En Sıcak Konular

Kuşhan'ın zayıflama merkezi ruhsatsızmış!

9 Eylül 2008 13:52 tsi
Kuşhan'ın zayıflama merkezi ruhsatsızmış! Sağlık Bakanlığı, zayıflama kampında 19 yaşındaki Dila'nın ölümünün ardından, Muzaffer Kuşhan'ın 'zayıflama kampı'nın ruhsatsız olduğunu açıkladı. Peki bu gerçek daha önce tespit edilmiş olsaydı, Dila yaşayacak mıydı?

Sağlık Bakanlığından, Polonezköy'deki merkezde 19 yaşındaki kızın ölümüne ilişkin yapılan açıklamada, “Söz konusu merkezin sağlık tesisi olarak açılması ve işletilmesine ilişkin bakanlığımızca verilmiş bir izin belgesi bulunmamaktadır” denildi.

Sağlık Bakanlığınca, bugün bazı basın yayın organlarında yer alan “19 yaşındaki Dila'nın ölümü” haberleriyle ilgili yazılı açıklama yapıldı.

Söz konusu merkezin sağlık tesisi olarak açılması ve işletilmesine ilişkin sağlık bakanlığınca verilen bir izin belgesi bulunmadığı belirtilen açıklamada, bakanlığımızın konuyla ilgili açtığı soruşturmanın derinleştirilerek devam ettiği ve sonucunun da en kısa sürede kamuoyuna duyurulacağı bildirildi.

Klinikte ambulans olsa Dila ölmezdi 
 
Galatasaray’ın eski Asbaşkanı Ali Dürüst’ün 19 yaşındaki yeğeni Dila Kurt, 45 günde 15 kilo vererek 83 kiloya düştüğü Muzaffer Kuşhan’ın zayıflama kampında öldü.

Kampta bir ambulansın bile olmadığını ve kızlarının ölümünde Kuşhan’ın ihmali olduğunu ileri süren aile, dava açacaklarını söyledi. Dr. Kuşhan ise, "Dila’ya acil müdahale odasında suni teneffüs, kalp masajı, elektro şok uygulandı. 39 yıllık doktorum ne gerekiyorsa yaptım. Ölüm nedeni otopsiden sonra belli olacak" dedi.

FAZLA kilolarından rahatsız olan Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencisi Dila Kurt, Polenezköy’de iş ve sanat dünyasının ünlü isimlerini de zayıflatan Kushan’s Clinic International’e başvurdu. Spor ve günlük diyetle takip edilen Dila Kurt, çeşitli sağlık kontrollerden geçirildikten sonra beslenme programına alındı. Zayıflama kampında, herkes gibi aynı anda uzun yürüyüşler ve egzersizlere başlatılan genç kız, sıkı bir programa tabi tutuldu. Kurt, sıkı bir egzersiz programıyla 45 günde 15 kilo verdi. Ancak yoğun tempoya alışık olmayan bünyesi pazar akşamı saat 16.00’da iflas etti. Kendisini ziyarete gelen annesi, babası ve kardeşleriyle birlikte vakit geçiren Dila, aniden oturduğu yere yığıldı. Bir anda mosmor olan genç kıza ilk müdahale ailesinden geldi. Kızlarının kalp krizi geçirdiğini anlayan ailenin çabaları ve Dr. Kuşhan’ın müdahalesi sonuç vermedi.

Sonuna kadar peşindeyiz

Dila Kurt’un amcası Bülent Kurt, yeğeninin ölüm sebebinin "Bir katil gen işi" olduğunu ileri süren Kuşhan’a ateş püskürdü. Kurt, "Ailemizde böyle bir vaka yok. Kuşhan çok kısa zamanda, bir insanı bu derece zayıflatması yanlış. Bu nasıl bir doktor? Günde 35-40 kilometre yürüyüş yaptırılır mı? Her gelene aynı programı uyguluyorlar. Sonuna kadar peşindeyiz" dedi.

Dila Kurt’un erkek kardeşi Taha Kurt da "Haftada 1000 euro (Yaklaşık 1750 YTL) alıyorlar ama bir ambulans bile yoktu kampta. Klinikte ambulans olsaydı ablam ölmezdi" diye konuştu.

