En Sıcak Konular

Mazlum-Der'den çağrı: Haksız gözaltılara son

8 Eylül 2008 14:31 tsi
Mazlum-Der İstanbul Şubesi haksız gözaltı ve tutuklamalarla tekrar gündeme gelen, toplumun inanç ve faaliyetlerinden dolayı cezalandırılmak istendiğini belirtti.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi adına Avukat Kaya Kartal, son dönemlerde haksız gözaltı ve tutuklamalarla tekrar gündeme gelen, toplumun inanç ve faaliyetlerinden dolayı cezalandırılmak istendiği yönünde bir kanaate neden olan El- Kaide Operasyonuna ilişkin aşağıdaki açıklamayı yaptı

Türkiye, ABD’nin de dayatmasıyla, son dönemlerde sistematik olarak haksız gözaltı ve tutuklamalarla meşgul edilmektedir. Dindar insanlar, geçmiş dönemlerde İbda-C, Hizbullah, İslami Hareket gibi grup ve cemaatlerin üyesi olmak iddiasıyla haksız yere gözaltına alınıp tutuklanırken veya mahkûm edilirken, son dönemlerde el-Kaide üyeliği iddiasıyla çok rahat bir şekilde gözaltına alınmakta ve tutuklanmaktadırlar.

Soyut iddialardan ibaret, kişinin iç dünyasına ait düşüncesini açıklattırmaya matuf suçlamalar ile Anayasa’nın 25. maddesinde ifadesini bulan ‘Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz’ hükmüne açıkça aykırı davranılmaktadır. Gözlem altına alınan kişiler hakkında başka türlü delil elde etme imkânı olduğu halde hukuka aykırı bir şekilde ve uzun süre iletişimleri dinlenilmektedir.

Bu kanunsuzluk ve hukuksuzluk zincirinin son halkası, Güngören çevresinde bulunan ve aynı mahallede oturan, çoğu esnaf olan kişilerden oluşan, toplam 22 kişinin gözaltına alınıp 12 kişinin tutuklaması ile devam etmiştir. Keyfi gözaltı ve tutuklamalar o kadar ileri gitmiştir ki birbirine zıt siyasi tarzları ve üslupları olan insanlar bile aynı örgüte üye olmaktan ötürü tutuklanmışlardır.

El-Kaide düşüncesi ve pratiğini hem yazdığı yazılarla hem de yaptığı toplantılarla sürekli eleştiren insanlar bile el-Kaide’ye üye olmak iddiasıyla sorgulanıp tutuklanmıştır. Bu insanlardan birisi de HAK-DER (Haznedar Kültür ve Dayanışma Derneği) eski başkanı ve üyesi olan, Ezher Üniversitesi mezunu, mütercim, araştırmacı yazar Ali Rıza Akgün’dür.

Bu tür uygulamaların artması, toplumun inançlarından ve faaliyetlerinden dolayı cezalandırılmak istendiği yönünde bir kanaatin oluşmasına neden olmuştur. İnsanların din ve vicdan özgürlüğü, düşünce ve kanaat hürriyeti, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti ve örgütlenme hakkı son yapılan operasyonlar ile ciddi şekilde yara almıştır. Vatandaşların dini/sosyal ve kültürel faaliyetleri El-Kaide adına yapılan militan kazanma çalışmaları gibi sunularak temel haklar hukuka aykırı bir şekilde engellenmektedir.

Gözaltına alınan kişilerin somut olarak neyle suçlandıkları, hangi eylem ya da eylem girişiminden sorumlu tutuldukları halen bilinmemektedir.

Bu operasyonun da diğer birçok operasyon gibi baskı ve sindirme amaçlı, gözdağı vermeye yönelik bir girişim olduğunu düşünüyor ve bu tür keyfi muamelelerin devam etmemesi gerektiğini yüksek sesle tekrar ediyoruz. Türkiye insanı hürriyet ve güvenlik ikileminde hukuka değer verilmesini talep etmektedir. Çünkü hukuk bir gün herkese lazım olacaktır.

MAZLUMDER İstanbul Şubesi

 



Bu haber 492 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,648 µs