En Sıcak Konular

Başvuru belgeleri Doğan'ı yalanlıyor!

9 Eylül 2008 09:03 tsi
Başvuru belgeleri Doğan'ı yalanlıyor! Hilton Oteli için bir talebi olmadığını iddia eden Aydın Doğan'ın, 2006'da Şişli Belediyesi'ne emsalin 2.7'ye çıkarılması için başvurduğu ortaya çıktı..

Aydın Doğan'ın Hilton Oteli ile ilgili olarak "Onlardan bana 3 emsal, 4 emsal verin, 1 emsal verin diye bir şey istemedim" açıklamalarının doğru olmadığı belgelendi. Aydın Doğan'ın Hilton'u alan Ortadoğu Otomotiv şirketi 2006'da Şişli Belediyesi'ne emsalin 2.7'ye çıkarılması için başvuruda bulunmuş. Doğan Grubu şirketlerinden Ortadoğu Otomotiv, Hilton arazisini 2005'te 255 milyon dolara Özelleştirme İdaresi'nden satın aldı. O dönem arazinin inşaat yapılması için emsal oranı 0.7'yken Doğan bu oranın 2.7'ye çıkarılmasını istedi. Böylece 255 milyon dolara satın alınan arazinin değeri bir anda 3 milyar doları aşacaktı. Nitekim şirket, Aydın Doğan'ın "Benim Hilton'la ilgili bir talebim olmadı" açıklamanın aksine Şişli Belediyesi'ne 25 Ağustos 2006'da başvuru yaptı. Şişli Belediyesi, İmar ve Planlama Müdürlüğü'ne Ortadoğu Otomotiv adına yapılan müracaatta yapılaşma koşullarının tümünde değişiklik istendi. Doğan müracaatında, Şişli 93 pafta, 1759 ada 56 parseldeki malikin sahipleri olduğunu belirterek şu talepte bulundu: "Günümüzde parsel içindeki tüm yapılaşmanın yaklaşık 0.7 emsale denk geldiği, bunun da şehrin, çevrenin ve komşu parsellerin elde ettiği haklar ve şehrin gelişim dinamiğine aykırı ve yetersiz olduğu açıklıkla görülmektedir. Yukarıda açıklanan gerekçelerle, şu an belediyenizde askıda bulunan planlarda parselimiz için aşağıdaki düzenlemelerin yapılmasını istemekteyiz: Tüm parsel alanımızın turizm, konut ve bu fonksiyonlara hizmet edecek ticaret, alışveriş, hizmet alanları yapılacak şekilde imar planı ile tanımlanması, parsel üzerindeki mevcut kütlede dahil edilecek şekilde tüm parsel alanını yapılaşma şartlarının E-2.7 şeklinde düzenlenmesi..."

EMSAL 2.5 OLDU
2005'te gerçekleştirilen ihalede 63 bin 277 metrekare olarak gözüken Hilton Oteli arazisinin emsali 0.7 olarak planlara işlenmişti. Doğan'ın talebini Şubat 2007'de görüşen Şişli Belediyesi, emsali 2.5 olarak belirledi. Bu da alana 233 bin metrekare inşaat yapılması anlamına geliyordu. Şişli Belediyesi, düzenlemeden sonra planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi. Kişiye özel parsel değişikliğinden haberdar olan Büyükşehir teklife, "Hayır" diyerek dosyayı İmar Komisyonu'na oradan da Planlama Müdürlüğü'ne gönderdi.

KOT FARKI RANTI
Aydın Doğan'ın bu projedeki önemli kazanç noktalarından birisi de kot farkı rantı olacaktı. Çünkü Harbiye Orduevi'nden kot alınıp, en düşük nokta olan Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nun olduğu bölgeye kadar kazı yapılacaktı ve Doğan, yer altına da istediği kadar inşaat yapabilecekti. Burada da emsal dışı yapılan inşaatlardan yaklaşık 3, 3.5 milyar dolarlık bir rant yaratılacaktı. Eğer Şişli Belediyesi'nin yaptığı imar değişikliği Hilton Oteli, Aydın Doğan'a satılmadan önce gerçekleşseydi; milyarlarca dolar Doğan'ın cebine değil 10 milyon sigortalısı olan Emekliği Sandığı'nın kasasına girecekti.

BİR KOYUP ON ALACAKTI
Emekli Sandığı'nın mülkiyetindeki Hilton Oteli arazisini 255 milyon dolara satın aldıktan bir yıl sonra Şişli Belediyesi'ne giden Doğan'ın bir koyup on alma operasyonunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi bozdu. Şişli'nin merkez planları içinde, "uyanıklık yapılarak" araya sıkıştıran belediye yetkilileri ve Doğan'ın hesabı tutmadı. Planı askıya alan İBB Başkanı Kadir Topbaş'la görüşmek isteyen Doğan'ın imdadına Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül yetişti. Sarıgül, Doğan ile Topbaş'ın buluşmasını sağladı. Ancak bu buluşmadan Doğan'ı tatmin eden sonuç çıkmadı.

