En Sıcak Konular

15 devlet başkanı Türkiye'ye geliyor

9 Eylül 2008 16:04 tsi
'Farklılıkların Suda Yakınlaşması' temasıyla 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu için hazırlıklar sürüyor.

'Farklılıkların Suda Yakınlaşması' temasıyla 16-22 Mart 2009 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek 5. Dünya Su Forumu için hazırlıklar sürüyor. 150'yi aşkın ülkeden 15 devlet başkanı, 150 bakan ve 20 bin kişinin katılacağı forum öncesinde basın toplantısı düzenleyen Dünya Su Konseyi Başkanı Loic Fauchon, 'suyu tasarruflu kullanın' çağrısı yaptı.

Dünyada geçen yüzyıla göre su tüketiminin üç kat arttığını vurgulayan Fauchon, "Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapmamız gereken bazı şeyler var. Birer vatandaş olarak suyu gerçekten tasarruflu kullanmamız gerekiyor. Aslında her 10 yılda bir yağışlarda yüzde 2,5'lik bir artış görülecek. Ama bu, yağışların su ihtiyacı olan bölgelerde artacağı anlamına gelmiyor." dedi.

Dünya Su Konseyi Başkanı, Kuruçeşme'deki Su Ada'da yapılan toplantıda forum ile ilgili bilgi verirken önemli uyarılarda da bulundu. Her üç yılda bir forum düzenlendiğini belirten Fauchon, 2,5 sene önce aday olan Türkiye'nin büyük bir su ülkesi olması bakımından teklifinin kabul edildiğini dile getirdi. Foruma 150'den fazla ülkeden 15 devlet başkanı, 150 bakan ve 20 bin katılımcı beklediklerini söyleyen Fauchon, hazırlıkların hızla sürdüğünü dile getirdi. Başkan, daha sonra her 10 senede 1 milyarlık nüfus artışı yaşandığına değinerek, "Nüfus artıkça su tüketimi de artıyor. Geçen yüzyıla göre su tüketimi üç kat arttı. Dünyada 1,1 milyar insan temiz suya ulaşamıyor. Suya bağlı hastalıklar savaşlardan daha fazla ölüme sebep oluyor. Bu nedenle su konusunda yapılması gereken şeyler var." şeklinde konuştu. Dünyada nemli bölgelerin daha fazla yağış alacağını, kurak bölgelerin ise daha da kurak olacağını anlatan Fauchon şu uyarılarda bulundu: "Uzmanlara göre, her 10 yılda bir yağışlarda yüzde 2,5'lik artış olacak. Ama bu demek değil ki, suyun çoğunluğu ihtiyaç duyulan yerlere ulaşacak. Bu nedenle çeşitli yöntemlerle sağlıklı suyun ihtiyaç duyulduğu bölgelere ulaştırılması gerekiyor. Eğer su konusunda bir savaş çıkmasını istemiyorsak yapmamız gereken şeyler var. Bunların en önemlilerinden birisi de su tasarrufudur." Fauchon, gelecekte suyun tuzdan arındırılması, derin kuyuların açılması, suyun taşınması ve suyun arındırılarak tekrar kullanılması gibi teknikler geliştirileceğini ve bunların su sorunu olan ülkelerde uygulanacağını söyledi. Fauchon ayrıca, dünyada su sorunu yaşamayan bir ülke tanımadığını da vurguladı.

5. Dünya Su Forumu Genel Sekreteri Prof. Dr. Oktay Tabasaran ise forumun Dışişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ tarafından desteklendiğini ifade etti. Tabasaran, "Forumun en önemli özelliği herkese açık olması. Her katılımcı düşüncesini açıklayabilecek ve istediği görüşmeleri yapabilecek. Suyun öneminin anlaşılmasını ve zengin ile fakir ülkeler arasında bu konuda bir köprü kurulmasını amaçlıyoruz." ifadelerini kullandı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi idaresinde 'İstanbul Su Mutabakatı' hazırlandığına da değinen Tabasaran, bunun foruma katılan belediye başkanlarının imzasıyla hayata geçirileceğini aktardı. Forumda 100 oturumda 500 sunum yapılacağını dile getiren Tabasaran ayrıca, 'Başbakanlık Su Ödülü' ve 'KYOTO Su Ödülü' gibi ödüllerin de dağıtılacağını aktardı.

timetürk



Bu haber 561 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,520 µs