En Sıcak Konular

Bunun adı manipülasyon!

12 Eylül 2008 12:00 tsi
Bunun adı manipülasyon! Aydın Doğan'ın düşen hisselerini bakın kim toplamış...

Star gazetesinde yer alan ilginç habere göre Aydın Doğan haftasonu ‘Ceyhan’a rafineri kurmamıza izin verilmiyor’ dedi. Hisseler düştü. Salı günü damadı Yalçındağ ve ortağı OMV düşük fiyattan hisseleri topladı.

Çarşamba Petrol Ofisi Genel Müdürü, Aydın Doğan’ı yalanladı. Doğan, böylece 5 yıl hapislik manipülasyon suçu işledi

Doğan Grubu’nun patronu Aydın Doğan haftasonunda Petrol Ofisi’yle ilgili yaptığı ‘Başbakan Ceyhan’a rafineri kurmamıza izin vermiyor’ açıklamasıyla, ‘bilerek ya da bilmeyerek!’ borsa tarihinin en somut manipülasyon olaylarından birine imza attı.

Neden mi?..

Çünkü Aydın Doğan hiçbir resmi yetkisi olmadan, şirket tarafından yetkilendirilmeden Petrol Ofisi’nin hisselerinin değerini etkileyecek sözler sarfetti. Bu sözlerin ardından düşüşe geçen Petrol Ofisi hisselerini ise Aydın Doğan’ın damadı Mehmet Ali Yalçındağ ve yabancı ortağı Avusturyalı OMV düşük fiyattan borsada topladı. Üstüne üstlük Petrol Ofisi’nin kuracağı rafineriyle ilgili açıklamayı yapmaya yetkili kuruluş, yani şirketin kendisi Aydın Doğan’ı yalanladı. Petrol Ofisi Genel Müdürü Melih Türker çarşamba günü gazetelere yansıyan konuşmasında ‘Rafineri kuramayacağımıza ilişkin resmi kurumlardan bir cevap yok’ dedi.

6.9 TRİLYONLUK HİSSE ALDI

Şimdi tekrar olaya dönüyoruz...
Cuma günü 6.2 YTL’den kapanan Petrol Ofisi hisseleri haftasonunda başlayan tartışmaların ardından hızla dalgalanmaya başlayınca en önemli alıcı  Bu olayın anlamı ne? 
Aydın Doğan Sermaye Piyasası Kanunu’nun manipülasyon suçu ve cezasını tanımlayan 47’nci
maddesinin 3. bendine göre ‘Hisse senetlerinin değerini etkileyebilecek yalan, yanlış,
yanıltıcı, mesnetsiz bilgi veren, haber yayan, yorum yapan... ve bunlarla hareket eden kişiler’
durumuna düşmüştür.

Peki bu yasa maddesinin ceza olarak karşılığı nedir? Aynı maddeye göre bu suçun cezası iki yıldan beş yıla kadarhapis ve 5 binden 10 bin güne kadar adli para cezası...

Buna ek olarak konuyla ilgili gelişmelerden dolayı zarar görenler de Aydın Doğan hakkında dava açabilir. 
Petrol Ofisi’nin iki büyük ortağı Doğan Grubu ve Avusturyalı ortak OMV oldu. PO hisseleri pazartesi 5.70 YTL’ye kadar gerilerken, Avusturyalı ortak OMV salı günü alıma geçti ve ortalama 6.05 YTL’den 1 milyon 100 bin adet hisse senedini borsadan topladı. OMV bu alım için 6 milyon 665 bin YTL (6.6 trilyon lira) ödedi. Böylece şirketteki payını yüzde 41.5’e çıkardı. Aynı gün Aydın Doğan’ın damadı ve Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yalçındağ da borsada alıma geçerek 41 bin 500 adet hisse senedi topladı. Yalçındağ ortalama 6.15 YTL’lik fiyatla aldığı bu hisseler karşılığında 255 bin 457 YTL ödedi. Doğan’ın açıklamalarının ardından başlayan süreç kendi şirketi ve Avusturyalı ortağına daha düşük fiyattan hisse alma fırsatı sağladı.

