En Sıcak Konular

12 Eylül, vicdanlarda yargılanacak

11 Eylül 2008 22:28 tsi
12 Eylül, vicdanlarda yargılanacak 12 Eylül, Türkiye'nin yakın tarihinde adeta bir "milat" gibi. İzlerinden, tortularından, dahası zihniyetinden, aradan geçen 28 yıla rağmen hala arınabilmiş değiliz. 12 Eylül darbecileri yargılanmadı. Ama yarın "vicdanlarda" yargılanacak...

12 Eylül darbesinin 28. yıldönümünde Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, ‘Vicdan Mahkemesi’ düzenliyor. Sembolik mahkemede darbeyi yapanlar vicdanen yargılanacak. Dönemi bizzat yaşamış 12 Eylül mağdurlarının da katılacağı etkinlikte Yunanistan’da cunta rejiminin devrilmesiyle sonuçlanan ayaklanmaların öğrenci lideri Dimitrious Papachristou da deneyimlerini aktaracak.12 Eylül darbesini yapanların sembolik olarak yargılanacağı ‘Vicdan Mahkemesi’ne birçok yazar, gazeteci, sanatçı ve döneme tanıklık etmiş isim katılacak.

Fethiye Çetin, Ergin Cinmen, Orhan Miroğlu, Adalet Ağaoğlu, Fahri Aral, Atilla Keskin gibi birçok yazar, gazeteci ve hukukçunun katılacağı mahkemede, Memet Ali Alabora, Yıldıray Oğur, Harun Tekin, Rojin gibi genç kuşaktan isimler de ‘mahkeme heyeti’ olarak bulunacak.

Dönemin işkence ve cezaevi fotoğrafları ‘Kenan Evren Resim Sergisi’ başlığı altında sergilenecek. Aynı gün ayrıca ‘Darbelere Dur De Yürüyüşü’ de yapılacak. Etkinliği düzenleyenlerden Şenol Karakaş ve katılımcılardan Memet Ali Alabora NTVMSNBC’ye Vicdan Mahkemesi’ni anlattı.

ŞENOL KARAKAŞ: HÂLÂ 12 EYLÜL’LE YÜZLEŞEMEDİK

12 Eylül toplumun üzerinden silindir gibi geçerken kendi anayasasını da yarattı. Ve darbeyi yapanlar yargılanmadılar ve yargılanamıyorlar. Ama sendikalardan medyaya, annelere kadar birçok kesimde çok ciddi bir tahribat yarattı. İdam edilenler, işkenceler ve işkenceden ölenler, travmalar, yasaklar, baskılar... Biz hâlâ 12 Eylül’le yüzleşemedik, darbeyi yapanlardan hesap soramadık.

12 Eylül’ün yıldönümünde "Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu" olarak bütün darbelere bir tepki göstermeyi düşünüyorduk. Çünkü toplumsal anlamda bugün ortaya çıkan birçok şeyin kaynağı 12 Eylül’de yatıyor. Ergenekon sürecinin bağlantılarını da orada görüyoruz. En başta bir insanlık suçu darbe.

HER ŞEY DEMOKRATİK BİR ANAYASAYA BAĞLANMALI

Daha önce çok çeşitli girişimler, kampanyalar oldu ama daha çok o dönemin acıları ve sıkıntıları anlatıldı. Ama bugünkü anti demokratik oluşumlarla bir bağlantı kurulamadığı için bu darbeye karşı mücadele yapılamamış oldu. Bütün mücadeleler demokratik bir anayasaya bağlanmalı. Anayasanın 15. maddesinin kaldırılmasına bağlanmalı. Darbe yapmanın demokrasi dışı ve insanlık suçu olduğu konusunda toplumsal bir bilinç yaratılabilir.

DÖNEMİ YAŞAYANLAR TANIKLIK EDECEKLER

Biz darbelere karşı farklı girişimlerde bulunuyoruz, yürüyüşler yapıyoruz. Yine Vicdan Mahkemesi’nden sonra yürüyüşümüz de olacak. Vicdan mahkemelerinin şöyle bir özelliği var; cezaevlerinde dönemi bizzat yaşamış insanlardan, içeride işkence gören insaların annelerine kadar birçok kişi tanık olarak katılacak, yaşadıklarını anlatacaklar.

Yunanistan’da Albaylar Cuntası’nın devrilmesiyle sonuçlanan Politeknik Üniversitesi ayaklanmasının öğrenci lideri Dimitrious Papachristou’da cuntaya karşı mücadelelerini, öğrenci hareketlerini, radyo işgallerini anlatacak. Darbeye karşı mücadelenin önemli isimlerinden. Bugün de ABD’nin Irak’a işgali ile ilgili Yunanistan’da savaşı durdurun oluşumunun aktivistlerinden.

GENÇLERDEN OLUŞAN BİR MAHKEME HEYETİ OLACAK

Sanatçıların da içinde olduğu gençlerden oluşan bir mahkeme heyeti olacak. Onlar da bu tanıklılar sonrasında vicdanen bir sonuca varacaklar. Böylece Kenan Evren’in ve generallerin suçlu olduğunu anlatmaya çalışacağız, bunu bir yürüyüşle de devam ettireceğiz.

Bu girişimle toplumsal hafızanın oluşumuna katkı sağlamayı hedefliyoruz. Bundan sonraki darbe yıldönümlerinde de, 12 Mart’ta, 27 Mayıs’ta, 28 Şubat’ta vicdan mahkemelerini yine yapacağız. E-muhtıralara karşı da yapacağız. Amacımız bugün hala darbe planları yapanların bu planlarından vazgeçmelerini sağlayacak kadar büyük bir kitlesel bir basıncı oluşturmak aynı zamanda.

