En Sıcak Konular

Gazeteciler Cemiyeti'nden hükümete tepki

8 Eylül 2008 15:36 tsi
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulunca yapılan açıklamada, “Türkiye, çok partili döneme geçildiği günden bu yana çok seslilik ve ifade özgürlüğü konusunda en bunalımlı süreci yaşamaktadır” denildi.

TGC'den yapılan açıklamada, Alman adalet makamlarının bir yardımlaşma derneği hakkında yürüttüğü kovuşturmaya ilişkin haberler nedeniyle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaların “Türkiye'de çok sesliliğin önüne yeni engeller dikilmesi tehlikesini yeniden gündeme getirdiği” ileri sürüldü.
Demokrasinin en önemli şartlarından birinin ifade özgürlüğü olduğu ifade edilen açıklamada, bu özgürlüğün Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde “resmi makamların müdahalesi olmadan kullanılması”nın güvence altına alındığı hatırlatıldı.

İfade özgürlüğünün “pazarlıkla” ya da “tehditle” bir arada olmasının olanaksız olduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:

“Türkiye, çok partili döneme geçildiği günden bu yana çok seslilik ve ifade özgürlüğü konusundaki en bunalımlı süreci yaşamaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri de 2002 yılında Acil Eylem Planı kapsamında ticaret-siyaset-medya ilişkilerinin normalleştirilmesi yolunda verilen sözün bir yana bırakılması ve medya yapılanmasının daha da karmaşık bir duruma sokulması olmuştur.”

Türk ceza hukukunun haklarına saldırıda bulunulduğuna inananların haklarını yargı katları dışında aramalarını yasakladığı hatırlatılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Sayın Başbakanın sözleri yalnızca Doğan Grubu ve orada çalışan meslektaşlarımızı değil, tüm medyayı ve gazetecileri töhmet altında bırakan bir haksızlığı da içermektedir. Doğan Grubu'nun çıkarları bozulduğu için yayın yaptığı iddiası dolaylı olarak Başbakanı destekleyen medyanın da çıkarları korunduğu için bu yönde yayın yaptığına işaret etmektedir ki, bu durum kamplaşmayı da körükleyecek yanlış bir yaklaşım olmaktadır. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu, sayın Başbakan'a ifade özgürlüğü ve çok sesliliğin sağlanmasına yönelik çabaları engelleyecek nitelikteki tutumunu değiştirmesi için çağrıda bulunmayı zorunlu görmüştür.” 

aa



Bu haber 443 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,644 µs