En Sıcak Konular

'Aydın Doğan'ın imajı bozuk'

11 Eylül 2008 16:20 tsi
TÜRYAD Başkanı Adnan Yüce, "Doğan bir analiz yaptırsın, imajı bozuk çıkacak. Yüzde 1 olumlu çıksa ben bu işi bırakacağım" diyor.

"Aydın Doğan kendisi bir analiz yaptırsın, imajı bozuk çıkacak. Yüzde 1 olumlu çıksa ben bu işi bırakacağım" diyen TÜRYAD Başkanı Adnan Yüce, Doğan Grubu'na bağlı çalışan gazetecilerin Aydın Doğan'a biat ettiğini savundu...

TÜRYAD Başkanı Yüce, Başbakan Erdoğan ile tartışma yaşayan Aydın Doğan’a yönelik eleştirilerde bulunarak, medyanın çıkarına göre manşet attığını söyledi. Bir süre önce RTÜK’te meydana gelen yolsuzluğa ilişkin suç duyurusunda bulunduğunu anlatan Yüce, Doğan Grubu’nda bu konuya ilişkin tek kelime yazı yazılmadığını belirtti.

TV8’de yayınlanan Erkan Tan ile Başkent’ten Programına katılan Tüm Radyo ve Televizyon Yayıncıları Derneği (TÜRYAD) Genel Başkanı Adnan Yüce son dönemde Başbakan Erdoğan ile Aydın Doğan arasında yaşanan tartışmaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Söz konusu tartışmanın yayıncıların tartışması olmadığını belirten Yüce, “Bizim sorunlarımız farklı. Bu tartışma Aydın Doğan’ın servetine servet katma, gücüne güç katma kavgasıdır” dedi.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ Mİ, AYDIN DOĞAN CUMHURİYETİ Mİ?

Yayıncıların daha başka sorunları olduğuna dikkat çeken Adnan Yüce, Yayıncıların elektrik giderlerini, kirasını, işçisinin sigortasını, telif hakkını ödeyemediğini söyledi. “Evine ekmek götüremeyen yayıncılar var” diyen Yüce, Aydın Doğan’dan Başbakana gittiği dönemde yayıncıların sorunlarını dile getirmesini beklediklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan’ı yazılarında birçok kez eleştirdiğini ifade eden Yüce şunları kaydetti:

“Başbakanı savunmak bizim işimiz değil. Başbakanın avukatı da değilim. Yayın çizgimiz gereği Aydın Doğan’ın tabiriyle biat etmedik, hep karşı durduk. Türkiye’nin, sokaktaki insanın sorunu şu, işsizlik, aş ekmek sorunudur. Burası Türkiye Cumhuriyeti mi, Aydın Doğan Cumhuriyeti mi? biz sokaktaki insanla beraberiz, soruyoruz. Hatta Aydın Doğan kendisi bir analiz yaptırsın, imajı bozuk çıkacak. Yüzde 1 olumlu çıksa ben bu işi bırakacağım. Toplumdaki imajı, ‘Aydın Doğan’ın istediğini yapmayan hükümet gider' imajıdır.”

ETKİN MEDYA ÇIKARINA GÖRE MANŞET ATIYOR

Aydın Doğan’ın, “bizim medyamızda biat kültürü yoktur” açıklamalarına da değinen Yüce, Başbakan Erdoğan’da Milli Görüş geleneğinden gelen bir biat kültürünün olduğunu belirterek, “Ama Aydın Doğan’da bu daha fazla. Doğan Grubu daha çok Aydın Doğan'a biat ediyor. Bugüne kadar hangi köşe yazarı Hilton’daki yapılaşma isteğinden dolayı Türkiye’nin çevre sorunlarına değinmiş, bunlarla ilgili yazmış, Hilton arazisi yeşil kalsın, ‘gözünü toprak doyursun’ diyebilmiş” diye konuştu.

Türkiye’de medyanın çıkarlarına göre yayın yaptığı itirafında bulunan Yüce, “Maalesef bu bir itiraf, hepimiz çıkarlarımıza göre manşet atıyoruz, sadece Aydın Doğan değil. Türkiye’nin ciddi medya etiği sorunu var” dedi.

Doğan Grubu’nun gerçekten habercilik yaptığına inanmadığını ifade eden Yüce, “Eğer yapmış olsaydı. RTÜK’te en belgeli 2,5 milyar dolarlık yolsuzlukla ilgili suç duyurusunda bulundum. Doğan Grubu’nda tek kalem yazı yazılmadı” açıklamasında bulundu.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KÜFÜR ETME ÖZGÜRLÜGÜ DEĞİLDİR

TÜRYAD Başkanı Yüce, Tan’ın basın özgürlüğü konusunda yaşanan tartışmaları hatırlatması üzerine, Türkiye’de basın özgürlüğü ile linç özgürlüğünün karıştırılmaması gerektiğini vurguladı. Basın özgürlüğü konusunda dert yanan bir yayın kuruluşunun başında olduğunu hatırlatan Yüce, “En çok yargılanan, en çok kapanma alan İmaj Radyo’nun yöneticisiyim. Özgürlük birilerine küfür etmek, birbirini linç etme hakkı değildir. Görevinizi layıkıyla yaparken yolunuzun kesilmemesidir. Hükümetin devletin yolunuzu açmasıdır” diye konuştu.

Türk medyasının etik kuralları savunan bir yapılanmaya ihtiyacı olduğunun altını çizen Yüce, “Birileri hükümet karşıtıysa kerhen de olsa Aydın Doğan lehine yazıyor, hükümetten yanaysa da onun aleyhine yazıyor. Türkiye’nin şanssızlığı budur. Benim hırsızım, benim bürokratım, benim hemşehrim anlayışı var. Türkiye bunlardan kurtulmalı, benim değil, bizim olmalı. Etik kurallar olmalı, kalite olmalı” dedi.

BU DÖNEM BASKI AZALDI

Türkiye’de medyaya baskı yapılmadığını da iddia eden Yüce şöyle konuştu:

“Hükümet tarafından medyaya bir baskı olduğuna inanmıyorum. Her dönem geleneksel statükonun, devlet içinde devlet olanların baskısı var. Bu dönem bu baskı azalmıştır. Çünkü statükonun bazı kaleleri bu hükümet zamanında yıkıldı. Bu dönem daha rahatız. “

TELİF YASASIYLA MÜCADELE EDECEĞİZ

Deniz Feneri davasıyla ilgili açıklamalarda da bulunan Yüce, dernekle ilgili haberler yapılırken konunun yargıya taşınmış olduğunun unutulmaması gerektiğini hatırlattı. “Benim geçmişten beri yardım kuruluşlarına karşı bir önyargım var” diyen Yüce, “Deniz Feneri’ni ziyaret etmiştim, önyargılı gitmiştim. Taban tabana zıt görüşlerim olmasına rağmen iyi bir sistem kurmuşlardı, hatta katkıda bulunmak için yardım projelerim de vardı. Ama şimdi tereddütlerim oluştu. Ramazan ayının anlamından ötürü tam da yardımların artacağı bir dönemde bu haberlerin çıkması üzerine tekrar düşündüm” dedi.

Programda Radyo ve Televizyoncular Federasyonu’nun (RATEF) faaliyetleri hakkında da bilgi veren Adnan Yüce, bu federasyonun yeni bir oluşum olduğunu belirterek, “Hedefimiz telif yasasıyla mücadele etmektir. Aleyhimize çıkan bu yasaya yönelik çözüm arıyoruz. Ayrıca, yayıncıların KOBİ kapsamına alınması ve yerel medyaya enerji indiriminin sağlanması ile ilgili olarak, Başbakan’ın bu konuda yerel yayıncılara 2002 yılında Dedeman Oteli’nde verdiği sözün takipçisi olacağız” dedi.

(cafesiyaset)

 



Bu haber 707 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,209 µs