Doğan hisselerini kim torpilledi?
Aslında Doğan Grubu’nun yönetim kadrosunda Sermaye Piyasası Kanunu ve işleyişiyle ilgili konularda Türkiye’nin en yetkin isimleri görev yapıyor. Ancak bu durum söz konusu grubun gazetelerindeki bir yanlışı düzeltmeye yetmiyor. Hürriyet gazetesi üç gündür, giderek zayıflayarak da olsa, ‘Başbakan’ın sözleri hisselerimizi düşürdü, Başbakan manipülasyon suçu işledi’ diyor. Burada anlayamadıkları ya da anlamak istemedikleri teknik bir ayrıntı var. Başbakan Erdoğan cumartesi ve pazar günkü açıklamalarında Doğan Grubu’nun halka açık şirketleriyle ilgili hiçbir söz söylemedi. Dolayısıyla doğrudan hisselerin fiyat hareketini etkileyecek bir tavrı yok. Hisse fiyatlarını etkileyebilecek tek açıklama, Sayın Aydın Doğan’ın televizyonlarda yayınlanan ‘Başbakan bana Ceyhan’da rafineri kuramayacağımızı söyledi’ sözleriydi. Doğan Grubu ve Sayın Aydın Doğan Başbakan’ın sözlerini tehdit olarak algıladıysa başka mahkemelerde başka içerikli davalar açma hakkını hukukçuları aracılığıyla araştırabilir. Konunun sermaye piyasası hukukuyla ve manipülasyonla ilgisi yok.

YÖNETİM RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA
Diğer taraftan ‘Doğan Grubu’na bağlı hisselerin düşüşüne ne diyeceksiniz?’ Sorusu yöneltilirse...

Cevap şudur: Petrol Ofisi dışında, diğer Doğan Grubu hisselerindeki düşüşün açıklanabilir nedeni; grubun bir ‘yönetim riski’yle karşı karşıya kalması. Sermaye piyasası uzmanları ve piyasa profesyonelleri ‘yönetim riski’ kavramını son derece iyi bilirler. İMKB tarihinde buna en iyi örnek ise Uzan Grubu’nun borsadaki şirketleri Çukurova ve Kepez Elektrik’tir. Söz konusu şirketler, uzun yıllar boyunca borsada yönetim riski nedeniyle hak ettiğinden daha düşük fiyatla işlem gördü. Hatta sıraları işleme kapatıldı. Sorulması gereken sorular şöyle: Bu riski kim yarattı? Basiretli davranış bir işadamının işletmesine ve ortaklarına karşı en büyük yükümlülüğü değil mi? Küçük ortaklar kimden hesap sormalı?

Doğan İMKB’ye açıklama yaptı
Doğan Yayın Holding, Sermaye Piyasası Kurulu’na kağıt ithalatı konusunda bugüne kadar gerekli belgeleri verdiklerini mevcut durum itibariyle Doğan Yayın ya da iştiraklerinden SPK tarafından istenen herhangi bir belge ve bilgi olmadığını İMKB’ye açıkladı. Açıklamada, Doğan Yayın’ın bağlı ortaklığı Doğan Dış Ticaret ve Mümessillik şirketinin gazete kağıdı ithalatı sürecinde yer aldığı belirtilerek, 2001 yılından beri SPK’nın şirket bünyesinde faaliyet gösteren gazetelerin kağıt ithalatı ile ilgili olarak bilgi ve belge talep ettiği ve kendilerinin de bu belgeleri hukuka uygun şekilde Kurum’a ilettiği belirtildi. Açıklamada, ‘Mevcut durum itibariyle şirketimizden veya iştiraklerinden SPK tarafından istenen herhangi yeni bir belge bulunmuyor’ denildi. Şirkette faaliyet gösteren gazetelerin kağıt ve baskı malzemelerini ‘emsal’ değerlerden zaman zaman da ‘emsal’ değerlerin altında ithal edildiği belirtilen açıklamada, hisse sahiplerinin zarara uğratılmasının söz konusu olmadığı bildirildi.

Dosya:/dosya/icerik/080912-041506-e01kk.jpg

 



Bu haber 1,713 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs