En Sıcak Konular

Kutsal topraklarda sıcaklar artacak

8 Eylül 2008 11:37 tsi
Suudi Arabistan meteoroloji kaynakları, bu yıl Ramazan ayında hava sıcaklıklarının 40 derecenin üzerinde olacağını açıkladı.

Özellikle 7 günü geride kalan Ramazan'ın ilk yirmi gününde yaşanacak olan bu sıcaklığın son on günde ise düşeceği ve yerini serin, rüzgârlı havaya bırakacağı tahmin ediliyor.

Suudi Arabistan Tabiatı Koruma ve Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava tahmin idaresinden yapılan açıklamada "Ramazan'ın ilk yirmi gününe kadar Suudi Arabistan'da hava sıcaklıklarının 40 derecenin üstüne ulaşabileceğini tahmin ediyoruz. Ramazan ayının 21. gününden itibaren de Suudi Arabistan'da yaz döneminin sonu sonbaharın başlangıcı olması itibariyle bu sıcaklıkların düşeceğini tahmin ediyoruz." denildi.

Suudi Arabistan'da yaz aylarının sonunda yaşanan hava değişikliliklerinin bu yılda yaşanacağını tahmin eden uzmanlar, bu değişikliklerin rüzgâr hızının artışı, kum fırtınaları, sabah saatlerinde bulutlanmada artış, sahil bölgelerinde de nem oranında artması şeklinde görüldüğünü söyledi.

Bu değişikliklerin Suudi Arabistan'ın kuzeyindeki yüksek kesimlerde Ramazan ayının ikinci haftasından itibaren yaşanmaya başlanacağını tahmin eden uzmanlar, son on günde ise ülkenin diğer bölgelerinde hissedilmeye başlanacağını belirttiler.

DÖNEMİN EN SICAK RAMAZANI 2012'DE YAŞANACAK

Bu sıcaklıkların önümüzdeki yıllarda da artacağına dikkat çeken Suudili Meteoroloji uzmanları, en sıcak Ramazan ayının ise 2012'de yaşanmasını bekliyorlar. Meteoroloji Uzmanı ve Arap Meteoroloji ve Gökbilimi Birliği üyesi Dr. Halit bin Salih Ziak, "Ramazan ayında yaşanan bu sıcaklıklar önümüzdeki on bir yılın Ramazan aylarında artarak devam edecek. 2012'nin Ramazan'ı ise bu dönemin en sıcak Ramazan'ı olacak." dedi.

Bu yılın Ramazan ayında yaşanan sıcaklıklar için ise Ziak şunları söyledi: "Bu yıldan itibaren sıcak Ramazan dönemi başlayacak; başka bir deyişle Ramazan artık sıcaklıkların tam anlamıyla yaşandığı yaz sezonuna girmiş olacak. Hava sıcaklıkları bu dönemde gündüz 40 derece ve üstünde istikrarlı bir şekilde olacak ve bu durum önümüzdeki 11 yılın Ramazan ayında da sürecek."

Bugüne kadar Suudi Arabistan'da Ramazan ayında yaşanan en yüksek sıcaklık Mekke'de 1990 yılında 47 derece olarak kaydedilmişti.
 
CİHAN



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,629 µs