En Sıcak Konular

İsrail jetleri yine Konya semalarında...

9 Eylül 2008 17:22 tsi
Türkiye kamuoyu ve bölge ülkeleri tarafından tepki ile karşılanan tatbikat başladı...

Yıllardır gerçekleştirilen, Türk kamuoyu ve bölge ülkeleri tarafından tepki ile karşılanan Anadolu Kartalı Tatbikatı 2008/3, Konya’daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında başladı. 3. Ana Jet Üs Komutanlığında uluslararası nitelikte gerçekleştirilecek tatbikata, ABD ve İsrail jetleri de katılıyor.

İsrail 10 uçakla katılıyor

Gerginliğin tırmandığı bir döneme denk gelen tatbikata, ABD 16 adet F-16, İsrail beşer adet F-16 ve F-15, NATO ise 2 adet Awacs hava unsurlarıyla katılıyor. Geçtiğimiz yıllarda Tuz Gölü’ne yönelik tehditler, uranyumlu silah, gerçek mermi kullanıldığı yönündeki iddialarla gündeme gelen tatbikata, Filistin’i bombalayan İsrail uçakları ile Irak’ı bombalayan ABD uçakları da katılacak.

Geçen yıl katılmamıştı

İsrail’in İran’ı hedef alan saldırı tehditlerinin iyice yoğunlaştığı dönemde böyle bir tatbikatın yapılması ise başka önemli bir nokta. Kuzey Irak operasyonu ile yaşanan gerginlik nedeniyle geçtiğimiz yıl tatbikata katılmayan İsrail ve ABD, bu yıl fikir değiştirdi. Bu fikir değişikliğinin arkasında muhtemel bir İran operasyonu olup olmadığı cevabı merak edilen başka bir soru.


Yıllardır gerçekleştirilen Türk kamuoyu ve bölge ülkeleri tarafından tepki ile karşılanan Anadolu Kartalı Tatbikatı 2008/3, Konya'daki 3. Ana Jet Üs Komutanlığında başladı. 3. Ana Jet Üs Komutanlığında uluslararası nitelikte gerçekleştirilecek tatbikata, ABD ve İsrail jetleri de katılıyor. Tatbikata, Türkiye'nin yanı sıra ABD 16 adet F-16, İtalya 3 adet Eurofighter, İsrail beşer adet F-16 ve F-15, Nato ise 2 adet Awacs hava unsurlarıyla katılıyor. Uçakların havada aktif olarak savaşın içinde yer alıyormuş gibi hareket edeceği eğitimde gerçek savaş ortamının oluşturulacağı, ancak gerçek mühimmat kullanılmayacağı bildirildi.

Bu yıl 3. Ana Jet Üs Komutanlığında, Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın ilki 28 Nisan/16 Mayıs arasında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) unsurlarının katılımıyla Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın ikincisi ise 9-20 Haziran’da Türkiye, ABD, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri ve NATO Awacs unsurlarının katılımıyla yapılmıştı. Avrupa'nın en geniş eğitim sahasına sahip 3. ana Jet Üs Komutanlığındaki Anadolu Kartalı Komutanlığı bünyesinde yapılan bu tatbikatlara, yabancı ülkelerin hava kuvvetleri büyük ilgi gösteriyor. Anadolu Kartalı tatbikatı, 19 Eylülde sona erecek.

Akgönenç: Tatbikat düşündürücü

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Oya Akgönenç, Anadolu Kartalı çerçevesinde gerçekleştirilen tatbikatın akıllarda çeşitli soru işaretleri bıraktığını söyledi. Bu tatbikatların yapılmasının 1 yıl öncesinden kararlaştırıldığını söyleyen Akgönenç, İran’a saldırı konusunun sık sık gündeme getirildiği bir zamanda İsrail ve ABD uçaklarının Türk topraklarında olmasının oldukça düşündürücü olduğunu vurguladı. İsrail’in Şah döneminde tatbikatlarını İran’da yaptığını ifade eden Akgönenç, şimdi bu tatbikatların Türkiye’de yapıldığını hatırlatarak, “İsrail neden bu kadar uzun menzilli tatbikatlar yapıyor?” diye sordu.

Filistin’i bombalayan F-16’lar Mevlana şehrinde

2001 yılından bu yana gerçekleştirilen NATO tatbikatları, yapıldığı her dönemde tartışma konusu oldu. Tartışmaların odak noktasında İsrail ve ABD yer aldı. Geçtiğimiz yıllarda; alçak uçuşlar, Tuz Gölü’ne yönelik tehditler, uranyumlu silah, gerçek mermi kullanıldığı yönündeki iddialarla gündeme gelen tatbikata, bu yıl NATO ile dört ülkenin hava unsurları katılıyor.

Uzun yıllardır yapılan tatbikatlar nedeniyle, Konva Ovası bölgesel savaş merkezi haline geldi.
Lübnan'ı ve Filistinlileri bombalayan İsrail’in F-16 uçakları, bir kez daha Mevlana şehri Konya semalarında tatbikat yapacak. 20 bin kilometre kare alanda günlerce sorti gerçekleştiren İsrail ve ABD uçakları, Müslümanların üzerine nasıl bomba yağdırmaya devam edeceğinin tatbikatını yapacak.

İsrail’in İran’ı hedef alan saldırı tehditlerinin iyice yoğunlaştığı dönemde böyle bir tatbikatın yapılması ise başka önemli bir nokta. Kuzey Irak Operasyonu ile yaşanan gerginlik nedeniyle geçtiğimiz yıl tatbikata katılmayan İsrail ve ABD, bu yıl fikir değiştirdi. Bu fikir değişikliğinin arkasında muhtemel bir İran operasyonu olup olmadığı cevabı merak edilen başka bir soru.

Milli Gazete



Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,571 µs