En Sıcak Konular

11 Eylül ateşkesi!

12 Eylül 2008 10:50 tsi
11 Eylül ateşkesi!

ABD'nin başkan adayları John McCain ve Barack Obama, 11 Eylül terör saldırısı kurbanlarının anıldığı günde New York'a geldiler ve birlik beraberlik mesajları vererek adeta siyasi ateşkes ilan ettiler.

McCain ve Obama, New York'ta önce Dünya Ticaret Merkezi'nde terör saldırısında yıkılan İkiz Kuleler'in bulunduğu alana gelerek el sıkıştılar, ardından da saldırılarda hayatlarını kaybedenlerin anısına birlikte çelenk koydular.

Daha sonra ikili Columbia Üniversitesi'nde düzenlenen ve televizyondan canlı olarak verilen "Kamu Hizmeti" konulu bir foruma ayrı ayrı katıldı.

Forum toplantısının ilk konuğu Cumhuriyetçilerin başkan adayı McCain oldu. Kendisine hükümette "kamu hizmetlerinden sorumlu bir bakanlık oluşturup başına Obama'yı getirip getirmeyeceği" sorulduğunda bir saniye durdu, gülümsedi ve "evet" yanıtını verdi.

McCain, Obama'nın üniversiteyi bitirdikten sonra "sosyal toplum hizmetinde" bulunduğunu ve bunu çok takdir ettiğini belirtti.

Obama ise kendisine aynı soru sorulduğunda aynı şeyi kendisinin de yaparak iş teklifini McCain'e yapacağını belirtti ve Vietnam gazisi rakibinin ABD'ye yaptığı hizmetlerin "efsanevi" olduğunu söyledi.

Obama, kendisinin de hukuk öğreniminden sonra Wall Street'te iş aramak yerine gönüllü olarak kamuya hizmet etmek istediğini ve "hayatındaki en iyi eğitimi de bu sırada aldığını" ifade etti.

McCain ile Obama, 11 Eylül'den sonra ABD ordusunun genişlemesi  gerektiğini belirterek, orduya asker alımı için görevlendirilmiş memurların üniversiteye girmeleri konusundaki yasağın kalkması ve ABD'de her sınıftan, her etnik kökenden gençlerin orduya kazandırılması gereği konusunda görüş birliğine vardılar.

John McCain, başkanlık yarışının giderek daha sertleşmesiyle ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine, bunu önlemenin en iyi yolunun Obama ile birlikte ülkeyi gezip vatandaşlarla toplantılar düzenlemek olduğunu, ancak buna Obama'nın bir türlü yanaşmadığını belirtti.

McCain, "11 Eylül döneminde başkan olsaydı Amerikalılardan ne yapmasını isterdi" sorusu üzerine, onları "komşularını daha yakından tanımaya ve nükleer tesislerin korunmasına yardım etmeye davet edeceğini" söylerken, Obama ise Amerikan halkından daha fazla kamu hizmetinde bulunmalarını isteyeceğini bildirdi.

Obama, özellikle gençlerin bu konuya daha fazla eğilmeleri ve bu konuda cesaretlendirilmeleri gerektiğini söyledi. Obama, ülkenin korumasının son derece önemli olduğunu, ancak savaş durumlarında "sadece ülkenin bazı bölümlerinde bazı sosyal kesimlere ait gençlerin değil herkesin eşit şekilde savaşa gitmeye gönüllü olması gerektiğini belirtti.

Obama ve McCain'i izlemeye gelenler arasında 11 Eylül kurbanlarının yakınları, gaziler, öğrencilerle Caroline Kennedy, Jon Bon Jovi, Glenn Close ve Leonardo DiCaprio gibi ünlüler de vardı.

cnnturk



Bu haber 211 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,276 µs