En Sıcak Konular

2009 yılı Tacikistan'da 'İmamı Azam' yılı ilan edildi

8 Eylül 2008 14:32 tsi
2009 yılı Tacikistan'da 'İmamı Azam' yılı ilan edildi Bir süre önce bazı İslamcı gruplarla işbirliğine giren devlet başkanına göre, İslamı Tacik kültüründen ayırmak, bir hata olur.

Tacikistan'ın 17. bağımsızlık yıldönümü sebebiyle konuşan Devlet Başkanı İmamali Rahman, 2009 yılının Tacikistan'da İmamı Azam yılı olacağını söyledi.

İmamali Rahman, Tacikistan'da İslamı Tacik ulusal kültüründen ve Tacik ulusal kültürünü İslam'dan ayırmanın hata olacağını bildirdi.

Tacikistan medyasının haberine göre, İmamı Azam'ın 1310'uncu doğum yıldönümünü kutladıklarını belirterek, "İmam Numan bin Sabit bin Zuta bin Mahan'ın daha bilinen ismiyle Ebu Hanife'nin Sünni Hanefi mezhebinin kurucusu olduğunu hatırlatan İmamali Rahman, Ebu Hanife'nin Tabiin'den olduğunu da belirtti.

Ebu Hanife hicretten 148 yıl sonra Emevi halifesi Abdülmelik bin Mervan döneminde Küfe'de doğdu. Ebu Hanife künyesi ile biliniyor. Ebu Hanife, mecazi olarak, tek tanrı inancında saf pürüzsüz anlamına geliyor. Babası Horasan'ın bir parçası olan Kabil'den bir tüccar Sabit Zuta. Ebu Hanife doğduğunda babası 40 yaşında idi.

7 milyondan fazla insanın yaşadığı Tacikistan'da toplam nüfusun yüzde 63'ünü Farsça konuşan Tacikler oluşturuyor. Nüfusun yüzde 25'i Özbek, yüzde 2.5'i Kırgız, yüzde 1.5'u ise Tatar. Yüzde 85'i Müslüman olan ülkede, müslümanların tamamına yakını Sünni Hanefi mezhebine bağlı.

Bağımsızlık sonrası Orta Asya ülkeleri arasında, siyâsî ve askerî anlamda Rusya'nın etkisinde kalmaya devam eden Tacikistan, 11 Eylül saldırıları sonrası ise ABD ile de askeri birliktelik sağladı.

Ülkede yıllarca süren iç savaş, 1997'de İslâmcı gruplarla Tacik Hükümeti arasında barış anlaşması sonrasında bitti. Tacikistan'da faaliyet gösteren İslâmcı grupların tamamı bu koalisyon hükümeti içerisine dâhil edilmedi. Bazı İslami grupların, Dağlık Badahşân ve Duşanbe civarındaki bölgelerde yönetime karşı savaşı sürüyor.

Dünya bülteni



Bu haber 425 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs