En Sıcak Konular

ABD'nin ilk iftar çadırı New Jersey'de açıldı

8 Eylül 2008 18:18 tsi
New Jersey Clifton Park'ta kurulan iftar çadırına Müslümanlar, özellikle Türkiye'den olanlar yoğun ilgi gösterdi.

Uzun yıllardır Türkiye'nin dört bir tarafında kurulan iftar çadırları, ABD'ye kadar ulaştı. Milky Way Education Derneği tarafından bu yıl ilk kez New Jersey Clifton Park'ta kurulan iftar çadırına Müslüman Türk toplumu yoğun ilgi gösterdi.

Yoğun iş temposu içinde çalışan birçok Türk, Ramazan'da çok ayrı duygular yaşadıklarını dile getiriyor. İftar vermek için birbirleriyle yarışanlardan gönüllü aşçılık yapanlara kadar Ramazan Amerika'da farklı yaşanıyor. Amerikalı Türkler, Türkiye'de bıraktıkları Ramazan havasını, türk derneklerinin faaliyetlerinde bir nebze hissetmeye çalışıyor.

Ramazan ayının ilk 7 günü için izin alarak kurulan çadıra misafir olan ve 7 ay önce ABD'ye gelen işadamı Mustafa Bölükçü, Türkiye'de iftar çadırlarına hiç gitmediğini belirterek; memleket özlemini gidermek için iftar çadırına geldiğini söyledi. Bölükçü, "Her şey inanılmaz güzel. Türkiye'nin havasını almak için süper bir ortam. Bunu düşünenlerden, iftar verenlere kadar herkesten Allah razı olsun. İnanılmaz duygulandım." dedi.

1997 yılından bu yana Clifton'da yaşayan Fadime Abayhan ise "İlk defa böyle bir şey oldu; iyi de oldu. Çocuklar için çok önemli. Ben oğlum görsün diye geldim. ABD'ye geldiğinde 3 yaşındaydı. Dinimizden kültürümüzden bir şeyler görsün istedik." diye konuştu.

İftar çadırında dağıtılan yemekleri hazırlayanlardan Emine Tabaru adlı Amerika'da yaşayan bir başka Türk ise "Burada Ramazan, Türkiye'den daha zevkli. Hele bizim için çabucak geçiyor desek yeridir. Her gün yaklaşık 100 kişiye iftar için hazırlamak için öğlen saatlerinde mutfağa giriyoruz. Bu sayede Ramazan'ın nasıl geçtiğini dahi anlamıyoruz. Böyle hayırlı bir işe vesile olduğumuz için de çok mutluyuz. Üstüne üstlük yapılan yemekleri de herkes çok beğeniyor." diye konuşuyor.

Aydın Güven adlı bir Türk tır şoförü de son 10 yıldır, her Ramazan'da iftar vermeye gayret gösterdiğini söylüyor. Güven, "İnanılmaz güzel bir duygu. Dostların iftarına vesile olmaktan çok mutluyuz. Böyle büyük bir sevabın maliyeti hiçbir şey ile ölçülmez. Yemekleri hanım hazırlıyor. Elden geldiğince herkese duyurmak, çevrede yaşayan Müslüman olmayanları da çağırıp dinimizi anlatmaya çalışıyoruz." diye konuşuyor.

Amerika'da öğrencilik yapan Cengiz Yiğin ise "3 yıldır Amerika'yım ve Virginia'da yaşıyorum. Virginia'da buradaki kadar çok Türk yok. Camilerde pek iftar da olmuyor. New Jersey'de yaşadığım iftar ortamı, bana Türkiye'yi hatırlattı. Türklerin yoğun olduğu yerlerde Ramazan'ı geçirmek gerçekten çok güzel." diye konuştu.

35 yıldır Amerika'da yaşayan Habibe Kulaksız ise hislerini şöyle dile getiriyor: "Türkiye'de Ramazan geçirmeyeli uzun yıllar oldu. ABD artık bizim evimiz oldu. 6 yaşında bir kızım var; akşam vakti yaklaşınca 'Anne, Allah demeye gidecek miyiz?' diye soruyor. Kızım için inanılmaz güzel bir ortam; tabi bizim içinde. Komşular, dostlar hep bir aradayız. Ramazan'ın tadı Amerika'da da bir başka."

Ajanslar

 



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,380 µs