En Sıcak Konular

Elektronik pasaportlar geliyor

9 Eylül 2008 18:06 tsi
Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan başkanlığında dün ve bugün Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen Büyükelçiler Konferansının sonuç bildirgesi yayınlandı.

Bildirgede, bu konferansın düzenlenmesine, 15-18 Temmuz 2008 tarihlerinde Ankara'da Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın başkanlığında yapılan Büyükelçiler Konferansında karar verildiği hatırlatılarak, Berlin'deki konferansta Avrupa ülkelerinde yaşayan yaklaşık 4 milyon Türk'ün durumu ve karşılaştıkları sorunların geniş bir çerçevede ele alındığı belirtildi.

Söz konusu sorunlarla ilgili çözüm önerilerinin değerlendirildiği, büyükelçilerin ve bağlı konsolosluk birimlerinin vatandaşlara daha verimli ve etkin hizmet sunmaları yönünde atılabilecek adımlarla ilgili görüş alışverişinde bulundukları ifade edildi.

Bildirgede, “Bulundukları ülkelerin toplumsal yaşamına etkin biçimde katılırken, ana dilleri ve öz kültürleriyle bağlarını korumalarına, yasalara saygılı ve huzurlu bir hayat sürmelerine dayalı entegrasyon anlayışımız çerçevesinde konferansta, yurt dışındaki vatandaşlarımızın ihtiyaçları ele alınmıştır” denildi.

Konferansta son zamanlarda giderek arttığı endişeyle gözlemlenen ve Türkleri de doğrudan etkileyen yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve ırkçılık içerikli söylem ve eylemlerin de ayrıntılı şekilde görüşüldüğü belirtilen bildirgede, “Ülkemizin coğrafi konumu nedeniyle maruz kaldığı yasa dışı göç sorunu, insan ticareti ve ülkemizin vize politikaları, AB ile yakın ilişkilerimiz çerçevesinde vatandaşlarımıza sağlanmasını arzu ettiğimiz vize kolaylıkları konuları konferansta, tüm veçheleriyle ele alınmıştır” şeklinde ifadeye yer verildi.

Azami 10 yıl süreyle tanzim edilecek yeni tip elektronik pasaportlara ilişkin çalışmalara hız verilmesinin, söz konusu pasaport başvurularının 2009 yılı içinde dış temsilciliklerce alınmaya başlanmasının da kararlaştırıldığı kaydedildi.

Konsolosluk hizmetlerinin sürat ve kalitesinin artırılması için alınabilecek ek önlemlerin de konferansta değerlendirildiği, bu çerçevede konsolosluk hizmetleri ve birimlerinin yeniden yapılandırılması, hizmetlerde bilişim teknolojisinin kullanım ve etkinliğinin artırılması konularına yer verildiği, vatandaşların “e-konsolosluk” hizmetlerinden daha yaygın ve etkin şekilde yararlanmaları imkanları üzerinde görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi.

Sonuç bildirgesinde şöyle denildi:
“Büyükelçiler Konferansı, ülkemizin politikalarında öncelikli bir konuma sahip olan yurt dışındaki vatandaşlarımızın sorunlarının ele alınması ve vatandaşlarımıza sunulan hizmetin daha da iyileştirilmesi yönünde önemli bir imkan sunmuştur. Konferans, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın, bulundukları ülkelerle Türkiye arasında oluşturdukları köprünün önemini teyit ederken, 21. yüzyılda giderek daha fazla insan odaklı hale gelen dış politikamıza yeni bir boyut kazandırmıştır.”

aa



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,974 µs