En Sıcak Konular

Google'dan 'kişisel gizlilik' rötuşu

9 Eylül 2008 22:43 tsi
Chrome'a yöneltilen eleştirileri değerlendiren Google, kişisel gizliliği güvence altına alıyor.

Güvenlik ve gizlilik konusunda sert eleştirilere maruz kalan Google artık kullanıcının internette attığı adımları izlemeyecek. Google ayrıca arama motorunda da iyileştirmeye gidiyor.

Chrome bir yandan kullanıcıların yoğun ilgisiyle karşılaşırken diğer yandan da güvenlik ve gizlilik konusunda sert eleştirilere maruz kalıyordu. Google bunun üzerine daha önce planladığından daha az kişisel bilgi depolamaya karar verdi. Tarayıcının standart ayarlarına göre, kullanıcının adres çubuğunda girdiği her harf arama moturuna iletiliyor. Bununla Google'un kullanıcıya muhtemel internet sayfalarını sunması sağlanıyor. Aynı zamanda IP adresi gibi kullanıcının kişisel bilgileri de kaydediliyor.

Google'ın blogunda şirketin teknik şefi Urs Hölzle'in, kişisel güvenlikle ilgili yeni uygulamalarına ay sonuna kadar geçileceği bilgisini verdi.

Firmanın şu anki uygulamasına dünyanın birçok yerinden tepki gelmişti. Almanya Kişisel Gizlilik Sorumlusu Peter Schaar konu ile ilgili "En büyük korkum, Google'ın ziyaret edilen tüm siteleri kayıt altına alması ve kullanıcının internetteki hareketlerini takip etmesi" derken görevlilerin Kişisel Gizlilik Kanunu'nun ihlal edilip edilmediğini açıklamıştı. Schaar Google'ın kararı konusunda açıklama yapmazken, internet devinin bilgileri nasıl anonimleştireceği konusu bilinmezliğini koruyor.

Washington Post gazetesi de Demokrasi ve Teknoloji Merkezi'nden Alissa Cooper'in "Şayet Google IP adreslerinin sadece bir kısmını anonimleştirirse bu kesinlikle yeterli olmaz" dediğini duyurdu. Cooper, IP'lerin ve cookie denen, kullanıcı bilgilerini depolayan dataların tamamının silinmesini talep ediyor.

Google ayrıca Avrupalı kişisel gizlilik taraftarlarının uzun zamandan beri üzerinde durduğu bir konuda da adım atıyor. Bundan böyle arama motorunda yapılan aramalardan sonra IP adresleri, 18 yerine 9 ay süre ile kayıt aldında tutulacak. Bu süre Yahoo'da 13, Microsoft'ta ise 18 ay.

Firmanın yöneticilerinden Jane Horvath ise konu hakkında, "Bu adım, bilgilerin anonimleştirilmesi konusunu ne kadar ciddiyer aldığımızı gösteriyor" açıklamasını yaptı. Yetkiler Google'ın bu kararı almasında son gelişmelerle sarsılan güvenirliğinin ve marka imajının rol oynadığı görüşünde.



Bu haber 634 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    34,449 µs