En Sıcak Konular

Petrol 100 doların altına doğru

10 Eylül 2008 10:50 tsi
OPEC üyesi ülkelerin petrol bakanları dün Viyana'da zirvede biraraya gelirken, Brent petrolün varili dün 100 doların altını yokladı.

OPEC üyesi ülkelerin petrol bakanları dün Viyana'da zirvede biraraya gelirken, Brent petrolün varili dün 100 doların altını yokladı. OPEC Başkanı Şekip Halil, Petrol bolluğu var dedi.

PETROL İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) dün zirve toplarken, Brent petrolün varili bir ara 99.45 dolara kadar geriledi. OPEC Dönem Başkanı Şekip Halil, küresel talebi karşılamak için mevcut petrol arzının yeterli olduğunu söyledi. Halil, Kesinlikle piyasada petrol bolluğu var dedi. Petrol fiyatları daha sonra yeniden 100 doların üzerine çıktı.

Üretim talepten fazla

Bu yılın sonuna ya da 2009 yılının başına kadar günlük petrol üretiminin talebi 500 bin ila 1.5 milyon varil aşacağını tahmin ettiğini ifade eden Halil, OPEC'in petrol üretimi konusunda alacağı kararda bütün seçeneklerin açık olduğunu belirtti. Petrol fiyatlarının artmasına spekülatörlerin ve ABD dolarının değerinin düşük olmasının sebep olduğu görüşünü yineleyen Halil, Şimdi ABD doları ve petrol fiyatı arasında ters ilişki olduğunun doğrulandığını görüyoruz diye konuştu.

Kuveyt Petrol Bakanı Muhammed El Alem de, Şimdilik petrol üretimini kısmaya ihtiyaç olduğunu düşünmüyoruz dedi. OPEC'te Suudi Arabistan'dan sonra ikinci büyük üretici konumundaki İran'ın Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozari ise, Piyasada petrol arzı fazlası olduğunu düşünüyoruz diye konuştuşeklinde konuştu. Libya Ulusal Petrol Şirketi Başkanı Şükrü Ganem de, piyasada talepten daha fazla petrol olduğunu, üretim kotalarından üzerinde petrol üreten OPEC üyelerinin üretimlerini kota limitlerine çekmeleri gerektiğini ifade etti.

Arabistan fazla üretiyor

OPEC'in 13 üyesinden 12'sinin ağustos ayında günlük 29.67 milyon varil olan toplam üretim kotalarından günlük 790 bin varil fazla petrol üretimi yaptığı belirtiliyor. Üretim kotasının günlük 750 bin varil üzerinde üretim yapmış olabileceği belirtilen Suudi Arabistan, piyasadaki fazla üretimin çoğundan sorumlu tutuluyor.

ajanslar



Bu haber 535 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,210 µs