Dayısı Necati Akkaya da "Burada bir program yapmışlar. Her gün sabah 6, akşam 6 kilometre koşuyorlarmış. Düşünebiliyor musunuz? Bu asfaltta değil arazide, kros şeklinde. Aile ölüm nedenini süratli kilo vermeye bağlıyor. Bazı doktorlar bunu tehlikeli buluyor. Dila’nın hiçbir rahatsızlığı yoktu. Olay sırasında müdahalede bir boşluk var. Ambulans yok, doktor yok. Müdahale diye bir şey yok" dedi.

Toprağa verildi

Dila Kurt dün gözyaşlarıyla toprağa verildi. Merdivenköy Mezarlığı’na kadar omuzlarda taşındı. Cenazede fenalık geçiren Dila Kurt’un anne ve babasına sağlık ekipleri ambulansta müdahale etti.

Bakanlık soruşturma başlattı

Muzaffer Kuşhan’ın Polonezköy’deki zayıflama merkezinin ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. Soruşturma başlattıklarını söyleyen Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş, şunları söyledi: "Bu tür hizmetler artık sağlık merkezlerinde yapılacak. Bizim, ’Zayıflama Merkezi’ diye bir formatımız yok. Eski yönetmelikte, sadece güzellik merkezleri içinde zayıflama işlemi bir doktor kontrolünde yapılabiliyor. Şu anda eskiden açılmış olanlar devam ediyor."

Hızlı verilen kilolar ölüm nedeni

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya: Bu tür zayıflama kamplarında, herkesin aynı vücut metabolizmasına sahip olduğu varsayılarak, herkese aynı diyet ve egzersiz programı uygulanıyor. Tıbben, herkesin metabolizma hızı ve genetik yükü aynı değildir. Kişiler metabolizma hızının altında çok düşük kalorili yiyeceklerle beslendirilip, çok yoğun egzersiz programları yaptırılırsa, çok hızlı kilo kaybına bağlı vücut elektrolit dengesinde bozulma, kalpte ritim problemleri ve buna bağlı ölümler ortaya çıkabilir.

Dr. Kuşhan: Gerekeni yaptık

İddialar üzerine açıklama yapan Dr. Muzaffer Kuşhan, "Dila 45 gündür buradaydı, 98 kilodan 83 kiloya indi. Biz buraya gelirken detaylı sağlık raporu istiyoruz ve bir de kendimiz detaylı muayene ediyoruz. Günde iki kez 45 dakika yürütüyoruz, 1500 kalorilik bir diyet uyguluyoruz. Dila için özel bir program ya da diyet hazırlamadık. Herkese uygulanan program uygulandı. Dün saat 15.30’da annesi babası iki kardeşi ve halası ziyarete geldi. Kalp kriz geçirdikten 3 dakika sonra yanına geldim. Arkadaşlarla acil müdahale odasına aldık, suni teneffüs, kalp masajı, elektro şok uyguladım. 39 yıllık doktorum ne gerekiyorsa yaptım. Ölüm nedeni otopsiden sonra belli olacak" dedi.

Beslenme programı yaşa uygun olmalı

Endokrinoloji ve Beslenme Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Faruk Alagöl: Zayıflama programlarının istikrarlı ve tedbirli bir şekilde yürütülmesi lazım. Sağlıklı kilo kaybı yavaş olandır. Bir yılda kilonun yüzde 10’unu vermek en sağlıklı olanıdır. Bunun yanında beslenme biçimi de önemli. Her besin ürününün dahil olduğu dengeli beslenme, miktarı azaltılarak yapılmalı. Yaş gözününde alınarak da beslenme düzenlenmeli. 19 yaşındaki biri ile 60 -70 yaşındaki birinin birbirinden beslenmesinin farklı olması lazım. Şişmanlıktan dolayı hayatı tehlikesi olabilecek hastalarda ilaç kullanımı çok dikkatli yapılmalı. Dengeli beslenmenin yanında, özellikle sıvı dengesine çok dikkat etmeli. Kişinin daha önceden hiçbir kalp şikayeti yoktur ama efor sırasında problem çıkabilir. Eğer yoğun bir programına alınacaksa, biyokimyası, elektosu, tansiyonu, iç hastalıkları muayenesi yapılmalı. 

hurriyet.com.tr



Bu haber 594 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,785 µs