En Sıcak Konular

İsrail sazanı, baraj ve gölleri batırdı

12 Eylül 2008 10:43 tsi
Yuvacık Baraj gölünün doğal dengesi de pek çok gölümüz gibi nereden geldiği belli olmayan ve halk tabiri ile 'İsrail sazanlarınca alt üst edildi.

Barajdaki diğer balık yumurtalarını yiyen İsrail sazanı, bu canlıların yumurtalarını da dölleyerek ırk bozukluğuna yol açtı.

Kocaeli'nin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajı'nın ekolojik ve biyolojik gelişimini araştıran Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaeddin Bobat, ilginç sonuçlara ulaştı. Araştırmaya göre 2005 yılından beri yapılan araştırmada daha önce türüne rastlanmayan İsrail sazanı, son zamanlarda gölde en fazla bulunan ikinci balık türü oldu.

Çevredeki vatandaşlar tarafından göle atıldığı tahmin edilen carassius carassius, diğer türleri yok edercesine onlarla beslenmeye ve sayılarının azalmasına sebep oldu. Bu özelliği sebebiyle 'İsrail sazanı' adı verilen carassius carassius, diğer balıkların yumurtalarını da dölleyerek sazan ırkını bozguna uğrattı. 

Prof. Dr. Alaeddin Bobat'ın gerçekleştirdiği dokuz aylık bir inceleme sonunda çoğu sazangillerden olmak üzere 7 tür balığa rastlandı. Gölde en fazla görülen türün havuz sazanı olarak bilinen carassius auratus olduğu tespit edildi. Daha önce gölde bulunmayan İsrail sazanı ise kısa sürede hızla üreyerek ikinci sıraya yerleşti. Bu durumun göldeki dengeyi bozduğunu belirten Prof. Dr. Bobat, İsrail sazanına karşı savaşacak avcı balıkların göle atılması gerektiğini ifade etti. Bu tür sorunların göle gelişigüzel atılan balıklardan kaynaklandığını anlatan Prof. Bobat, "Araştırma yapılmadan göle balıklar atılıyor. Bu da göldeki ekolojik dengeyi bozuyor. Dengeyi bozan bir diğer unsur ise barajın üst tarafında bulunan balık çiftliklerinden buraya gelen balıklar. Göldeki soykırım nedeniyle yeterli miktarda balık bulunmuyor. Normal şartlar altında burada daha fazla balık olması gerekiyor." diyor.

(Zaman)



Bu haber 721 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,007 µs