Tanrı parçacığını bulamayacaklar | " /> Tanrı parçacığını bulamayacaklar | "/>

En Sıcak Konular

Hawking:Tanrı parçacığını bulamayacaklar

10 Eylül 2008 08:36 tsi
Hawking:Tanrı parçacığını bulamayacaklar
Ünlü astrofizikçi CERN’de bugün yapılacak “yüzyılın deneyi” ile ilgili 100 dolara iddiaya girdi. Hawking’e göre, kozmolojinin “kutsal kâsesi” Higgs Bozonu bulunamayacak.

Ünlü astrofizikçi Stephen Hawking, 9 Eylül Salı günü yaptığı açıklamada CERN’de 10 Eylül (bugün) yapılacak deneyde kozmolojinin “kutsal kasesi” Higgs Bozonu bulunamayacak. Hawking bunun için 100 dolarına iddiaya bile girdi.

“Bilim ilgisiz” medyamızda “Kıyamet”le birlikte anılan deneyde Geniş Hadron Çarpıştırıcısı’nda (Large Hadron Collider), atom-altı parçacıklar ışık hızına yaklaşık değerlerde hızlandırılarak çarpıştırılacak. BBC radyosuna konuşan Hawking şunları söyledi: “LHC, parçacıkları 1’e 4 oranında gözlemleyeceğimiz şekilde enerjisini artıracak. Şu anki düşünüş şeklimize göre bu enerji Higgs parçacığını bulmak için yeterli olmalı”.

“Zamanın kısa tarihi” adlı ünlü yapıtın yazarı “asıl ilginç olanın” ise Higgs bozonun bulunmaması olduğunu belirterek, “Bence daha ilginç olacak şey Higgs’i bulamamız olacaktır. Bu bir şeylerin yanlış olduğunu gösterecek ve yeniden düşünmek zorunda kalacağız. Higgs’i bulamayacağımıza 100 dolara iddiaya girerim” dedi.

Parçacık fiziği hakkında çok şey söyleyecek

Fizikçiler uzun zamandır parçacıkların nasıl kütleye sahip olduğunu açıklamakta güçlük çekiyor. 1964’de İngiliz fizikçi Peter Higgs şu çözümü getirdi: şeker pekmezi gibi davranan arka plan alanı olması.

Ancak bazı bilim adamları Hawking kadar karamsar değil. Fransız astrofizikçisi Hubert Reeves, İsveç gazetesi Le Matin’e buluşun, parçacık fiziğini sonsuza dek değiştirebilecek “beklenmeyen sonuçlara” yol açabileceğini söyledi. Reeves şöyle konuştu: “Bu makine tüm parçacık fiziğini tepetaklak edebilecek beklenmedik sonuçlar verebilir. Çok etkili bir makine. Yerin altına neredeyse bir katedral kadar iniyor”.

Süpereşlikler keşfedilebilir

Teorik fizikçilerin Higgs Bozon’u diye adlandırdığı bir arayapıyla (mediator) sürüklenerek içinde hızlandırılan parçacıkların kütle kazanacağı düşünülüyor. Higgs Bozon’un Tanrı Parçacığı denmesinin nedeniyse, her yerde olmasına rağmen tarifi/anlaşılması/görülmesi/yakalanması zor olması.

Higgs Bozon’un bulunmasını sorgulayan Hawking, deneyin süpereşliklerin (superpartners) keşfedilmesini sağlayabileceğini söyledi. Süpereşlikler, şu an bilinen parçacıkların “süper simetrik eşlikleri”. Hawking, “Bunların varlığı sicim teorisinin (string theory) önemli bir doğrulaması olacaktır. Galaksileri bir arada tutan gizemli karanlık maddeyi bunlar oluşturuyor olabilir” dedi. Ünlü fizikçi, “LCH ne bulursa bulsun ya de ne bulamazsa bulamasın, sonuçlar bize evrenin yapısıyla ilgili çok şey anlatacak” diye ekledi.

66 yaşındaki Stephen Hawking, motor-nöron hastalığı nedeniyle elektronik bir sandalye ve bilgisayar sistemiyle iletişim kuruyor.

Higgs Bozonu

ATLAS Deneyi, bir bakıma, Standart Parçacık Kuramı için “Tamam mı? Devam mı?” anlamına geliyor. Bu kuram, evrendeki var olan 4 ana kuvveti (güçlü nükleer, elektro zayıf, elektromanyetizma ve kütle çekim) ve aralarındaki ilişkileri açıklamaya çalışıyor. ATLAS Deneyi, bu kuvvetten en az anlaşılan olan kütle çekim kuvveti ilgili birçok soruya cevap verebileceği düşünülüyor.

Standart Parçacık Kuramı’na göre, 16 temel parçacık var. Protonun kütlesinin 100-200 katı daha fazla ağır olan Higgs Bozonu’nun keşfi, bu kuramın son eksik parçasını tamamlayacak. “Bir nesnenin kütlesi ne kadar çoksa, çekimi de o kadar çok olur” ile özetlenebilecek kütle çekim kuvveti, Standart Model’de tam olarak açıklanamıyor. Çünkü evrendeki madde miktarını açıklamada yetersiz kalıyor. Eğer bu Higgs Bozonu bulunamazsa, Standart Model matematiksel olarak anlamsız hale gelecek ve Süper Simetri gibi kuramlar öne çıkacak.

timeturk



Bu haber 1,987 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,426 µs