En Sıcak Konular

Yasin Hayal'in işleri hallediliyor

12 Eylül 2008 11:43 tsi
Yasin Hayal'in işleri hallediliyor
Dink cinayeti tutuklusu Yasin Hayal'in eski davası McDonald's bombalamasından aldığı hüküm Yargıtay aşamasında, Hayal'in istediği gibi noktalandı.

Dink cinayeti tutuklusu Yasin Hayal’in indirimli cezası onandı, diğer ‘suçu’ ise affedildi.


Gazeteci Hrant Dink suikastı azmettiricisi olduğu iddiasıyla tutuklanan Yasin Hayal’in Ekim 2004’te McDonald’s’a bomba atarak 6 kişinin yaralanmasına neden olduğu gerekçesiyle yargılandığı davanın temyiz incelemesinden ilginç sonuçlar çıktı. Yargıtay, Dink suikastından sonra dikkatlerin çevrildiği, yargılama süreci skandallarla dolu davada Hayal’e “bomba imal etmek” suçundan verilen indirimli cezayı onadı. Yargıtay “mala zarar vermek”, “patlayıcı atmak” ve “6 kişinin yaralanmasına neden olmak” suçlarından ise Hayal’in “affedilmesinin” yolunu açtı.

Trabzon Ağır Ceza Mahkemesi, söz konusu davada Hayal’e bomba imal etmek suçundan 3 yıl 4 ay, mala zarar vermek suçundan 10 ay, patlayıcı taşımak suçundan 10 ay ceza verdi. Mahkeme, 6 kişiyi yaralayan Hayal’i yaraladığı her kişi için de 3 ay 10 gün hapisle cezalandırdı. Böylece toplam ceza 6 yıl 8 ay olarak belirlendi.

Dosya “ağır” geçti
TCK’nın 301. maddesinden yargılanan Dink’e verilen cezayı 7 ayda görüşerek onayan Yargıtay, Hayal’in dosyasında işi ağırdan aldı. Hayal’in dosyası Temmuz 2006’da Yargıtay Başsavcılığı’na gelmesine rağmen Dink suikastına kadar görüşülmedi. Suikasttan sonra daireye sevk edilen dosya ancak bu yıl karara bağlanabildi. Dosyanın erken karara bağlanması halinde, Hayal’e verilen tüm cezalar onanabilecek, 10 ayda tahliye olan Hayal’in 21 ay daha hapis yatması söz konusu olacak, bu durumda da Hayal Dink suikastını organize edemeyecekti.

İndirimli cezaya onama
Ancak davanın geç ele alınması birçok şeyi değiştirdi. Hayal’in dosyasının temyiz incelemesini yapan Yargıtay 8. Ceza Dairesi, “patlayıcı madde imal etmek” suçundan verilen 3 yıl 4 aylık indirimli cezayı onadı. Daire, Hayal’e verilen diğer cezaları ise bozdu. Daire, bu cezaların kamuoyunda “örtülü af” olarak bilinen ve Şubat 2008’de değiştirilen “hükmün açıklanmasının geriye bırakılması” düzenlemesi kapsamında olup olmadığının incelenmesine hükmetti. Yerel mahkeme Yargıtay’a uyarak hükmün açıklanmasını geri bırakırsa, Hayal’in eylemleri cezasız kalacak.

aktif haber



Bu haber 245 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,145 µs