En Sıcak Konular

Savcı Öz'e destek: Hukukçular ayakta

9 Eylül 2008 22:34 tsi
Savcı Öz'e destek: Hukukçular ayakta Ergenekon savcısı Zekeriya Öz hakkında "inceleme" başlatılması "Ergenekon'a ayar mı veriliyor" yorum ve tepkilerine neden olurken, hukuk camiasından Savcı Öz'e büyük destek var. Emekli askeri hakim Çağlayan'ın sözleri Baykal'ı yerinden zıplatacak

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Deniz Feneri davası ile Ergenekon davasını karşılaştırırken, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz'e, Şemdinli'yi soruşturan Ferhat Sarıkaya'nın akıbetini hatırlatmasının yankıları sürüyor.
 
Emekli Askeri Hakim Yusuf Çağlayan, Baykal'ın, Türkiye'nin gerçek bir hukuk devleti olma yolunda çok önemli bir başlangıç olarak görülen Ergenekon davası konusundaki tavrını eleştirerek, "Bu son derece talihsiz bir açıklama. Bu mantıkla, Türkiye'deki hiçbir iddianameye itibar etmemek, ya da tüm savcıları görevden almak gerekiyor." dedi.

Ergenekon ve Deniz Feneri soruşturmalarının halen yargı aşamasında olduğunu hatırlatan Emekli Binbaşı Çağlayan, bu davalarla ilgili Baykal'ın işine geldiği gibi açıklamalarda bulunduğunu söyledi. Henüz sonuçlanmamış davalarla ilgili kesin hüküm verilemeyeceğine dikkat çeken Çağlayan, "Her iki dava da yargıya intikal etmiş ama henüz sonuçlanmamış durumda. Dolayısıyla bunlarla ilgili kesin hüküm vermek doğru olmaz." şeklinde konuştu.

Emekli Hakim Binbaşı Çağlayan, CHP liderinin yargı aşamasında olan davalarla ilgili kesin hüküm verilmiş gibi konuştuğunu söyledi. Çağlayan, "CHP lideri Baykal peşin hükümlü. Daha doğrusu işine geldiği gibi konuşuyor. Yani iddianamelerde öne sürülenleri, kendi bakış açılarına göre ise olumlu, üstelik kesin hükümmüş gibi algılıyor. Fakat bakış açısına göre değilse bu kez olumsuz konuşuyor. Oysa ikisi de yargıya intikal etmiş henüz iddia düzeyindedir." şeklinde konuştu. Emekli Hakim, bu mantıkla Türkiye'de hiçbir savcının çalıştırılmaması gerektiğini de söyledi.

Yapılan açıklamaların yargının bağımsızlığına gölge düşürdüğünün altını çizen Çağlayan, "Bu mantıkla gidilirse aynı görevi yapan bütün savcıları vazifeden almak lazım. Ya da bugüne kadar hazırlanan tüm iddianamelere fasa fiso demek lazım. CHP, yargının kendi zihniyetine uygun yorum yapma alışkanlığı var. Nasıl karar verdiğine değil, kimin lehine karar verdiğine bakılıyor. Peki nerde kaldı yargının bağılsızlığı?" diye sordu.

"SAVCIYA AYAĞINI DENK AL DENİYOR"

Çağlayan, Baykal'ın, Deniz Feneri davası ile Ergenekon davasını karşılaştırırken, Savcı Zekeriya Öz'e, Şemdinli'yi soruşturan Ferhat Sarıkaya'nın akıbetini hatırlatmasını ise düşündürücü hatta ürkütücü bulduğunu söyledi. Emekli askeri hakim, "Burada üstü kapalı bir tehdit var. Ayağını denk al yoksa senin akıbetin de öyle olacak deniyor. Aslında bunu söylerken de bazı kesimlere mesaj göndermeyi ihmal etmiyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Ergenekon tarihi fırsat"

Ülkeyi derin bağlantılardan ve hukuk dışı uygulamalardan kurtarması beklenen Ergenekon davasının toplumun büyük bir kesiminden destek gördüğünü vurgulayan Çağlayan, ülkede bazı marjinal kişi ve gruplar dışında hemen herkesin Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcının arkasında olduğunu kaydetti. CHP'nin başından beri Ergenekon olayına soğuk baktığını hatta zaman zaman karşı çıktığını hatırlatan Çağlayan sözlerini şöyle tamamladı: "Baykal'ın Deniz Feneri davasını gündeme getirirken, Ergenekon ile kıyaslaması bile yanlış. Bu dava Türkiye'nin, belki tarihinin en büyük fırsatını yakalamış bir dava. Çete, örgüt ve derin yapıların yok olduğu gerçek hukuk devletinde bulunması gereken bir döneme geçmek için çok iyi bir fırsat. Buna kimsenin gölge düşürmeye hakkı yok."

cihan



Bu haber 747 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,975 µs