batırmışım! | " /> batırmışım! | "/>

En Sıcak Konular

İyi ki batırmışım!

8 Eylül 2008 14:23 tsi
İyi ki batırmışım! Batık bankalar nedeniyle TMSF’nin Hazine’ye olan 93.3 milyar YTL borcu silinecek. Eğer bu meblağ devletin elinde olsa, 2,5 GAP yatırımı yapılabiliyor. Ama maalesef batıran ‘keyfine bakarken’ faturası yine halka çıkıyor.

Özellikle 2001 krizinde ‘batık banka kurtarma merkezi’ne dönüşen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun (TMSF) ödeyemediği borçlarının silinmesine hazırlanılıyor. Hazine’ye ödenmesi gereken toplam 93.3 milyar YTL, az para değil! Bu para kamu yararına kullanılabilecek olsa, bir düşünsenize neler olabileceğini…

Ama maalesef bugün o batık banka sahipleri rahatına bakarken, onların borçları halka ödetiliyor. Maaşına gelen zamla, tüketim ürünlerine gelen zammı yan yana koyan vatandaş, işin içinden çıkamazken; bir de bunu ödeyecek. Belki ödediği vergiler içinde eriyecek o para ve vatandaş fark etmeyecek… Ama eğer ona ödetilmese bu para; ülkenin kalkınmasına katkı sağlayacak pek çok alanda kullanılabilir ve dolaylı olarak halkın lehine bir hal alabilir. Nasıl mı? Birkaç örnek verelim:

* TÜPRAŞ’ın yüzde 51 hissesi 4.1 milyar dolara satıldı. Silinecek 93.3 milyar YTL ile yaklaşık 10 TÜPRAŞ yeniden kurulabilir.

* Güler Sabancı’nın açıkladığı lastik sektöründeki yıllık 47 bin 500 dolar işçi maliyetinden, 1 milyon 636 bin 842 kişi istihdam edilebilir.

* 32 milyar dolarlık GAP’tan 2.4 tane daha yapılabilir.

* İşveren maliyeti dahil brüt 776 YTL’lik asgari ücretten 10 milyon 19 bin 329 kişi bir yıl boyunca istihdam edilebilir.

*2.1 milyon işsize brüt asgari ücretten 5 yıl maaş verilebilir.

* 530 YTL net asgari ücretten 15 milyon 448 bin kişiye bir yıl boyunca maaş dağıtabilir.

* 1985’ten beri tüm özelleştirme geliri 36 milyar dolar olup, 93.3 milyar YTL özelleştirme gelirinden 2.1 misli daha fazladır.

İşte borcun silinmesine neden olan değişiklik:

4749 nolu Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’a 5787 no’lu değişiklik kanunuyla şu madde eklendi:

Geçici Madde 17-Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na 31/12/2007 tarihine kadar verilen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senetlerinden doğmuş ve/veya doğacak anapara, faiz, masraf ve gecikme zammından oluşan Hazine alacaklarının ve gider hesapları ile ilişkilendirilmeksizin terkini Bakanın teklifi üzerine Maliye Bakanı üzerinden yerine getirilir. Bu işlem, TMSF’nin faaliyet izni kaldırılan veya yönetimi ve denetimi kendisine devredilen bankalardan kaynaklanan alacaklarının takip ve tahsiline ilişkin hak ve yetkilerini ortadan kaldırmaz. 

 

Yani yasa diyor ki, senin bize borcun olmayacak, ama sen borçları tahsil etmeye devam edeceksin. Peki, bu ne anlama geliyor? TMSF’nin üzerindeki baskının azaltıldığı…

Belki de bundan sonra, borçların tahsili eskisi kadar sıkı tutulmayabilir.

Ama altı çizilmesi gereken bir nokta var: Eğer TMSF bu borçları tahsil etmeyi sürdürür ve alacakları aynı titizlikle takip ederse, sorun çıkmayabilir. Peki bu yasa neden çıkartıldı?

TMSF’nin sorumluluğu sürerken, yaptırımı yok. Burada yapılması gereken, bu yasa işlemeye başladıktan sonra, TMSF’yi gözlem altında tutmak. Yoksa vatandaşın parası başkalarının borcunu ödemek için göz göre göre kullanılacak…

www.iyibilgi.com



Bu haber 362 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,672 µs