En Sıcak Konular

Tehcir: İsrail Filistinlileri sürüyor

10 Eylül 2008 14:27 tsi
Tehcir: İsrail Filistinlileri sürüyor İsrail merkezli insan hakları grubu B'tselem, İsrail yönetiminin Batı Şeria'da yaşayan Filistinlileri zorla Gazze'ye taşıdığını öne sürdü.

Örgüt tarafından hazırlanan bir raporda binlerce Filistinlinin her an taşınmaya zorlanabileceği belirtildi. B'tselem ayrıca İsrail'in bu Filistinlileri "kendi evlerinde yaşayan illegal sakinler" haline getirdiğini kaydetti.
İsrail'in, ikinci intifadanın başladığı 2000'den bu yana Batı Şeria ile Gazze'yi birbirinden ayırmaya çalıştığını savunan B'tselem, bu politikanın 2007'de tavan yaptığını kaydetti. Örgütten yapılan açıklamaya göre İsrail, Kasım 2007'den bu yana ikametgahı Gazze'de bulunan Filistinlilere, Batı Şeria'da yaşamak istiyorlarsa geçici ikametgah almayı zorunlu hale getirdi. B'tselem'e göre bu yükümlülük, uzun yıllardır Batı Şeria'da yaşayan ve hatta burada doğmuş bazı Filistinlilere de getirildi. Aynı tarihten itibaren ikametgahı Gazze'de olan birçok kişi de Batı Şeria'ya alınmadı. Örgüt, İsrail askerlerinin de son zamanlarda bu kriterlere uymayan kişilere yönelik baskınlarını artırdığını ve bu kişileri sınır dışı ettiğini de aktardı.

İsrail'de ordudan alınan geçici ikametgah izni sadece 3 aylığına veriliyor. Bu izni alabilmek için bir kişinin geçen 8 yıldır sürekli Batı Şeria'da yaşadığını, evli ve çocuklu olduğunu ve güvenlik sebeplerinden dolayı hakkında herhangi bir kısıtlama olmadığını kanıtlaması gerekiyor. Ayrıca bu talebine "insani" bir gerekçe eklemesi gerekiyor.

Ancak B'tselem raporuna göre bütün gereklilikleri yerine getirse bile kişilerin talepleri ordu tarafından reddedilebiliyor. B'tselem, bu durumun Filistinlilerin insan haklarına ve kendi kararlarını alabilme ve istedikleri yerde yaşayabilme hakkına zarar verdiğini kaydetti.

B'tselem raporunda bu duruma örnek olarak ise evlilikler örnek veriliyor. Gazze'de yaşayan bir kadının Batı Şeria'dan biri ile evlendiğinde Batı Şeria'ya girerken İsrail ordusuna yüklü miktarda depozito ve düğünden sonra Gazze'ye dönme sözü verdiği kaydediliyor. Örgüt, bu durumun birçok Filistinli ailenin ayrı yaşamak zorunda kalmasına yol açtığına dikkat çekiyor.

Raporda Batı Şeria'da yaşayanların Gazze'yi ziyaret etmelerine de izin verilmediği, Gazze'ye giden birine de "orada kalması ve geri dönmemesi gerektiğinin" söylendiği belirtiliyor. (CİHAN)



Bu haber 331 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,389 µs