En Sıcak Konular

İşte dört adımın dört sebebi

10 Eylül 2008 15:20 tsi
İşte dört adımın dört sebebi Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ önemli adımlarla başladı görevine. Kandıra ziyaretini Diyarbakır’a çıkarma izledi. Ardından basınla ilişkilerini düzenledi Başbuğ: Akreditasyonlar iki basın kuruluşu için kaldırıldı. Başbuğ’un bu adımlarını ney

Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, aslına bakılırsa seleflerinden kendisini ayıracak önemli adımlarla görevine başlıyor. Henüz on gün oldu… Ancak Başbuğ bu on günde yaptıklarıyla adından sık sık söz ettiriyor.

Başbuğ’un dört adımı

İlk adımı biraz endişe ve kaygıyla karşılandı Başbuğ’un… Kandıra Cezaevinde tutuklu bulunan emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Şener Eruygur’a ‘resmi’ bir ziyaret gerçekleştirildi. Bu adım ‘hukuka müdahale mi’ sorularına yol açsa da sivil araçla ziyaretin yapılması ve Genelkurmay’ın açıklamasındaki ‘yargıya saygımız tamdır’ vurgusu yüreklere su serpti.

Her ne kadar daha sonra ‘hukuka müdahale değil’ yorumları ön plana çıksa da bu ilk adım Başbuğ’un ‘aktif’ bir politika ortaya koyacağı ve sürekli inisiyatif alacağı şeklinde yorumlandı. Başbuğ’un ilk on gününde attığı diğer adımlar bu düşünceyi doğruladı. Başbuğ görevine geldiği ilk haftada Diyarbakır’a çıkarma yaptı ve terörizme karşı mücadelede STK’lar ile diyaloğa geçti. Bu iki adım Başbuğ’un ‘tabanına’ ve topluma verdiği mesajdı. Toplumla ilişkilerde bir adımda daha atan Başbuğ medya stratejisini yeniledi. İletişim Daire Başkanlığı’nın başına eskiden olduğu gibi Kıdemli Albay değil, Tuğgeneral atadı. Basınla ilişkiler bundan sonra daha dikkatle ve önemle kurulacaktı. Ardından da Başbuğ’un son hamlesi geldi: Yenişafak gazetesi ve Star grubuna akreditasyon uygulaması kaldırıldı.

Başbuğ’un dört sebebi

Peki, Org. Başbuğ’u bu dört adıma iten, yeni bir stratejiyi ortaya koymaya zorlayan sebepler hangileri?

1. Buradayım dedi!

Genelkurmay Başkanlığı Türkiye’nin en zorlu makamlarından. Başbuğ’un selefi Org. Büyükanıt’ın hangi tartışmalarla Genelkurmay Başkanı olduğu, nasıl suçlamaları göğüslemek zorunda olduğu hala hafızalarda. İşte bu yüzden Org. Başbuğ’un böyle bir çıkışa ihtiyacı vardı. Gündemi belirlenen değil, gündemi belirleyen olması gerekiyordu. Ayrıca Başbuğ yeni Genelkurmay Başkanı olarak Türkiye’ye ve komutasını yaptığı kuruma buradayım dedi. Bunu derken de Genelkurmay’a kendi imzasını taşıyan projelerle geldi. Yani adeta karargaha damgasını vurdu.

2. Kendi projeleriydi

Aslına bakılırsa Başbuğ’un attığı bu adımlar sürpriz değil… Çünkü Başbuğ Kara Kuvvetleri Komutanı iken de benzer yaklaşımı savunuyordu. Uzun süredir bu adımları kafasında olgunlaştırmıştı. Örneğin Kara Kuvvetleri Komutanıyken  Başbuğ sık sık terörle mücadelede sadece askerin sorumluluğu olmadığını, tüm toplumun bu mücadeleye katılması gerektiğini, STK’ların aktif rol üstlenmesi gereğini dile getirdi. Bu yüzden Diyarbakır’a yaptığı çıkarma işte geçtiğimiz yıl yaptığı o konuşmaların somutlaşmış haliydi.

3. Genelkurmay’da eğilim bu yöndeydi

Aslına bakılırsa bu eğilim Genelkurmay’da da vardı. Örneğin basına uygulanan akreditasyon ile ilgili tartışmalar eskiye uzanıyor. Genelkurmay’ın artık akreditasyon uygulamasını revize etme isteği de… Şubat 2007’de Org. Büyükanıt Washington’a bir ziyaret gerçekleştirmiş, düzenlenen resepsiyona akreditesi olmayan gazetecileri de davet etmişti. Bu akreditasyon uygulamasının kaldırılacağına yönelik önemli bir işaret olarak kabul edilmişti. 

4. TSK siyasi gerilimden nasibini aldı

Başbuğ’un attığı bu adımların elbette bir nedeni daha var. özellikle basınla ilişkilerde aldığı önlemlerin… Türkiye’de yaşanan siyasi gerilimden TSK’nın da nasibini aldığı bir gerçek. Zira e-muhtırayla bu gerilimin bir parçası oldu TSK. Üstelik çete operasyonları ya da süregelen siyasi tartışmalar nedeniyle sürekli gündemin ana maddelerinden birisi oldu. İşte böylesi bir durumda TSK kendi imajını yeniden güçlendirme, topluma kendisini daha iyi anlatabilme yoluna gidiyor. Org. Başbuğ yaşanan süreçte bunun gerekli olduğuna inanıyor.

iyibilgi.com



Bu haber 1,523 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,202 µs