En Sıcak Konular

Gemi yerine füze gönderirlerse?

9 Eylül 2008 16:16 tsi
Gemi yerine füze gönderirlerse? ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ‘Rusya’nın misilleme olarak Karayipler’e savaş gemisi göndermelerine ne diyorsunuz’ sorusuna, ‘o kadar uzağa gidebilen gemileri var mı’ yanıtını verdi? Normalde ‘hiç dayak yemedin

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sean McCormack gazetecilerin “Ruslar ABD’nin Karadeniz’e savaş gemileri göndermesine misilleme olarak Karayipler’e gemilerini göndereceklermiş. Ne diyorsunu?” sorusuna Rusya ile alay ederek karşılık verdi.

“Gerçekten de Karayipler’e gemi göndermeyi düşünüyorlarsa, demek o kadar uzağa gidebilecek birkaç gemi bulabildiler” diyen McCormack’ın bu müstehzi yaklaşımının iki açıklaması olabilir.

Birincisi McCormak sıkı bir sopayı hak edecek kadar cahil ve diplomasiden anlamıyor. Neredeyse yarım yüzyıl önce (1962-Küba Krizi) Amerika’nın burnunun dibindeki Küba’ya-üstelik fark ettirmeden-füzelerini konuşlandıran ve gemilerini de gönderen Rusya’nın şimdi neden bu tür gemiler bulamayacak olması ancak bilgisizlikle açıklanabilir.

Ve bu bilgilendirme (!), hazır soğuk savaş söylenceleri de gündemdeyken, ta 1957’de (Sputnik 1) başlayan uzay yarışlarına kadar uzatılabilir. O tarihte uzaya uydu gönderen bir ülkenin şimdi okyanusa açılacak gemisi olmadığını düşünmek de bilgisizliğin bir başka ifadesi olsa gerek.

Ancak ABD Dışişleri Sözcüsü’nün bunları bilmediğini varsaymak mümkün gözükmüyor. Aksi halde ABD’nin süper güç oluşunu izahte zorlanabilir. Ama önce McCormack’ın diplomasi zerafetini de kısaca sorgulayalım.

Ülkeler arasında böyle dil yok! Amerikan diplomatları bir başka ülkede bulunurken veya hakkın konuşurken şu prensibe göre hareket ederler; “Roma’da Romalılar gibi davranmak!”

Sözcülük makamına yükselmiş ve dünya ülkelerinin ağzından çıkanı ABD’nin resmi görüşü olarak not ettiği birinin diplomatik seviyesi de herhalde sorgulanamaz olsa gerek.

Peki o zaman McCormak’ın sözlerini nasıl açıklamalıyız? Sondan bir önceki ihtimal olarak “kötü espri yeteneğini” de bir kenara koyarsak, geriye tek ihtimal kalıyor; ABD, Rusya ile ilişkilerini germek istiyor!

Çünkü muhtemelen bu sözleri duyan Kremlin Sözcüsü’nün Rusya’nın “hissettikleri”ni yansıtması da benzer alaycı ifadeler içerecek! Sonra? Sonrası iyibilgi’nin analiz haberlerinin konusu.



Bu haber 712 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,648 µs