En Sıcak Konular

ABD'nin Gül memnuniyeti

10 Eylül 2008 10:16 tsi
ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ın Cumhurbaşkanı Gül'ü, milli takımların maçı için ülkesine davet etmesinden ve bu davetin kabul edilmesinden memnuniyet duyduklarını kaydetti.

ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Fried, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesinde düzenlenen oturumda, "Gürcistan Krizinin Ardından ABD-Rusya İlişkileri" başlıklı bir konuşma yaparak, milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Kafkasya'daki gelişmeler çerçevesinde ABD yönetiminin Ermenistan'a mali yardımda bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine Fried, Ermenistan'ın da Kafkasya'daki gelişmelerden olumsuz etkilendiğini anlattı. Fried, bu bağlamda ek yardım paketlerinin Ermenistan'ı kapsamadığını, ancak Ermenistan'ın genel olarak Amerikan yardımı alan bir ülke olduğunu söyledi. Ermenistan'ın "dünyada kişi başına en fazla Amerikan yardımı alan birinci ya da ikinci ülke" olduğunu belirten Fried, bu ülkeye yardımlarını sürdürme niyetinde olduklarını kaydetti.

Fried, "bununla birlikte, hem Ermenistan'ı, hem de komşuları Azerbaycan ve Türkiye'yi anlaşmazlıklarını çözmeleri konusunda cesaretlendirdiklerini" belirterek, "Ermenistan Cumhurbaşkanı'nın (Serj Sarkisyan), Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü Erivan'a davet etmesinden ve Cumhurbaşkanı Gül'ün de bu daveti kabul etmesinden memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, Ermenistan hükümeti ile birlikte çalıştıklarını ve yakın zamanda bir büyükelçilerinin Ermenistan'a gidecek olmasından dolayı mutlu olduğunu vurgulayarak, "Ermenistan'ın göreceli tecridinin sona erdiğini görmeyi umuyoruz. Sınırlarının açılmasını ve ilişkilerinin gelişmesini istiyoruz ve bu amaç için çalışacağız" dedi.

Bu arada, ABD'ye bağlı Amerikan Samoi bölgesinin Demokrat partili milletvekili Eni Faleomavaega'nın, "Türkiye NATO'ya katılmaya davet edildi mi?" şeklindeki sorusuna karşılık Fried, "Türkiye zaten 56 yıldır NATO üyesi" cevabını verdi. Milletvekilinin bunun üzerine, "Ama tam olarak kabul edilmeyle ilgili hala bazı sorunlar yaşamıyorlar mıydı" şeklinde ısrar etmesi üzerine de, ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı, "Hayır, onların NATO'ya tam üyelikleri var. AB ile sorunları var" diye konuştu.

-KAFKASYA'DAKİ GELİŞMELER-

Rusya'nın enerji konusundaki gücüne ilişkin bir soru üzerine Fried, Rusya'nın Avrupa'nın petrol ve doğal gaz yolları üzerindeki kontrolünün bu ülkeye bir iltimas sağladığını ve Rusya'nın da bunu Ukrayna ve bölgedeki diğer ülkeler üzerinde kullandığını söyledi. Fried, ABD için Gürcistan'ın egemenliği ve bağımsızlığının hem değerleri açısından, hem de enerji politikası açısından önemli olduğunu da vurguladı.

Fried, sorunun "Gürcistan gibi küçük bir ülkeyi, mücadele veren bir demokrasiyi desteklemenin ABD'nin çıkarına olup olmadığı" olduğunu belirterek, ABD yönetiminin, Gürcistan'ı desteklemenin ABD'nin çıkarına olduğunu düşündüğünü anlattı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Fried yaptığı konuşmada ise Kafkasya'daki sorunun ortaya çıkışı ve daha sonraki gelişmelere ilişkin bilgi verdi ve Rusya'nın Gürcistan'a müdahalesinin ardından şiddetin durdurulmasına ve ateşkesin sağlanmasına odaklandıklarını anlattı. Bu çerçevede ABD yönetiminin çabalarına da değinen Fried, bu süreçte ABD'nin rolünün merkezi ve zaman açısından da yerinde olduğunu söyledi. Fried konuşmasında ABD'nin Gürcistan'a 38 milyon dolar değerinde insani ve acil yardım yaptığını anlattı ve ABD'nin yeni ekonomik destek paketine ilişkin bilgi verdi.

Gürcistan'ın "tüm egemen ülkeler gibi, kendini savunma ve yeni saldırıları caydırabilme yeteneğine sahip olması gerektiğini" kaydeden Fried, bu çerçevede "Savunma Bakanlığının, Gürcistan'ın askeri ihtiyaçlarının belirlenmesi konusunda yardımcı olması" için Tiflis'e bir değerlendirme ekibi gönderdiğini belirtti.

Kafkasya'daki gelişmelerin uzun vadedeki sonuçlarına ilişkin olarak da Fried, Rusya ile ilişkiler konusunda "tutarlı, kararlı ve sabırlı" olmak gerektiğinin altını çizdi.

aa



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,462 µs