TRT'de darbe var! | " /> TRT'de darbe var! | "/>

En Sıcak Konular

Saat 00.05 TRT'de darbe var!

12 Eylül 2008 09:24 tsi
Saat 00.05 TRT'de darbe var!
TRT'de tarihinde bir ilke imza atıyor ve yapılmayanı yapıyor! 00.05'te TRT ekranlarını açanlar darbeyi yaşacaklar!

Dönemin tanıklarıyla darbe dosyasını açan TRT, 12 Eylül belgeselinin özel bölümünü bugün 00.05’te yayınlayacak.

TRT bir ilke imza atarak, Türkiye’deki darbeleri ve Ergenekon sürecini masaya yatıran “Şahların Labirenti” adlı belgeseli TRT 1’de yayınlayacak. 12 Eylül’de, belgeselin 12 Eylül özel bölümünü yayınlayacak olan TRT, yeni yayın döneminden itibaren ise Ergenekon sürecinin de işlendiği 13 bölümlük belgeselin tamamını haftada bir gün yayınlamaya başlayacak.

“Cuntacılık neden bir alışkanlık haline geldi?” sorusuna yanıt arayan belgeselde Türk siyasi tarihindeki önemli olaylar, dünden bugüne askeri darbeler ve cuntalar anlatılıyor. Tanıtım filminde kullanılan “Sam Amca’dan Masallar” ve “İpler Kimin Elinde” cümleleriyle dikkat çeken belgeselin yönetmenliğini Kağan Daldal, danışmanlıklarını Zülfü Canpolat ve yazar Hakkı Öznur, senaristliğini ise gazeteci Avni Özgürel üstlendi.

‘Zincirler kırıldı’
Belgeselin yapımcısı ve Bey Yapım’ın sahibi Sait Bey Polat, belgesele onay vererek TRT’nin yayıncılık zincirini kırdığını belirtti. Polat, “İnsanların bildiği ama söyleyemedikleri, resmi tarihi anlatmayan bu belgeseli bir devlet televizyonunun onaylaması onların cesaretini gösterir. TRT çok cesur davranarak, yayıncılık zincirlerini kırdı” dedi. VATAN’a konuşan Polat, belgeselin 13 bölümden oluştuğunu ve 45 dakikalık “Tarihin Gölgesinde 12 Eylül” isimli 12 Eylül bölümünün özel olarak hazırlandığını söyledi.

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in de belgeselde özel açıklamalarda bulunduğunu söyleyen Polat, şöyle konuştu: “Demirel, bize verdiği 2.5 saatlik bir röportajda hükümetin elinden nasıl alınışını anlatıyor. Ama asıl önemlisi dönemin ABD’li NATO komutanının bizzat kendisine gelerek Yunanistan’ın NATO’ya alınması konusunda bir çeşit baskı yaptığını söylüyor. Bu sadece bir örnek. Bizim bu belgeselle asıl hedef kitlemiz apolitik gençliktir. Türkiye’de neler yaşanmış, neler olmuş? Darbeler nedir bunları anlatmaya çalıştık. Çocuklarımız gerçekleri bilmiyorlar, sadece nostaljik hikayeler biliyorlar. Bu kuşaktaki insanlar ciddi yaralar aldılar. Genç neslin de bunları duyması, görmesi gerekiyor. Damdan düşünenin halini damdan düşen bilir diye de siyasilerden çok o dönemin insanlarına belgeselimizde yer verdik. Onlar da bize 12 Eylül’ün oluşumunu ve verdiği sıkıntıları, darbe engellenebilir miydi, arkasındaki odakları, 12 Eylül’ün sırf sağ sol çatışması olmadığını anlattılar. Bu oyunları kuran odaklara işaret etmek istiyoruz.”

Polat, belgesel tekliflerinin TRT tarafından Mayıs ayında kabul edildiğini ve 13 bölümlük belgeselin yeni yayın döneminde TRT’de yayınlanmaya başlayacağını anlatarak, “13 bölümlük belgeselimizi kabul eden TRT’ye biz de bir jest yaparak, yayınlanacak 12 Eylül özel bölümü için ücret almadık” dedi.

Ergenekon da işleniyor
Polat, 8 ay süren ve 40 kişilik bir ekip tarafından hazırlanan belgeselde Ergenekon sürecinin de işlendiğini söyleyerek, “Belgeselin son bölümünde Ergenekon süreci de işleniyor. Metinlerin onayı TRT’den çıktı. 120 saatlik bir arşiv tarandı. Mete Han’dan İttihat ve Terakki’ye, Cumhuriyet’in ilk yıllarından günümüze kadar gelen süreç anlatıldı” dedi.

Konsey üyelerinden ikisi yaşamını yitirdi
Milli Güvenlik Konseyi üyelerinden Jandarma Genel Komutanı Org. Sedat Celasun 1998 yılında, Kara Kuvvetleri Komutanı Nurettin Ersin ise 2005 yılında yaşamını yitirdi. Evren, Marmaris’te yaşıyor.

internethaber



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,299 µs