En Sıcak Konular

Borsalarda 'el koyma' bayramı

8 Eylül 2008 12:22 tsi
Borsalarda 'el koyma' bayramı ABD'nin iki bankaya el koyması borsaları uçurdu

ABD’de iki mortgage devine el konması son günlerde tansiyonun yükseldiği piyasaları rahatlattı. Avrupa borsalarındaki artışı izleyen İMKB ilk seansta yüzde 3.5 yükseldi.
 

ABD hükümetinin konut piyasasına destek sağlamak ve dünya finans piyasalarındaki çalkantının önüne geçmek için mortgage devleri Fannie Mae ve Freddie Mac’e el koyması son günlerde tansiyonun yükseldiği piyasalara adeta ilaç gibi geldi. 

ABD’den gelen haberle Asya borsaları yüzde 4’ü aşan yükselişlar yaşadı. Tokyo Borsası yüzde 3.4, Hong Kong Borsası yüzde 4.08 yükseldi. Avrupa borsalarında da yüzde 3’ü aşkın artışlar görülüyor.

Paris’te gelişmeleri değerlendiren bir strateji uzmanı, “Bankaların çok işine yarayacak. Mortgage faizleri düşebilir ve bu da piyasaya istikrar kazandırabilir... Bir günlük keskin bir yükseliş olacaktır. Ancak bu geçen haftaki kayıpların geri alınması olacak. Bu son gelişmeler hâlâ düşüş yönlü olan trendin kesildiği anlamına gelmiyor” şeklinde yorumladı.

İMKB 40 BİNİ AŞTI
Yurtdışı piyasaları izleyen İMKB 40 bin puanın üzerine çıktı. İMKB Ulusal 100 Endeksi ilk seansta 1.356 puanlık artışla 40 bin 472 puana yükseldi. Hisse senetlerinin ortalama değer kazancı yüzde 3.5 olarak gerçekleşti.

Borsalardaki olumlu havanın etkisiyle dolar da düşüşe geçti. Bankalararası piyasada dolar/YTL kotasyonları sabah ilk işlemlerde 1,2175 YTL seviyesine gerileyerek cuma günü spot kapanışa göre yüzde 1.5 düştü.

PETROL VE ALTIN YÜKSELİŞTE
Petrol, Ike kasırgasının Meksika Körfezi’nden geçerken hasara yol açacağı ve ABD’nin mortgage finans şirketlerine yaptığı müdahalenin ekonomideki yavaşlamanın önüne geçebileceği düşüncesiyle son beş ayda ulaştığı en düşük değerden sonra 2 dolar artışla varil başına 109 dolar seviyesine yaklaştı.

Altın fiyatları da yüzde 2 düzeyinde yükseliş gösterdi. Asya piyasalarında, 800 dolar düzeyinde seyreden altının ons fiyatı, 815.20 dolara çıktı.

Yatırımcılar, yapılan müdahaleyi finans sistemine istikrar kazandırmayı amaçlayan önemli bir adım olduğunu düşünseler de, konut piyasasındaki düşüşten kaynaklanan kalıcı sorunların piyasaların uzun süre yükselmesine engel olacağı görüşündeler.
NTV



Bu haber 307 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs