En Sıcak Konular

İşte CERN’in anti-maddesi?

10 Eylül 2008 14:42 tsi
İşte CERN’in anti-maddesi? Küresel medyanın tüm organları CERN’in deneyine kilitlenmiş durumda. Ancak deneyi tam anlamıyla küresel yapan, kendisi de global olan Google. Ve Google bugün sayfasını Hadron Çarpıştıcısı olarak düzenledi. Dahası çarpışmadan çıkacak anti-maddeyi de

CERN deneyinin küresel çapta yarattığı tartışmaya eş koşan bir başka duygu da korku. Merak ve korku at başı gidiyor. Konunun uzmanları dışında sokakta yürüyen adamın aslında tam ne olduğu pek bilmiyor.

Bu yüzden bir yandan “yani tam ne yapıyorlar” sorusu ile “gerçekten dünya yok olabilir mi, kara deliğin içine düşer miyiz” sorunu beraber gündeme geliyor. Tabii bu yaygın psikolojinin nasıl “kullanılacağı” ayrı ama çok kritik bir soru.

Sorunun yanıtını bugün iyibilgi’nin haberlerinden izleyebilirsiniz. Ancak asıl mesele deneyin tüm dünyaya bir anlamda giydirilmesi. Merak edilen ve korkulan bir deneyin tüm insanlığı üzerine bırakılması (!) garipsenecek bir durum.

Yaygınlığı önemli sorumlusu elbette medya. Bugün sadece dünyada değil Türkiye’de de basın organları bu deneyi öne çıkararak konuya yaklaştı. Ama bunların üstende sayabileceğimiz iletişim araçları içinde Google en etkili yapı.

Ve Google bugün ana sayfasını deneyi gerçekleştirecek olan Hadron Çaprıştırıcısı’na ayırdı. Görsel bir çarpıştırıcıyı milyonlarca insanın girdiği sayfasına taşıyarak, merakı ve konuyu zihin altlarına yerleştirdi.

Ancak bir önemli nokta daha var Google’ın tasarımında. Hadron çarpıştırıcısının patlamasından ortaya çıkan “kayıp madde” de burada yer aldı. Ve o kayıp madde bizatihi Google’ın kendisi!

Bu nasıl yorumlanmalı bilinmez ama bizim açımızdan da ilginç bir nokta var. Bu tasarımın üzerine tıkladığınızda CERN deneyi ile ilgili tüm haberler sıralanıyor. İkinci sırada ise iyibilgi var.

Yani, şaka yollu söylemek gerekirse… Hadron çarpışmasından Google’ın çıkmasını siz düşüneceksiniz, iyibilgi’nin ikinci sırada yer almasını da biz!



Bu haber 1,797 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,389 µs