En Sıcak Konular

Mazlum Der'den 11 Eylül bildirisi

11 Eylül 2008 20:09 tsi
Mazlum Der 11 Eylül'ün yıldönümünde manifesto gibi bildiri yayınladı. 11 Eylül'ün işgallerin mazereti olamayacağı vurgulandı.

Mazlumder'in bildirisine Afganistan'da esirken Müslüman olan İngiliz Gazeteci Yvonna Ridley de katıldı. Açıklama şöyle:

İNSANLIĞA ÇAĞRIMIZDIR

Sonuçları ve insanlık üzerindeki etkileri düşünüldüğünde bir milattır 11 Eylül 2001. Aradan geçen 7 yıl, çoğu kadın ve çocuk milyonlarca sivilin ölümüne ve yaralanmasına, işkence görüp hukuki dayanağa ihtiyaç duyulmaksızın işkence üslerinde hürriyetlerinden yoksun bırakılmasına,  tecavüze uğramasına insanlık yüzü kızararak ve insanlığından utanarak şahitlik etmiştir.

ABD ve birçok Avrupa ülkesi, insan hakları, adalet, özgürlük söylemlerindeki samimiyet perdesini aralamıştır “güvenlik” gerekçesiyle.

Gözaltıların, işkencelerin, sınırdışı edilmelerin ve tutuklamaların yaşandığı –halen yaşanmakta olduğu-, dini/etnik kimlikler bahane edilerek asimilasyon çalışmalarının hız kazandığı bir viraj olmuştur aslında 11 Eylül.

İntikamı alınan neydi, hangi maçın rövanşıydı, “saldırılar kim tarafından ne için yapıldı/yaptırıldı, sonuçları açısından sipariş edilmiş bir saldırı mıydı?” gibi şaibeli konular ve sorular halen tartışılmaktadır.

Tartışmasız olan tek husus ise insanlığın, iyileşmesi güç yaralara belendiğidir. Kendisini dünyanın sahibi/varlık sebebi olarak gören süper(!) güçlerin, güvenlik sağlama ve terörizmin kökünü kazıma adına ötekileri/diğer dünya insanlarını kaotik bir sürece iterek kan gölüne çevirmesine seyirci kalınmıştır, başta BM olmak üzere birçok devlet, hükümet ve benzeri oluşum tarafından.

Demokrasi ve insan hakları paketleri içerisinde bombalar, mermiler, tecavüz ve işkence hediye edilmiştir şehirlerde, köylerde evlerinin önünde oyun oynayan çocuklara. Masum olmayan dünyanın, masum çocuklarına…

Afganistan’ı, Irak’ı ve birçok coğrafyayı kendilerine satranç tahtası olarak gören güç odakları, insanların hayatına, güvenliğine, tabii zenginlik ve yarınlarına kastetmiştir. Farklılıklar körüklenip, aynı coğrafyada yüzyıllardır kardeşçe yaşayan insanlar birbirine kırdırılmıştır.

Havaalanları, su şebekeleri, hastaneler, enerji tesisleri, yetimhaneler, ibadethaneler, kültür mirası hedef alınmış, gıda ve ilaç ambargoları sonucunda milyonlarca masum sivil hayatını kaybetmiştir.

11 Eylül sonrası gerek işgallerle, gerekse ABD ve Avrupa’da yaşayan göçmenlere yönelik ayrılıkçı uygulamalarla, BM İnsan Hakları evrensel bildirgesine, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine, Cenevre Sözleşmesine ve ek protokollere açıkça aykırı davranılmış, uluslar arası hukuk, menfaatlere feda edilmiştir.

11 Eylül 2001 tarihi dünya genelinde yürütülen insan hak ve hürriyetleri mücadelesinde derin kırılmalara yol açtığı, hak ve özgürlüklerde ciddi gerilemelerin hızlandığı, dünyanın hemen her yerinin “güvenlik” adına daha da güvensizleştiği bir tarihtir.

İnsan haklarını sahiplenip dünya devletlerine karne dağıtanların, karşılaştıkları ilk problemde inisiyatiflerini ayrımcılıktan, zorbalıktan ve adaletten uzaklaşmaktan yana kullandıkları görülmüştür. İnsan hakları alanında yeni bir sahip arayışını ortaya çıkarmıştır, eski sahiplerin insanlığa ihaneti.

Sivil haklar/özgürlükler ve güvenlik, insan hakları ve güvenlik, ahlak, değerler, adalet ve güvenlik kavramlarının birbirine tercih edilemeyeceği, bilakis birbirini besleyen, koruyan ve yücelten unsurlar olduğunun bilincindedir insanlık. İnsan hak ve özgürlüklerinin korunmadığı bir dünyada barış ve huzurun olamayacağı, güvenlik kaygısının giderilemeyeceği açıktır.

Kendini dünyanın lideri sanarak, liderliklerini sorgulayanlara acımasızca bomba yağdıranlar, dönüştürme projesiyle sınırları ve değerleri alt üst etmeye çalışanlar insanlığa hesap vermelidir.

 Bu bildiriyi 45 ülkede aynı anda yayımlayan bizler, İnsanlık suçu işleyenleri, kendi vicdanlarımızda kurduğumuz mahkemelerde yargılıyoruz. Akan her damla kanın, kaybedilen her hayatın, harap edilen dünyanın hesabı sorulsun, işgaller ve ayrımcı muameleler sonlandırılıp insanlığa karşı suç işleyen İsrail, ABD ve müttefikleri derhal adil bir mahkemede yargılansın istiyoruz.  Mazlum-Der



Bu haber 493 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,700 µs