En Sıcak Konular

Babalara doğum izni müjdesi

8 Eylül 2008 23:20 tsi
Çocukların çalıştırılmasından babalara doğum iznine kadar çalışanlara çok farklı haklar kazandıracak yasa taslağı hazırlanarak ilgili taraflara gönderildi.

Türkiye, AB müktesebatına uyum sürecinde sendikal özgürlüklerin artırılması, 18 yaşını doldurmamış çocukların sanatsal faaliyetlerde çalıştırılması ve çocuk işçiliği, mesleki standartların oluşturulması, sosyal güvenlik sisteminin güçlendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği mevzuatının geliştirilmesi konusunda bir dizi adım atmaya hazırlanıyor.

“AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı Taslağı”, görüşleri alınmak üzere, aralarında işçi konfederasyonlarının ve meslek örgütlerinin de bulunduğu çeşitli kesimlere gönderildi.

Ebeveyn izni olacak

Taslağın getirdiği en önemli yeniliklerden biri babalara doğum izni hakkı getirmesi. Bugün Türkiye'de sadece 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'na göre çalışan erkek memurlar, 3 güne kadar doğum izni kullanabiliyor.

Ancak taslak kabul edildiğinde “ebeveyn izni” kavramı hayatımıza girecek.

Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da bu yılın son çeyreğinde yapılacak değişiklikle, doğum nedeniyle verilen ve halen 6 ay olan ücretsiz iznin anne ve baba arasında paylaşılmasıyla “ebeveyn izni” oluşturulacak.

İş hayatı AB'ye uyacak

Taslak, çalışma yaşamında zaman zaman gündeme gelen, ancak çeşitli nedenlerle ertelenen bazı konularda birkaç yıllık dönemde önemli adımlar atılmasını ve ilgili kurumların kapasitelerinin geliştirilmesini öngörüyor.

HER MESLEĞİN BİR SINAVI VE ÖZEL BELGESİ OLACAK

* Ulusal mesleki yeterliliklerin belirlenmesi, mesleki yeterliliklerin AB mevzuatına uyumunun sağlanarak karşılıklı tanınması öngörülüyor.

Sınav ve Belgelendirme Usul ve Esaslarını Düzenleyen Yönetmelik yılın son çeyreğinde yayımlanarak, yetkilendirecek kuruluşlarca yürütülecek yeterliliklerin geliştirilmesi, kuruluşların yetkilendirilmesi, sınav ve belgelendirme, eğitim ve mali hususlarla ilgili uygulanacak usul ve esaslar kararlaştırılacak.

İŞÇİ VE MEMURUN SENDİKAL ÖZGÜRLÜKLERİ ARTIRILACAK

* 2008 yılının son çeyreğinde 2821 sayılı Sendikalar Kanunu, 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi, Grev ve Lokavt Kanunu ile 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapılarak işçilere ve kamu görevlilerine tanınan sendikal özgürlükler artırılacak.

88 YENİ İŞ MAHKEMESİ OLUŞTURULACAK

* 2008-2010 yılları arasında iş mahkemelerinin kapasitesi güçlendirilerek yeni iş mahkemelerinin kurulması planlanıyor. Bu kapsamda 88 yeni iş mahkemesinin kurulması öngörülüyor.

'ARTİST ÇOCUKLAR'LA İLGİLİ DÜZENLEME GELİYOR

* Yılın son çeyreğinde 4857 sayılı İş Kanunu'nda değişiklik yapılarak, 18 yaşını doldurmamış çocukların,radyo, televizyon, film çekimi, reklamcılık ve modellik gibi sanatsal faaliyetlerde çalıştırılmasına yönelik olarak mevzuatta gerekli düzenlemeler yapılacak. Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi İçin Zamana Bağlı Politika ve Program Çerçevesine Dair Başbakanlık Genelgesi yayımlanacak.

vatan



Bu haber 677 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,489 µs