En Sıcak Konular

Haaretz'den şok iddia

11 Eylül 2008 19:07 tsi
Haaretz'den şok iddia İsrail'in Haaretz gazetesi, ABD'nin geçen aylarda geri çevirdiği "güvenlik yardımı" paketi talebi çerçevesinde, İsrail'in İran'a karşı çok sayıda sığınak bombası istediğini yazdı.

İran'a karşı kullanılmak üzere İsrail'in bu ülkeden çok sayıda sığınak bombası ve hava koridoru talebi de dahil olmak üzere gelişmiş teknolojik silahlar ve havada ikmal yapan uçaklar istediğini yazdı.

ABD'nin, bu talepleri, İsrail'in İran'daki nükleer tesisleri vurabileceği endişesiyle geri çevirdiği de ifade edildi.

Habere göre, her iki ülke yetkilileri, İsrail'in gelişmiş silahlarla ilgili talebini son birkaç aydır tartışıyor. ABD'nin İsrail'in talebini tümüyle geri çevirme kararı alması halinde, bunun İsrail'in İran'a (muhtemel) saldırısını çok güçleştireceği kaydedildi.

Haaretz, yaklaşık bir ay kadar önce de Bush yönetiminin, İsrail'in İran'a saldırı yeteneğini çok güçlendireceği belirtilen yeni gelişmiş silahlarla ilgili talebini geri çevirdiğini yazmıştı. ABD yönetiminin, söz konusu talebi, İran'a saldırı için hazırlık sinyali olarak gördüğü de belirtiliyor.

İsrail'in ABD'den istediği belirtilen silahlar arasında şunlara yer verildi:

GBU-28 sığınak bombaları: 2005'te ABD bu bombaları İsrail'e verdiğini belirtmişti. 2006 yılı ağustosunda, New York Times gazetesi, Hizbullah ile yürütülen savaşın en yoğun günlerinde, ABD'nin takviye bomba sevkıyatını hızlandırdığını yazmıştı. Her biri 2.2 ton ağırlığında olan sığınak delici veya imha edici özelliğe sahip bu bombalar, betonla güçlendirilmiş sığınakların 6 metre kadar içine işleyebiliyor.

Hava koridoru yetkisi: İran'a (muhtemel) bir saldırının Irak hava sahası üzerinden bir geçiş alanı zorunluluğunu beraberinde getirdiği belirtilirken, İsrail jetlerinin, Amerikan savaş uçakları veya uçak savar füzelerinin dost ateşine maruz kalmadan geçebilmeleri için bir hava koridoruna ihtiyaç bulunduğu ifade ediliyor. Amerikan yönetiminin bu talebi de geri çevirdiği, ABD tarafının İsraillilere, "Irak Başbakanı Nuri El Maliki'den izin alın", ayrıca "İstiyorsanız onunla birlikte koordine edin" dediği öne sürülüyor.

Hava yakıt ikmal uçakları: İran'a bir saldırı, savaş uçaklarının geri dönüşü sırasında yakıt ikmalini de gerekli kılıyor. Haaretz'in haberinde, bu konuda birkaç hafta önce İsrail'in Kanal 10 televizyonunun verdiği habere de dikkat çekildi ve ABD'nin, Boeing 767 model gelişmiş yakıt ikmal uçağı talebini geri çevirdiğinin aktarıldığı kaydedildi.

İsrail Hava Kuvvetlerince kullanılan yakıt ikmal uçaklarının oldukça demode olduğu ve İsrail'den çok uzakta yapılacak bir operasyonda işi güçleştireceği belirtildi. İsraillilerin yakıt ikmal uçağı talebine ABD "evet" demiş olsa bile uçakların teslim sürecinin birkaç yıl alabileceği ifade ediliyor.

İsrail ordusunun, bir süre önce, daha önce başbakanlığın hizmetinde bulunan bir Boeing 707'yi yakıt ikmal uçağı olarak hizmet görmek üzere revizyondan geçirdiğini duyurduğu da hatırlatıldı.

Gelişmiş teknoloji sistemleri: İsrailli kaynakların bu konuda herhangi bir ayrıntı vermekten kaçındıkları da ifade ediliyor.

İsrail'in bu taleplerinin, ABD Başkanı George Bush'un geçen mayıs ayında yaptığı ziyaret sırasında ve ardından Savunma Bakanı Ehud Barak'ın temmuzdaki ABD ziyareti sırasında müzakere edildiği hatırlatılırken, Bush'un ziyareti sonrası Amerikalıların, İsrail tarafına, İran'ın nükleer projesinin durdurulması için diplomatik yolları kullanmaktan yana olduklarını açıkça söyledikleri, böylece İsrail'in İran'a bir saldırı konusunda Washington'dan "yeşil ışık" alamadığı vurgulandı.

Yine de İsrail'in taleplerini geri çeviren ABD'nin, bunun karşılığında İsrail'in savunma sistemlerinin güçlendirilmesinde mutabık olduğu ifade ediliyor.

Barak'ın ABD ziyareti sırasında, gelişmiş Amerikan radar sisteminin Necef'e konuşlandırılmasında görüş birliğine varıldı. Sistem, İran'dan yönelebilecek füzeleri 2 bin kilometrelik menzilde belirleme özelliğine sahip olacak ve aynı zamanda ABD erken uyarı sistemleriyle de bağlantılı çalışacak.

Üst düzey bir İsrailli güvenlik yetkilisi, Amerikalıların sözlerini yerine getirmek üzere son hızla çalıştığını ve sistemin bir ay içinde kurulacağını da söyledi.

Sistem, Amerikalı sivil ve askeri personelle birlikte işletilecek. Haaretz, böylece İsrail topraklarında ilk kez sürekli ABD güçlerinin olacağını da yazdı.

aa



Bu haber 585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs