'Darbeciler yargılansın' dedim, atıldım! | " /> 'Darbeciler yargılansın' dedim, atıldım! | "/>

En Sıcak Konular

'Darbeciler yargılansın' dedim, atıldım!

12 Eylül 2008 08:16 tsi
'Darbeciler yargılansın' dedim, atıldım! Eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, 12 Eylül darbesinin son mağduru. Darbecilerin yargılanması için girişimde bulunduğu için görevinden alındı.

Ama pişman değil. Kayasu, "Varsın beni aptallıkla suçlasınlar. Yaptığımın doğru olduğuna hep inandım." diyor. 

Eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, darbecilerin yargılanması için girişimde bulunan tek yargı mensubu. Ancak bu demokrasi mücadelesinin bedeli ağır oldu. Kayasu, bu girişimin ardından görevden alındı. Hakkında 'orduya hakaret' etmek ve görevi kötüye kullanmak suçlarından dava açıldı. Bir yıl hapis ve üç ay memuriyetten yasaklama ile cezalandırıldı. Bu ceza 988 milyon lira para cezasına çevrilip ertelendi.

Yaşadığı süreci "Onuncu Köyün Savcısı 12 Eylül'ün Son Mağduru" adıyla kitaplaştıran Kayasu, "Ne darbecileri yargı önüne çıkartabildim, ne de kendimi yargılanmak ve ihraç edilmekten kurtarabildim. Bir hukuk devletinde üstelik de bir savcının bu duruma düşmesi acıdır ama ondan da önemlisi utanç vericidir." diyor. Kayasu, kendisini 12 Eylül'ün son mağduru olarak görüyor. Eski savcı, kitabında dönemin cumhurbaşkanı, başbakan, milletvekilleri ve bakanlarına yazdığı mektuplara da yer veriyor. Kimsenin kendisine sahip çıkmamasından yakınan Kayasu, 'Kendinizi neden onuncu köyün savcısı olarak görüyorsunuz?' şeklindeki soruya şu karşılığı veriyor: "Dokuz köyden kovulmama sebep olan olay, 12 Eylül darbesini gerçekleştiren Kenan Evren hakkında iddianame tanzim etmemdi. Türkiye'de bunu herkes söyleyebilirdi ama dava açmaya kalkışmak olacak şey değildi. Askere dokunan yanardı. Savcı bile olsan Türkiye'de asker hakkında ithamda bulunamazdın. Bu yüzden kimse bana ve davama doğru dürüst sahip çıkmadı. Yazarından sanatçısına, çizerinden akademisyenine kadar hemen herkes benden uzak durdu."

Kayasu, yaşadığı tüm sıkıntılara rağmen pişman değil. Ancak en verimli döneminde meslekten atılmasını kabullenemediğini belirtiyor. Kayasu, şöyle devam ediyor: "Varsın yanımda doğru dürüst kimse olmasın. Veya beni aptallıkla suçlasınlar. Yaptığımın doğru olduğuna ve mutlaka yapılması gerektiğine hep inandım. En verimli zamanımda mesleğimden edildim. Tamam, savcılığa dönemiyorum. Ama avukatlık yapmak istiyorum. Bu hakkımın iade edilmesini istiyorum."

Darbecilerin halen yargılanabileceğini düşünen Kayasu, "Birileri çıkıp yargının herkes için işletilmesini istemeye cesaret ederse 12 Eylül 2010'a kadar Kenan Evren ve diğer sorumlular hakkında dava açılması mümkün?" diye konuşuyor. Kayasu, "Kenan Evren'i hapse göndermekte ısrarcı mısınız?" sorusuna ise, "90 yaşına gelmiş bir insanın hapse girmesi şart değil. Yargılanıp mahkûm olması, darbecilerin cezasız kalmadığını göstermesi açısından yeter." karşılığını veriyor.

Ergenekon davası beni umutlandırdı

Darbecilerin yargılanması noktasında Ergenekon davasının kendisini umutlandırdığını ifade eden Kayasu, davaya bakan Savcı Zekeriya Öz'ün yıpratılmak istendiğine dikkat çekiyor. Kayasu, "Eğer bu dava da fiyaskoyla sonuçlanırsa, davayı takip eden savcılar cezalandırılırsa o zaman darbe heveslileri darbelerine devam edeceklerdir. Türkiye darbe geleneğinden kurtulamayacaktır." diyor.

zaman



Bu haber 260 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,767 µs