En Sıcak Konular

Dabbet’ül Arz, kozmik kâseyi neden istemiyor?

10 Eylül 2008 15:22 tsi
Dabbet’ül Arz, kozmik kâseyi neden istemiyor? CERN’in korkutan deneyi başladı. Ancak efsanevi astrofizikçi Stephan Hawking deneyin başarılı olmasını istemiyor! Bu gerçekten ilginç. ‘Bulunmazsa daha heyacanlı’ olur demek ‘oyun bitecek’ demek. Peki Hawkin’in bitmesin

Ünlü İngiliz astrofizikçi Stephen Hawking, İsviçre’deki CERN laboratuvarında bugün yapılacak çarpıştırma deneyinde, kozmik bilimin "Kutsal Kase"si olarak adlandırılan Higgs parçacığının bulunamayacağına dair 100 dolarına bahse girebileceğini söyledi.

Bu sözler Hawking gibi “süper astrafizikçiler” kuşağının son bilim adamının ağzından çıkınça, bilimsel bir iddia ortaya atılmış gibi duruyor. Oysa değil.

Hawking’in kayıp parçacığın bulunmayacağına ilişkin iddiası bir bilimsel öngörü değil, temenni! Hawking, “mevcut düşünceye göre bunun bulunabileceğini, ancak bulunmamasının daha heyecan verici olacağını” söylüyor.

Bunun anlamı ne?

Bilim dünyası, maddeye kütlesini kazandırdığı varsayılan ve adını İngiliz fizikçi Peter Higgs’ten alan Higgs parçacığının bulunması halinde “evrenin sırlarının” çözüleceğini düşünüyor.

Yani Hawking’in istemediği aslında parçacığın bulunması değil, “evrenin sırrı”nın ortaya çıkması. Tabii bu bir manada “oyunun sonu” anlamına geliyor. Oyun bitince de geriye bir şey kalmıyor.

Bu yüzden, Hawking’in çıkışını bir tür “bilimsel kıyamete hayır” olarak okumak çok mümkün. Doğrusu Dabbet’ül Arz’ın (!) ağzından böylesine bir ikazın çıkması da dikkate alınmalı!



Bu haber 2,860 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,884 µs