En Sıcak Konular

Alman gizli servisi çalışıyor

12 Eylül 2008 12:02 tsi
Alman gizli servisi çalışıyor Almanya, bugün olduğu gibi, kimi dönemlerde sessizliğe bürünüyor, ancak bu Berlin'in pasifleştiği anlamına gelmiyor. Hükümetin sustuğu dönemlerde Alman istihbaratı devreye giriyor. İşte Almanya'yı sarsan o casusluk skandalı...

İki Alman ajanın, Irak işgalinden hemen önce Bağdat’ta ABD hesabına yürüttüğü gizli faaliyetler, Almanya'da siyaset gündemine bomba gibi düştü.

Ajanların, ayrıntılarıyla basına sızan casusluk faaliyeti, Berlin’in ‘savaş karşıtı’ söylemini bütünüyle yalanlarken, gelecek seçimlerde Başbakan Angela Merkel’i koltuğundan etmeyi uman Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier’in kariyerinin de, skandal nedeniyle sona erebileceği belirtiliyor.

Bağdat’taki hassas hedefler hakkında ABD’ye istihbarat temin eden ajanların gelecek hafta parlamentoda komisyonuna ifade vermesi beklenirken, Stern dergisinin yayınladığı gizli belgelerdeki bilgilerin Steinmeier’i şimdiden büyük sıkıntıya soktuğu kaydediliyor. 2003’te Irak savaşı öncesinde, dönemin Başbakanı Gerhard Schröder’in genel sekreteri olan Steinmeier, istihbarat servislerinin koordinasyonundan sorumluydu. Schröder, 2002’de yapılan seçimleri, az farkla da olsa kazandı. Schröder’in seçimleri kazanmasında, ülkesinin Irak savaşına kesinlikle katılmayacağı sözü etkili olmuş, savaş karşıtı tutumu Bush yönetiminin tepkisini çekse de merkez soldan oy almasını sağlamıştı.

GİZLİ ANLAŞMA YAPILMIŞ

Ancak Stern’in ortaya çıkardığı belgeler, Schröder ile Steinmeier’ın, bombardıman için Bağdat’taki krtik hedefler hakkında istihbarat temin etmek ve işgalin yolunu açmak suretiyle gizli bir anlaşma yapmış olduğuna işaret ediyor. Stern’e göre Bağdat’taki Alman ajanları Rainer Mahner ile Volker Heinster, Gerhard Schröder’in 2002 seçimlerini kazanmasına imkan veren savaş karşıtı tutumunun bir ‘yalan’ olduğunun somut kanıtı. Halihazırda aktif politikadan uzak olan Schröder, Rus enerji devi Gazprom’un projeleri için çalışıyor. Yakın çalışma arkadaşı Steinmeier ise gelecek yıl yapılacak seçimlerde partisinin başbakan adayı. Dergide yer alan haberde, ortaya çıkan skandalın Steinmeier’in siyasi kariyerine vuracağı darbeye işaretle, “Bugün bu iki ajan, Almanya’nın başbakanı olmak isteyen kişi için felç edici bir zehire benziyor” ifadesi kullanıldı.

ALMAN AJANLAR ABD’NİN GÖZÜ KULAĞI OLDU

Stern’ün istihbarat çevrelerine yakınlığıyla bilinen ve Almanya’nın en itibarlı araştırmacı gazetecilerinden sayılan Oliver Schröm tarafından kaleme alınan yazıda, ajanların casusluk faaliyetlerine ilişkin çok çarpıcı bilgiler yer alıyor.

Haberde yer alan bilgilere göre 2002’deki seçimlerden sadece birkaç hafta sonra Alman istihbarat teşkilatı BND (Bundesnachrichtendienst) Bağdat’ta bir istihbarat ekibinin görevlendirilmesi için izin aldı. Steinmeier’in verdiği anlaşılan izinle BND, ABD istihbarat teşkilatı CIA ve Savunma Bakanlığı ile ortak plan hazırladı.

Elde edilen gizli bir iç yazışma notuna göre 28 Kasım 2002’de, savaşın başlamasından takriben dört ay önce, Alman ajanların, topladıkları bilgileri Katar’taki ABD üssüne bağlı bir Alman irtibat subayı aracılığıyla ABD güçlerine iletmesi, ABD’nin istihbarat taleplerinin de aynı kanaldan sahadaki ajanlara iletmesi üzerinde mutabakat sağlandı.

KOORDİNATLAR VERİLDİ, OTEL VURULDU

ABD’nin sahadaki muhtemel hedefler hakkında istihbarat sağlayacak eğitimli ajanlarının bulunmadığını belirten Stern, “İki Alman ajan, Amerikan savaş makinesinin gözleri ve kulakları oldu” ifadesini kullandı. Haberde, Bağdat’a bombardımanın başlamasıyla istihbarat akışının hızlandığı ve kenti tarayan ajanların bombaların yol açtığı hasar hakkındaki bilgileri, sonraki saldırılarda kullanılmak üzere anında ABD’ye ilettiği belirtildi.

SCHRÖDER’DEN ‘SAVAŞA KARŞIYIZ’ AÇIKLAMASI 

Alman ajanlar, ABD ordusun talebinden dakikalar sonra, Irak Cumhuriyet  Muhafızları’nın saklandığı düşünülen Bağdat’taki Sheraton otelinin fotoğrafını çekerek koordinatları ABD’ye iletti. Kısa süre sonra otel lazer güdümlü bombalarla yerle bir edildi. Gizli patlayıcılara karşı köprüler kontrol edilirken, Irak gizli servis karargahındaki hareketlilik de ayrıntılarıyla anında rapor edildi. 1 Nisan 2003 tarihinde, Cumhuriyet Muhafızları’nın gizlendiği bir binaya ilişkin ayrıntılı bilgiler ve koordinatların yer aldığı ‘tipik bir rapor’ gönderildiğini yazan Stern, bu tarihten iki gün sonra ise Başbakan Schröder’in parlamentoda yaptığı konuşmada, “Almanya bu savaşa katılmayacak. Bu tutumumuzda ısrarlıyız” sözlerini sarfettiğini belirtti.

130 RAPOR GİTTİ

Alman ajanların Amerikalılara 130’dan fazla rapor gönderdiği belirtiliyor. Dergiye konuşan kaynaklar, savaşın ardından Mayıs 2003’te ajanların BND karargahında alkış tufanıyla karşılandığını ve bu törende Steinmeier’in de hazır bulunduğunu anlattı. Ajanların daha sonra ABD Başkanı George W. Bush tarafından madalya ile taltif edildiği de belirtildi.

Steinmeier’in parlamento komisyonu öncesinde görüşünü, “Irak’taki muharebe faaliyetlerine aktif destek vermemek konusunda açık bir siyasi karar vardı. Bunun aksini iddia etmek tarihi yeniden yazmaya çalışmaktır” sözleriyle açıkladığını belirten Stern, skandalın üstesinden gelememesi halinde Sosyal Demokrat Parti’deki sol kanadın Steinmeier’den uzaklaşacağını ve Merkel’e meydan okuma girişiminin de suya düşeceği değerlendirmesinde bulundu. Steinmeier’in bu yıl soruştuma komisyonuna ifade vermesi bekleniyor.

star/internet



Bu haber 1,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,258 µs