Ve asrın deneyi başladı! | " /> Ve asrın deneyi başladı! | "/>

En Sıcak Konular

Ve asrın deneyi başladı!

10 Eylül 2008 10:14 tsi
Ve asrın deneyi başladı! Cern'de büyük patlama şu anda başladı. Dünyanın nasıl oluştuğunu merak eden uzmanların deneyi, ya ters teperse? O zaman dünyayı ne gibi tehlikeler bekliyor?

Kamuoyunda son günlerde sıkça sorulan sorulardan birisi de Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu'nun (CERN) gerçekleştireceği 'Büyük Patlama' deneyinin kötü şekilde sonuçlanması halinde meydana gelecek olası felaketlerin ne olacağı.

Komplo teorisyenleri ve bazı bilim adamları, işi o kadar büyük bir hale getirdi ki, deneyin engellenmesi için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne kadar gittiler.

Hawking, CERN'e güveniyor

10 yılı aşkın bir süredir hazırlıkları devam eden deneyin dünyanın sonunu getireceğine ilişkin onlarca makale ve kitap yayınlandı. Hepsinin üzerinde ısrarla durduğu nokta, deneyin dünyayı yokedeceği yönünde.

Peki 13,7 milyar yıl önceki Büyük Patlama'dan hemen sonraki şartları yaratmayı amaçlayan deney kötü giderse ne olur?

Üzerinde en fazla durulan olasılık, ortaya çıkacak bir kara deliğin dünyayı yutması.

Kara delik, astrofizikte, çekim alanı her türlü maddi oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan, kütlesi büyük bir kozmik cisimlere verilen isim.

Kara delikler, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile meydana gelen bir nesne olarak da tanımlanabiliyor.

Bu tür nesneler ışık yaymadıklarından kara olarak nitelenirler. Kara delikler 2 boyutlu, yani hacimleri yok.

Kara deliklerin içinde zamanın ise yavaş aktığı ya da akmadığı tahmin ediliyor.

Kara delikler genel görelilik kuramıyla tanımlanmışlardır. Doğrudan gözlemlenememekle birlikte, çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilmişlerdir.

Bu teknikler aynı zamanda çevrelerinde sürüklenen oluşumların da incelenme olanağını sağlamıştır.

Örneğin bir kara deliğin çekim alanına kapılmış maddenin kara delikçe yutulmadan önce müthiş bir ısı derecesine ulaştığı ve bu yüzden önemli miktarda x ışınları yaydığı saptanmıştır. Böylece bir kara delik kendisi ışık yaymasa da, çevresinde bu tür bir icraat yarattığı için varlığı saptanabilmektedir.

Günümüzde, kara deliklerin varlığı, ilgili (astrofizikçiler ve kuramsal fizikçilerden oluşan) bilimsel topluluğun hemen hemen tüm bireyleri tarafından onaylanarak kesinlik kazanmış durumda.

CERN'de görevli bilim adamları, kara delik oluşması ihtimalini göz ardı etmiyor, ancak bu durumda da oluşacak mikro kara deliklerin kendi kendine yok olacağı öngörülüyor.

Diğer bir felaket senaryosuysa yine deney sonucu ortaya 'strangelet' adı verilen maddenin çıkması. Nötron yıldızlarını oluşturan nötronyumların yeterli basınç büyüklüğüne maruz kaldığında nötronlarının parçalanması sonucu bu nötronların yapı taşı olan quarkların meydana getirebileceği söylenen aşırı yoğunluktaki madde olarak tanımlanan 'strangelet'in, çevresindeki herşeyi yutmaya başlayarak büyüyeceği ve kısa zamanda dünyayı yutarak bir karadelik meydana getireceği iddia ediliyor.

Teorisyenlere göre deneyin ters gitmesi sonucu ortaya 'Tek kutupluluk' olarak tanımlanan 'manyetik monopol' durumu ya da 'ters vakum' şeklinde adlandırılan 'yarı karalı' bir uzay sektörü de çıkabilir.

Tüm bu olasılıkların vardığı tek sonuç ise dünyanın yok olması. Ancak uzmanlar, çoğu teoride kalan bu olasılıklardan hiçbirisinin ortaya çıkmayacağından emin konuşuyor.

gazeteport



Bu haber 3,353 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,155 µs