En Sıcak Konular

Kıbrıs'ta kapsamlı müzakereler başlıyor

9 Eylül 2008 17:23 tsi
Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan kapsamlı müzakereler perşembe günü başlıyor.

Müzakerelerde "yönetim ve güç paylaşımı" konusu ele alınacak.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmayı amaçlayan kapsamlı müzakereler perşembe günü başlayacak.

KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, "yönetim ve güç paylaşımı" konusunu ele almak üzere perşembe günü Lefkoşa ara bölgede, şu an kullanılmayan, BM kontrolündeki Lefkoşa Uluslararası Havaalanında görüşmelere tahsis edilen binada saat 10.00'da bir araya gelecek.

İki liderin sorumluluğunda sürdürülecek müzakerelere taraflar, liderler dahil 5'er kişilik heyetlerle katılacak. Ancak KKTC Cumhurbaşkanı Talat, heyetlerin sürekli aynı kişilerden oluşmasından yana değil. Bu yüzden Talat'a, AB ve BM ile müzakerelerden sorumlu temsilcisi Özdil Nami ve Cumhurbaşkanlığı görevlilerinin yanı sıra çalışma gruplarında görev yapmış kişiler de gerekli görülmesi halinde eşlik edecek.

Liderlerin üçüncü görüşmesi 18 Eylülde yapılacak.

ERÇAKICA'NIN BRİFİNGİ

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Hasan Erçakıca, bugün düzenlediği haftalık basın brifinginde, Kıbrıs sorununun esaslarının ele alınmaya başlayacak olmasının tarihi bir gelişme olduğuna işaret ederek, iki tarafın da bu aşamadan sonra tam kapasite ve sorumlulukla müzakerelerde bulunması ve sonuçta iki halkın onayına sunulabilecek bir anlaşma ortaya çıkarması gerektiğini söyledi.

Erçakıca, Türk tarafının bu süreçte tam kapasite ve yapıcılıkla çalışacağını, ancak Rum tarafının da aynı yapıcılığı ve esnekliği ortaya koyması gerektiğini kaydetti.

Kıbrıs sorununun, Türk halkının Rum tarafının idaresi altına girmeyi kabul etmediği ve buna karşı direnmeyi tercih ettiği için ortaya çıktığına dikkati çeken Erçakıca, "Sorunun çözümü, bu temel gerçekliğin kabul edilmesi ve çözüm arayışlarının bu temel üstünde yükselmesiyle mümkün olacaktır. Bu nedenle, bulunacak olan çözümün iki halkın siyasi eşitliği ile iki kurucu devletin eşit statüsüne dayanması esas olacaktır" dedi.

"GARANTİLER DEVAM ETMELİ"

Kıbrıs Rum tarafının geçmişte ortaya koyduğu tutumun ve saldırılarının, kurulacak düzenin Türkiye tarafından garanti edilmesini zorunlu kıldığına işaret eden Hasan Erçakıca, "Türkiye'nin garantisinin devam ettirilmesinin tarihsel haklılık ve vazgeçilmez ilkelerden olduğunun Rum tarafınca kabul edilmesi" gerektiğini söyledi.

Erçakıca, Rum lideri Hristofyas'ın, "Rum tarafı büyük taviz verdi. Yapabileceği başka bir şey yok" şeklindeki sözlerine de değinerek, "Bu, başlamış olan müzakere sürecinin sonuçsuz kalacağını daha baştan kabul etmek demektir. Kıbrıs Rum tarafı, Kıbrıs sorununu çözümsüz bırakan tutumunu terk etmeye ve Kıbrıs Türk halkının ada üzerindeki haklarını kabul etmeye hazır olmalı" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Erçakıca, bazı teknik komitelerin dün ve bugün yeniden bir araya gelip çalışmalarına başladığını söyledi.

"YAVUZ HIRSIZ"

Hasan Erçakıca, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ın KKTC Cumhurbaşkanı Talat'a hitaben "Az konuş" şeklindeki ifadesini, "Yavuz hırsız ev sahibini bastırır" diye yanıtladı.

Bir soru üzerine Hristofyas'ın "Talat çok konuşuyor. Daha az konuşsun" yönündeki sözlerini değerlendiren Erçakıca, Hristofyas'ın ortaya koyduğu görüşün aslında, "Basın aracılığıyla müzakere etmeyeceğim" sözleriyle Talat tarafından dile getirildiğine işaret etti.

GÜNEY KIBRIS'IN TARİH KİTAPLARINI DEĞİŞTİRME GİRİŞİMİ

Hasan Erçakıca, Rum yönetiminin tarih ders kitaplarını değiştirme girişiminin, "Rum halkının, Kıbrıslı Türklerle ilişkilerini nasıl gördüklerini veya geçmişte yaşananları nasıl değerlendirdiklerini görmeye yardımcı olacak çok önemli bir çalışma olduğunu" da söyledi.

Kıbrıs Rum yönetiminin tarih kitaplarını değiştirme girişimlerini de değerlendiren Erçakıca, çalışmaları basın aracılığıyla yakından takip ettiklerini belirterek, Rumların kendi aralarında büyük tartışmalara neden olan bu çalışmanın gerekli olduğunu ifade etti.

timetürk



Bu haber 486 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,667 µs