En Sıcak Konular

İkinci tezkere krizi mi?

11 Eylül 2008 08:23 tsi
İkinci tezkere krizi mi? Sınır ötesi tezkeresini 41 gün bekleten Hükümet yeni bir krizin eşiğinde mi?

Akşam'da yer alan habere göre Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’taki PKK hedeflerine yönelik operasyon düzenlemesine olanak sağlayan tezkerenin süresi 17 Ekim’de sona eriyor. Sınır ötesi operasyonların PKK’yı “kırılma” noktasına getirdiğine inanan Genelkurmay Başkanlığı, tezkerenin süresinin uzatılmasının terörle mücadelede faydalı olacağını düşünüyor.

ZİRVEDE ELE ALINACAK

Mart ayındaki yerel seçimlerde Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu’da oylarını artırmak isteyen AKP açısından ise tezkerenin süresinin uzatılması kritik bir karara dönüşüyor. Konunun, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Suriye dönüşü açıkladığı, bugün toplanacak geniş kapsamlı Terörle Mücadele Zirvesi’nde masaya yatırılması bekleniyor. Milli Güvenlik Kurulu’nun ekim ayı sonunda toplanacak olması nedeniyle terör zirvesi önemini bir kat daha artırmış durumda.

ASKER UZATILMASINI İSTİYOR

TBMM yeni yasama yılı çalışmalarına Ramazan Bayramı nedeniyle fiilen 6 Ekim’de başlayacak. Parlamentoyu, 17 Ekim’de ise süresi biten tezkerenin akıbetinin ne olacağı bekliyor. Genelkurmay Başkanlığı, tezkerenin süresinin uzatılması gerektiği görüşünde. Mart ayında yapılacak yerel seçimler ise AKP’nin tezkere konusundaki kararını verirken, göz önünde bulunduracağı parametrelerden biri olarak ortada duruyor.

AKP’NİN SEÇİM HEDEFLERİ

AKP, yerel seçimlerde Diyarbakır başta olmak üzere Güneydoğu’da belediye başkanlıklarını ele geçirmek istiyor. AKP’liler tezkerenin süresinin uzatılmasının Güneydoğu’da partilerine yönelik tepkiye neden olacağı ve oylarını azaltacağı endişesini yaşıyor. AKP’nin, TBMM’nin çalışmalarına başlamasının ardından 10 gün içinde tezkere kararını oluşturması gerekiyor.

TEPKİYİ DİKKATE ALDILAR

AKP geçtiğimiz yıl tezkereyi TBMM’den ilk kez geçirirken de partilerine yönelik Güneydoğu’da oluşacak tepkiyi dikkate almıştı. Hükümet, TBMM’nin kendisine tanıdığı yetkiyi, 41 gün bekleterek 28 Kasım’da Genelkurmay’a devretmişti. Hükümetin sınır ötesi operasyonlar için tezkereye karşın uzun süre beklemesi AKP’yi eleştiri oklarının hedefi haline getirmişti. Genelkurmay Başkanlığı, hükümetten yetkiyi devralmasının ardından 4 gün sonra operasyonlara başlamış ve ilk kapsamlı hava operasyonunu 16 Aralık’ta terör örgütü PKK’nın ana kampı Kandil Dağı’na düzenlemişti. Şubat ayında ise ilk kapsamlı kara harekatını ağır kış koşullarına rağmen, Zap bölgesinde gerçekleştirmişti.



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,090 µs