EVREN’İN DOĞUM GÜNÜNÜ BERABER KUTLADILAR

Geçtiğimiz sene Kenan Evren’in doğum gününü büyük işadamları hep beraber kutladılar. Oysa Kenan Evren 16 yaşında suçu kanıtlanmamış bir çocuğun idam edilmesini onaylayan bir isim. Bu darbecilerin yargılanması gerekiyor.

ÖNEMLİ OLAN TOPLUMSAL HAFIZANIN GÜÇLÜ OLMASI

Önemli olan toplumal hafızanın güçlü olması, toplumsal takibin yapılması. Bu konuda umudum var. Ayışığı, Sarıkız gibi darbe girişimleriyle ilgili günlüklerin ortaya çıkması, Türkiye’de darbelere karşı bir duyarlılığının oluşmaya başlaması, Ergenekon Operasyonları, eski generallerin tutuklanmaları, yargılanmaları bunların hepsi aşağıdan bir basıncın, duyarlılığın ürünü. Önemli olan bu duyarlılığın bütün kesimlerin kendi içinde oluşması ve toplumun bu konuda tek bir hafızasının oluşmasını sağlayacak kampanyalar yapmaktır. Herkesin güvenebileceği kanalları yaratmak.

EVREN’İ RESSAM OLARAK TANIYORLAR

"Kenan Evren Resim Sergisi" adlı sergide dönemin fotoğrafları sergilenecek. Yeni jenerasyon onu bir Cumhurbaşkanı olarak görüyor, ressam olarak görüyor. Gerçek resim sergisi Mamak Cezaevi’dir, Diyarbakır Cezaevi’dir. O dönemde yapılan işkencelerdir. Biz de bunu sergileyeceğiz. Dolayısıyla ‘bilmeyenlere’ Kenan Evren’in ressam değil de darbeci bir general olduğunu ironik bir şekilde göstereceğiz.

ALABORA: 12 EYLÜL SADECE ZİHİNLERDE DEĞİL

70 Milyon Adım Koalisyonu’nun düzenlediği "Vicdan Mahkemesi" darbelerden mağdur olmuş insanların başlatığı bir girişim. 12 Eylül birçok insanın gündelik hayatını hâlâ etkiliyor. Bu girişimle kurulacak dönemin mağdurları, tanıklıkları gözler önüne serilecek ve burada bunun vicdanen muhakemesini yapamamış olan ve hâlâ yargılanmadan hayatlarına devam eden kişiler yargılanacaklar.

12 Eylül sadece zihinlerde değil. Biz hala 12 Eylül Anayasası’yla yönetiliyoruz. Bu anayasa zaman içerisinde birtakım değişikliklere uğramış olsa da hala yürürlükte. Zaten darbeyi yapanlar da o anayasadan güçlerini alıyorlar, o anayasaya göre yargılanmaları yasak

OLMASI MUHTEMEL DARBELERLE DE UĞRAŞIYORUZ

Bu sembolik mahkeme gibi sivil girişimlerin artması ve bireylerin bir şeyler yapmaya çalışması gibi Türkiye’deki darbe süreçleriyle ilgili algıyı değiştirecektir diye düşünüyorum. Çünkü artık sadece olmuş bitmiş darbeler değil, olabilecek, olması muhtemel darbelerle de uğraşıyoruz.

Darbecilerin yargılanmasını engelleyen Anayasa’nın 15. maddesinin kaldırılması önemli bir adım. Zaman aşımı, yaş haddi gibi durumlar var ama ne olursa olsun bir şeyler değişektir. Bu önemli bir adım olur. Bundan sonraki muhtemel bu tür suçlara bir emsal teşkil edecektir ve önemli bir kazanım olacaktır.


MAHKEME PROGRAMI

14.00- 17.00 12 Eylül Vicdan Mahkemesi

(Bilgi Üniversitesi Dolapdere Yerleşkesi Uygulamalı Mahkeme Salonu)

Gün Boyu: Kenan Evren Resim Sergisi


Açılış: Fethiye Çetin


» İddianamenin okunması: Ergin Cinmen, Ahmet İnsel

TANIKLAR:

Leman Fırtına, Orhan Miroğlu, Ragıp Zarakolu, Hacay Yılmaz, Sabahattin Selim Erhan, Atilla Keskin, Salih Sezgin, Bülent Aydın, İhsan Eliaçık, Adalet Ağaoğlu, Fahri Aral

Bilirkişi raporunun okunması: Darbeciler Nasıl Yargılanır?

» Dimitrious Papachristou (Yunanistan) (Albaylar Cuntası’nın devrilmesiyle sonuçlanan Politeknik Üniversitesi ayaklanmasının öğrenci lideri)

Mahkeme Heyeti:

Memet Ali Alabora, Harun Tekin, Gökşen Şahin, Karin Karakaşlı, Rojin, Yıldıray Oğur, Semiha Kaya


KARARIN AÇIKLANMASI

18.30 Darbelere Dur de Yürüyüşü (Tünel’den Galatasaray’a)

DARBELERE KARŞI 70 MİLYON ADIM KOALİSYONU

Çeşitli sivil toplum örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu ‘Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu’, 21 Haziran 2008’de İstanbul’da, 26 Temmuz 2008’de Ankara’da darbeye karşı mitingler düzenledi. Koalisyon 12 Eylül’den sonra da diğer darbe yıldönümlerinde Vicdan Mahkemeleri düzenleyemeye devam edecek. Koalisyon Ekim ayında başlayacak Ergenekon Davası’nı da aktif olarak takip etmeye hazırlanıyor.



Bu haber 286 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,711 µs