle büyük firmaların iştahını kabartıyor.

En son Kuwait Petrolevm International Limited Şirketi'nin rafineri kurmak incelemelerde bulunduğu Ceyhan'da emlak fiyatları da yüzde 100 oranında arttı.

13 banka ilçeye şube açarken 30 bin insanın istihdam edilecek olması şehirde yeni alanların imara açılmasını sağladı.

İlçede Endüstri Meslek Lisesi, Çıraklık Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezleri'nde kaynakçılık, elektrikçilik gibi kurslar düzenlenerek hazır elaman yetiştirildi. İlçeye Milli Eğitim Bakanlığı Denizcilik Lisesi açarken Çukurova Üniversitesi de Mühendislik Fakültesi kurmak için çalışma başlattı.

Ceyhan'da 55 bin dönümlük arazi, 1987 yılında Ceyhan Serbest Bölgesi için istimlak edildi. 4 bin 500 dönümlük sahil şeridiyle alt yapısı hazırlanan bölge o yıllarda yatırımcıların hizmetine sunuldu. Ancak bir kaç firma haricinde yatırımcı çekilemedi. Ta ki Su Gözü Termik Santrali ve Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) boru hattının Ceyhan'da faaliyete geçeceği güne kadar. Ceyhan'a olan talep 2000 yılından sonra artmaya başladı.

Enerji yatırımların gözde merkezi haline gelen Ceyhan'da 128 bin dönüm arazi ve 9 kilimetrelik sahil şeridine rafineriler, petrokimya tesisleri, enerji santralları, organize sanayi bölgeleri ve tersaneler kurulması için düğmeye basıldı.

Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi için de yeralacak rafineriler, petrokimya tesisleri, petrol ve doğalgaza ilişkin depolama tesisleri, LNG terminallerinin yanısıra liman ve tersanelerin yeralacağı proje hazırlandı.

Proje kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu (EPDK) bölgede yapılacak 3 rafineri için lisans verdi.

Proje alanı dahilinde halen işlemekte olan 71 milyon ton kapasiteli Botaş (ITP,Irak-Türkiye boru hattı), 50 milyon ton kapasiteli Botaş-BTC hattı ile Çalık Holding'in enerji sektöründe faaliyet gösteren şirketi Çalık Enerji'nin yapacağı 70 milyon ton kapasiteli Samsun-Ceyhan boru yatırımı için lisans verdi.

Doğan Grubu'nun ana ortakları arasında yer aldığı Petrol Ofisi (PO) Ceyhan'da rafineri kurmak için müracatta bulundu. Kuwait Petrolevm International Limited Şirketi de Adana'nın Ceyhan ilçesinde rafineri kurmak için inceleme başlattı.

Ceyhan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Duru, Orta Doğu petrolleri ve Orta Asya enerji kaynaklarının dünyaya açılmasında Ceyhan'ın önemli görev üstlendiğini aktardı.

100 yılın projesi olarak adlandırılan BTC Ham Petrol Boru Hattı'nın devreye girmesinin ardından yerli ve yabancı yatırımcıların yöreye olan ilgisinin arttığını kaydeden Duru, 2-3 günde bir yatırımcının Ceyhan'a gelerek kendilerinden bilgi aldığını vurguluyor.

Rafineri kurmak için şirketlerin EPDK'ya başvurduğunu ifade eden Ali Duru, başvuru yapan firmalar tarafından kurulması planlanan rafinerilerden en büyüğünün kapasitesi yıllık 15 milyon ton civarında olduğunu anlattı.

Duru, "Diğer kurulacak rafinerilerle birlikte yılda ancak 30-40 milyon ton ham petrol işlenebilecek. Ceyhan'a ise yılda 190 milyon ton ham petrol gelecek. Bu rafinerilerde ham petrolün sadece yüzde 25'i işlenecek, yüzde 75'i ise işlenmeden dünya pazarlarına sevk edilecek. Ceyhan'a 4 değil, 5 rafineri de kurulabilir.'' dedi.

Ceyhan'da rafineri kurulması için yeterli miktarda arazinin ve ham maddenin bulunduğunu ifade eden Ali Duru, ''Enerji açısından da sıkıntı olmaz. Çünkü Türkiye elektrik üretiminin yüzde 7'lik ihtiyacını karşılayan İSKEN Sugözü Termik Santralı faaliyet gösteriyor.'' diye konuştu.

Ali Duru, 13 bankanın ilçeye şube açtığını, 30 bin insanın istihdam edilecek olmasının şehirde yeni sahaların imara açılmasını sağladığını ifade etti.

Başkan Duru, Endüstri Meslek Lisesi, Çıkarklık Eğitim Merkezi ve Halk Eğitim Merkezleri'nde kaynakçılık, elektrikçilik gibi kurslar açarak hazır eleman bulundurduklarını kaydetti.

Ayrıca ilçeye Denizcilik Lisesi açılırken Çukurova Üniversitesi de mühendislik fakültesi kurmak için çalışma başlattığını aktardı.

Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Üyesi, Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Mahmut Kılıç ise ilçenin geniş alan ve liman yapımına uygun olması nedeniyle büyük talep gördüğünü belirtiyor.

Ceyhan'ın dünyadaki bütün enerji kaynaklarının üretilebileceği bir yer olduğuna dikkat çeken Kılıç, "Ceyhan son yılların parlayan yıldızı. Yatırım yapanlar kazanacak." dedi. Ceyhan'ın bölge insanının istihdamı açısından büyük yarar sağlayacağını anlatan Kılıç, ilçenin göç alarak Tuzla gibi olacağını anlattı.

İlçede faaliyet gösteren Onaran Emlak'ın sahibi Ali Cemal Onaran ise yapılacak yaptırımlarda sonra emlak fiyatlarında yüzde 100'e varan oranda artış yaşandığını söyledi. Kurulacak tesislerle ilçede önemli bir konut açığının ortaya çıkacağını anlatan Onaran, "Ceyhan'a 100 bin insan göçü bekleniyor. Şimdiden kiralık daireler 7 bin YTL'ye kadar çıkmış durumda. İlçede 150 bin YTL'ye konut satılıyor. TOKİ ve belediyenin yapacağı konutlarla açığın kapatılması planlanıyor." dedi.

cihan

 



Bu haber 1,368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,907 µs