En Sıcak Konular

İsrail'de bir ilk: Gidenler gelenleri geçti

10 Eylül 2008 15:39 tsi
İsrail'de bir ilk: Gidenler gelenleri geçti İsrail'de tersine göç başladı...

İsraillilerin büyük kısmının Ortadoğu hakkında olumsuz düşünceye sahip olduğu ve kendisine "biz burada ne arıyoruz" diye sorduğu ortaya çıktı. Tel Aviv Üniversitesi Barış Araştırma Merkezi tarafından gerçekleştirilen bir kamuoyu yoklamasında Ortadoğu hakkındaki görüşleri sorulan İsraillilerden yüzde 61'i olumsuz cevap verdi. Yüzde 19'luk bir kesim "olumlu" düşünürken, yüzde 20'lik bir kesim ise "nötr" olduğunu belirtti. 1948 yılında kurulan İsrail devletinin tarihinde ilk kez, ülkeden ayrılanların sayısının, ülkeye gelenlerin sayısını geçtiği belirtildi. Araştırmaya göre Ortadoğu hakkında olumsuz cevap verenlerin büyük kısmı, savaş ve şiddetten dolayı böyle düşünüyor. Araştırmaya katılanların yüzde 71 gibi büyük bir kısmı da İsrail'in, gelecekte politik olarak bölgeye adapte olamayacağını belirtti. Eylül ayı başında telefonla gerçekleştirilen ve 599 kişinin katıldığı araştırmanın örnekleme hatası ise yüzde 4,5 olarak belirlendi.

Öte yandan araştırma, İsrail'e yeni gelenlerin sayısının düştüğü bir döneme denk geldi. 1948'de İsrail'in kurulmasını sağlayan 100'den fazla farklı ülkeden İsrail'e yönelik insan yağmurunun ciddi oranda azaldığı belirtildi. İsrail'e yönelik son göç hareketi olan Etiyopyalı Yahudilerin akımının da sona erdiği kaydedildi.

İsrailli düşünce kuruluşu Yahudi Halkı Politika Planlama Enstitüsü'nden nüfus bilimcisi Sergio DellaPergola, "İsrail'de ilk kez göç sayısının neredeyse sıfıra yaklaştığını ve gidenlerin sayısı gelenlerin sayısını geçti" dedi. DellaPergola, göç oranındaki bu düşüşün "İsraillilerin kendine güvenini kaybetmesi, Filistin topraklarını işgal ettikleri 41 yılda batağa saplanması ve ülkelerinin zayıf ve yolsuzlukla dolu liderlikle yönetilmesinden" kaynaklandığını savundu.

Bunun yanında İsrail'e gelenlerin büyük kısmının da artık Yahudiler değil, iş aramak için Asya ve Afrika'dan çoğu illegal yollarla İsrail'e gelen kişiler olduğu belirtildi. Yahudi diasporasının ise her şeyi geride bırakarak İsrail'e gelmeye sıcak bakmadığını, onun yerine çifte vatandaşlığı tercih ettiği kaydedildi.

İsrail'de halen 5,5 milyon Yahudi ve 1,4 milyon Arap yaşıyor. İsrail, en fazla Yahudi bulunan ülke açısından 2006 yılında Amerika'yı geçmişti. Dünyada halen 13 milyon Yahudi'nin olduğu tahmin ediliyor. DellaPergola, bu durumu "Dünyada göçmenlerin sayısının, orada bulunanların 5 katı olduğu başka bir yer yok. Bu eşi görülmemiş bir durum" diye açıklıyor.

İsrail'e göçleri organize eden Yahudi Ajansı'na göre 1950'li yıllarda İsrail'e Kuzey Afrika ve Ortadoğu'dan 765 bin Yahudi göç etti. Daha sonraki göç akını komünist blok çökünce ve daha sonra da Sovyetler Birliği çökünce yaşandı. 1980'li yıllarda İsrail, 80 bin Etiyopyalı Yahudi'yi, bunlardan 15 bini 1991 yılında sadece 2 gün içinde olmak üzere, gizlice İsrail'e getirdi.

Ancak bugün bu tür göç akımları yaşanmıyor. Amerika'daki ve zengin Avrupa ülkelerindeki Yahudilerin üstünde İsrail'e gelmek gibi bir baskı bulunmuyor. Hatta sadece 120 bin Yahudi'nin İsrail'e göç ettiği Amerika'daki Yahudiler, İsrail ekonomisine büyük destek sağlıyor. (CİHAN)



Bu haber 1,499 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,388 µs