12 Eylül dehşeti | " /> 12 Eylül dehşeti | "/>

En Sıcak Konular

Rakamlarla 12 Eylül dehşeti

11 Eylül 2008 10:32 tsi
Rakamlarla 12 Eylül dehşeti 650 bin kişi gözaltına alındı, 210 bin davada 230 bin kişi yargılandı, 517 kişiye idam cezası verildi, 14 bin kişi vatandaşlıktan atıldı, 30 bin kişi iltica etti...

12 Eylül darbesi 28’inci yıldönümünde Türkiye çapında düzenlenen etkinliklerle protesto ediliyor. İstanbul, Ankara ve İzmir’de kitlesel mitingilerle protesto edilecek.

İstanbul’daki 12 Eylül karşıtı etkinlikler bugün başlıyor. 78’liler Derneği bünyesinde oluşturulan ‘Diyarbakır Askeri Cezaevi Gerçeğiyle Yüzleşme ve Adalet Komisyonu’ bugün saat 12.30’da Tabipler Birliği’nde açıklama yapacak. Saat 19.00’da da Taksim tramvay durağında toplanacak grup Galatasaray’a yürüyecek. Topluluk Ergenekon’un yetmeyeceğini, 12 Eylül’ün de yargılanmasını isteyecek. Eylem Galatasaray Meydanı’ndaki basın açıklamasıyla son bulacak.

Yarınsa ‘Darbeye Karşı 70 Milyon Adım’ platformu Bilgi Üniversitesi Dolapdere Kampüsü’nde saat 14.00’te ‘12 Eylül’e Karşı Vicdan Mahkemesi’ kuracak. Darbeci Genelkurmay Başkanı Kenal Evren ile dönemin MGK üyeleri sanık koltuğuna oturtulacak. Oyuncu Mehmet Ali Alabora, müzisyen Harun Tekin ve yazar Karin Karakaşlı’dan oluşan mahkeme heyeti; yayımcı Ragıp Zarakolu ve yazar Adalet Ağaoğlu’nun da içinde bulunduğu tanıkları dinleyecek. 18.30’da ise Tünel’dan Galatasaray’a yürünecek.

KADIKÖY'DE MİTİNG
12 Eylül protestoları için adres olarak İzmir’i seçen DİSK, etkinliklere 8 Eylül’de başlamıştı. Bu kapsamda İzmir Sanat Merkezi’nde, 12 Eylül ve 1 Mayıs Fotoğrafları Sergisi açıldı. Sergiyle birlikte 12 Eylül konulu filmler de gösteriliyor. DİSK’e bağlı Genç-Sen, ‘12 Eylül’de Gençlik Çok Şey Kaybetti’ sergisini her akşam Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde açıyor. İzmir’de yarınsa 17:00’de Gündoğdu Meydanı’nda uçurtma şenliği var. 13 Eylül günü saat 14:30’da Gündoğdu Meydanı’nda ‘Emek ve Demokrasi Mitingi’ yapılıyor.

Darbe Karşıtı Platform’un Ankara ayağı, etkinliklere 3 Eylül’de ‘12 Eylül ve Sendikal Haklar’ konulu panelle başlamıştı. 5 Eylül’de Yargıtay Başsavcılığı önünde açıklama ve ‘12 Eylül ve Kürt Sorunu’ başlıklı panel yapıldı. Ertesi gün Ergenekon Davası tartışıldı. 8 Eylül’deyse ‘12 Eylül Tanıkları’ konuştu. Dün Eşref Akıncı Kışlası önünde ‘Albay Raci Tetik Aranıyor’ başlıklı basın açıklaması yapıldı.

DARBE NÖBETİ

Ankara’da bugün saat 11.00’de Adliye Sarayı önünde, Deniz Gezmişleri andıkları için yargılanan Samsun 78’liler Derneği üyelerine destek açıklaması yapılacak. Yarınsa 12.30’da Yüksel Caddesi’nden ABD Büyükelçiliği’ne yürünecek ve saat 04.00’te Ankara Radyoevi önünde ‘Darbecilere Karşı Demokrasi Nöbeti’ tutulacak. Yarın ayrıca 14.00’te Sıhhiye Meydanı’nda miting, 19.00’daysa Yüksel Caddesi’nde şenlik var.
Yarın saat 16.00’da Antalya TRT Güllük Kavşağı’nda, Samsun’da saat 12.00’de Cumhuriyet Meydanı’nda, Mersin’de saat 16.00’da Metropol Meydanı’nda birer miting yapılacak.

KARANLIK BİLANÇO

12 Eylül darbesinin karanlık bilançosu şöyle:

650 bin kişi gözaltına alındı.
1 milyon 683 bin kişi fişlendi.
210 bin davada 230 bin kişi yargılandı.
7 bin kişiye idam cezası istendi.
517 kişiye idam cezası verildi.
50 kişi idam edildi.
98 bin 404 kişi ‘örgüt üyeliğinden’ yargılandı.
14 bin kişi yurttaşlıktan çıkarıldı.
30 bin kişi ‘mülteci’ olarak yurtdışına gitti.
300 kişi kuşkulu şekilde öldü.
171 kişi işkenceden öldü.
Cezaevlerinde 299 kişi öldü.
14 kişi açlık grevinde öldü.
16 kişi ‘kaçarken’ vuruldu.
95 kişi ‘çatışmada’ öldü.

 



Bu haber 490 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,412 µs