En Sıcak Konular

HRW: ABD çocuk katlediyor

9 Eylül 2008 17:25 tsi
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'daki bombardımanlarında 2006-2007 arasında sivil ölümlerin 2-3 kat arttığını açıkladı.

Her yıl hazırladığı raporlarla kendisine karşı olan ülkelere insan hakları dersi vermeye kalkan ABD'nin işgal ettiği bölgelerde sivillere yönelik katliamları durmak bilmiyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'daki bombardımanlarında 2006-2007 arasında sivil ölümlerin 2-3 kat arttığını açıkladı. Dün de pilotsuz ABD uçakları çocuk katletti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), 'Temas halindeki askerler: Hava saldırıları ile Afganistan'daki sivil ölümler' başlığı ile 43 sayfadan oluşan bir rapor yayınladı. İnsanlık onurunu hiçe sayan, insanlık suçu işleyen işgalci ABD ve NATO güçlerinin Afganistan'da düzenledikleri operasyon ve hava saldırılarında sivil ölümlerin 2006 ile 2007 yılları arasında 2-3 kat arttığı aktarıldı. Raporda, operasyon ve hava saldırılarında 2006 yılında 929, 207 yılında ise 1633 sivilin hayatını kaybettiği kaydedildi. Raporda, 2008 yılının ilk 7 ayında ise 119'u bombardımanlarda olmak üzere 540 sivilin hayatını kaybettiği aktarıldı. Sivil ölümlerin çoğunluğunun özellikle ABD ve NATO kara güçlerinin yetersiz olduğu koşullarda düzenlenen hava saldırılarında meydana geldiği kaydedilerek, 6 Temmuz'da bir düğünde, 22 Ağustos'ta ise Azizabad'ın bombalanması gibi olaylarda meydana gelen sivil ölümlerle paralel halkın öfkesinin de arttığı belirtildi.

HRW Asya direktörü Brad Adams, her hava saldırısının daha fazla sivil ölümler, sivil yerleşim alanlarına atılan her bombanın da yanlışlık olasılığını arttırdığını kaydetti. Adams 'ABD ve NATO tarafından yapılan hatalar Afganistan hükümeti ile mevcut Afganlara güvenlik sağlayan uluslar arası güçlere karşı kamu desteğini büyük ölçüde düşmesine yol açmaktadır'' dedi. Durumun kötüleşmesinde Taliban güçlerinin de payının olduğu belirtilerek, bu ABD ve NATO'nun sivillerin ölümüne yol açan her saldırı ardından ileri sürdüğü militanların köylerde sivilleri 'canlı kalkan' olarak kullanması olarak açıklandı.

22 Ağustos'ta Azizabad'da düzenlenen ABD bombardımanında ölen sivillerin sayısı hakkındaki tartışmalara da yer verilen raporda, Afganistan hükümeti çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 90 kişinin öldüğünü belirtirken, koalisyon güçleri ise operasyonda 30-35 militan ile 5-7 sivilin öldüğünü ileri sürdüğü kaydedildi.

6 sivil daha öldü ABD kuvvetlerinin Afganistan'da kısa süre önce 90 sivilin öldüğü koalisyon bombardımanıyla ilgili olarak yeni bir soruşturma planladığı bildirilirken, Afganistan'ın güneydoğusunda dün de bir minibüsün yola yerleştirilen mayına çarpması sonucu 6 sivil hayatını kaybetti. Yerel yetkili Zarif Han, minibüsün Zabul eyaletinin başkenti Kalat'taki Nevbahar'a gitmekte olduğunu ve sivillerin bulunduğu minibüste ölenler arasında 15 yaşında bir çocuğun bulunduğunu söyledi.

İnsansız uçak dehşeti

Afganistan sınırındaki Pakistan'daysa pilotsuz ABD uçaklarının füze ateşinde sivillerin öldüğü bildirildi. Kimliğini açıklamayan Pakistanlı bir yetkili, AFP muhabirine, Kuzey Veziristan'da bir köy medresesinin hedef alındığını, ancak füzelerin medrese yakınlarındaki bazı evlere de isabet ettiğini ve aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu toplam 13 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Ölenlerden yedisinin yabancı uyruklu olduğunu iddia eden yetkili, saldırıda 6 sivilin hayatını kaybettiğini, 20 köylünün yaralandığını bildirdi. Afganistan'daki Amerikan kuvvetleri, İslamabad'ın protestolarına rağmen, Pakistan'ın Afgan sınırı yakınlarındaki bölgelerini sık sık ateş altına alıyor.Sınır bölgesinde geçen cuma da Amerikan füzeleri 3 çocukla 2 kadını öldürmüştü

timetürk



Bu haber 470 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,516 µs