En Sıcak Konular

Deprem İran’ın 'can damarını' vurdu!

10 Eylül 2008 16:08 tsi
Deprem İran’ın 'can damarını' vurdu! Deprem İran’ın öyle bir şehrini vurdu ki, ABD saldırısı olsa (!) ancak bu kadar kritik bir noktayı hedef seçebilirdi. Bender Abbas şehri bir açıdan değil, ‘her açıdan’ Tahran’ı nefessiz bırakacak bir coğrafyayı işaret ediyor. İşte

Bugün İran’da meydana gelen depremin yarattığı can ve mal kaybına, hasara ilişkin henüz tam bilgi yok. Ancak depremin büyüklüğü-ki bu konuda da çelişkili rakamlar var. Çeşitli kaynaklar depremin şiddetini 6.1 ile 7.5 arasında veriyor.)

İlk gelen bilgiler ise büyük hasar işaret etmemekle beraber, depremin merkez üssü Bender Abbas yıkıma uğrarsa, Tahran gerçekten ağır bir yara almış olacak. Peki Benden Abbas’ı bu denli özel yapan ne?

Bender Abbas İran’ın Güneydeki en önemli liman kenti. İran-Irak savaşı sırasında da stratejik önemi nedeniyle en önemli mücedele merkezlerinden biri oldu. Aynı zamanda petrol limanı. İran dünya’ya buradan açılıyor. Asya ile Avrupa arasındaki ticari ve stratejik hattın en önemli geçiş noktası.

Kısaca Bender Abbas limanı İran’ın Körfez’deki can damarı. Bu nedenle Bender Abbas’daki askeri hava ve deniz tatbikatları İran’ın en çok önem verdiği askeri tatbikat.  (Haberdeki resim de zaten Bender Abbas'da yapılan bir askeri törenden.)

İran’ın Bender Abbas’daki en önemli askeri tatbikatı, İran’ın en büyük uçak kazalarından birine sahne olmuştu. İran’ın 1979 Devrimi öncesi Amerika’dan aldığı ABD Yapımı C-130 tipi Askeri uçak Bender Abbas’daki askeri tatbikata giderken düştü.  Uçak bazı komutanları ve tatbikatı izlemek üzere giden gazetecileri taşıyordu.



Bu haber 2,272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs