En Sıcak Konular

Dünya Obama'yı istiyor!

10 Eylül 2008 09:23 tsi
Dünya Obama'yı istiyor! Dünyanın, ABD'de Demokrat Parti'nin başkan adayı Barack Obama'nın seçilmesini istediği bildirildi.

BBC'nin 22 ülkede yaptırdığı anket, bu ülkelerin halklarının, ülkesinde yapılan anketlerde rakibi Cumhuriyetçi Parti başkan adayı John McCain'in 1 ila 4 puan gerisinde kalan Obama'yı ABD başkanı olarak görmeyi tercih ettiklerini gösterdi.

Söz konusu 22 ülkeden 17'sinin de, Obama'nın başkanlık yarışını kazanması halinde ABD'nin dünyanın geri kalanıyla ilişkilerinin iyileşmesini eklediği görüldü.

GlobeScan şirketinin, 23 bin 531 kişiyle görüşerek yaptığı ankette,Obama'ya desteğin ortalama olarak yüzde 49 olduğu görülürken, McCain'i tercih edenlerin oranı ise yüzde 12'de kaldı. Ankete katılan her 10 kişiden yaklaşık 4'ünün bu konuda görüş bildirmediği belirtildi.

Şirketin sahibi Doug Miller, "Dünyada çok sayıda kişi, açıkça Barack Obama'nın temsil ettiği şeyi beğeniyor" derken, sadece 5 kişiden birinin,McCain'in başkanlığında, Bush yönetiminin dünyayla olan ilişkilerinin iyileşebileceğini düşündüğünü söyledi.

Obama'nın başkanlığının, ABD ile ilişkileri iyileştireceği yönünde en iyimser ülkelerin yüzde 69 ile Kanada, yüzde 62 ile Fransa, yüzde 61 ile Almanya,yüzde 54 ile İngiltere, yüzde 64 ile İtalya, yüzde 62 ile Avustralya, yüzde 87 ile Kenya ve yüzde 71 ile Nijerya olduğu ortaya çıktı.

Anketin, Temmuz ile Ağustos aylarında telefonla veya yüz yüze yapıldığı ülkeler şöyle sıralanıyor: Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Mısır, Fransa,Almanya, Hindistan, Endonezya, İtalya, Kenya, Lübnan, Meksika, Nijerya,  Panama, Filipinler, Polonya, Rusya, Singapur, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, İngiltere.

BBC/Globescan'in ABD başkanlık seçimiyle ilgili olarak 2004 yılında 35 ülkede ortaklaşa yaptığı anket, bu ülke halklarının yüzde 30'unun, şimdiki ABD Başkanı George Bush yerine Demokrat Parti başkan adayı John Kerry'i başkanlık koltuğunda görmek istediğini ortaya koymuştu.

2004 yılında yapılan ankette Bush'un yeniden seçilmesini en az isteyen ülkeler olan Filipinler, Nijerya ve Polonya'nın bu ankette de Obama'yı destekledikleri görüldü.

cnnturk



Bu haber 412 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,061 µs