Aydın Doğan ne demişti?

AYDIN Doğan, önceki gün yaptığı açıklamada şöyle konuşmuştu: "Benim Hilton'u yıkıp da yerine gökdelenler yapmak gibi bir niyetim yok. Bu marjinal medyanın şeyleri. Belediye Başkanı'na burada inşaat yapmak istiyorum ama siz bana eğer halkı, çevreyi ve şehri rahatsız edecek bir fazla rant getirecek bir imar verirseniz onu zaten kabul etmem. Ne kendi ismime, ne aileme böyle bir şey getirtmem..." "Demişiz ki, burada bizim de gayrimenkulümüz var. Burayı da imar planlaması içerisine alın. Ondan sonra da Şişli Belediyesi imar planlaması içerisine almış. Ben ne onlardan bana 3 emsal, 4 emsal verin, bir emsal verin diye bir şey istemedim..."

Hürriyet, başbakanın açıklamalarını koymadı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile Doğan Grubu patronu Aydın Doğan arasındaki tartışma, grubun gazetelerinde geniş yer buldu. Hürriyet, Başbakan Erdoğan'ın sözlerine hiç yer vermezken, Aydın Doğan'ın sözlerini öne çıkardı. Doğan Grubu gazeteleri haberi sayfalarına şöyle taşıdı:

Hürriyet: Aydın Doğan'ın "Biat etmeyiz" sözünü manşetten veren gazete, Posta gazetesinde de yer alan 4 yolsuzluk iddiasına birinci sayfadan yer verdi. Başbakan Erdoğan'ın iddialarına sayfalarında hiç yer vermeyen gazete, "Başbakan yine medyayı suçladı" diyerek ne Hilton, ne de frekans talebinden tek satır bahsetmedi. Gazetenin dört köşe yazarı Doğan'ı savunup, Erdoğan'ı suçladı.

Milliyet: Gazete sür manşetinde Aydın Doğan'ın ağzından "Ne biliyorsan hemen açıkla" derken, Başbakan Erdoğan'ın önceki gün İstanbul'da yaptığı konuşma hemen yanda "Yine Doğan'ı hedef aldı" başlıklı küçük bir kutuda yer aldı.

Posta: Birinci sayfasının büyük bir kısmını tartışmaya ayıran gazete, "Ak kararıyor" başlığıyla verdiği haberinde AK Parti hakkındaki dört yolsuzluk iddiasını işlemiş. Manşetin yanında Erdoğan'ın fotoğrafının olduğu bir habere "Şantaj gibi" başlığıyla yer veren gazete, içerde bir sayfaya yakın Aydın Doğan'ın mektubuna yer vermiş. Başbakan Erdoğan'ın sözlerine ise içerde yer verilmemiş.

Radikal: Birinci sayfanın alt kısmında "Erdoğan ısrar ediyor" başlığıyla olan haber, iç sayfalarda bir sayfaya yakın verilmiş. İç sayfalarda Erdoğan'ın sözlerine ve Aydın Doğan'ın yanıtına aynı oranda yer verilen haberin yanı sıra iki köşe yazarı konuya değindi.

Referans: Gazete, manşetinden "Erdoğan'dan aleyhte yayın yapmayın tehdidi" başlığıyla verdiği haberi, içerde tam sayfa olarak işlemiş. Erdoğan'ın sözlerine de yer verilen haberde, Aydın Doğan'ın açıklamasına da geniş yer verilmiş.

Vatan: Sür manşetinde "Herkes SABAH gibi olsun istiyor" başlığıyla verdiği haberini içerdeki iki sayfasında sürdüren gazete, Aydın Doğan'ın açıklamalarına tam sayfa yer verirken, Erdoğan'ın sözlerine yandaki sayfasında daha küçük ölçüde yer vermiş. 5 köşe yazarı da bu konuyu işledi.

Bu kervan böyle gitmez

Başbakan Erdoğan, arsa satışında usulsüzlük yaptığı iddia edilen Gaziantep Belediye Başkanı Asım Güzelbey'e sahip çıkarak Doğan Medya Grubu'na yönelik eleştirilerini sürdürdü. Gaziantep'te İlköğretim Okulu'ndaki törende konuşan Erdoğan, "Utanmadan bu çalışmaları yürüten bir iktidara yolsuzluk yakıştırması yapan medya grubu belediye başkanımla konuştu mu? Ondan bilginin gerçeğini aldı mı? Almadı. Onların mantığında 'iftira at, tutmasa da izi kalır' mantığı yatıyor. Bugüne kadar bu kervanı götürdünüz ama bundan sonra götüremeyeceksiniz" dedi. Erdoğan, 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde veto edilen özel okullarda devlet eliyle yoksul öğrenci okutulmasıyla ilgili düzenlemenin yeniden getirileceği sinyalini verdi.

sabah



Bu haber 447 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,719 µs