En Sıcak Konular

Kipriyanu: Görüşmeler kolay geçmez

7 Eylül 2008 22:47 tsi
Kıbrıs Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Markos Kipriyanu, ''hiç kimsenin Kıbrıs müzakerelerinin kolay geçmesini beklemediğini'' söyledi.

Salı günü Atina'ya bir çalışma ziyareti yapması beklenen Kipriyanu, Atina Haber Ajansı'na demeç verdi.

Kıbrıs'ta tarafların tezleri arasında farklılıklar olduğunu belirten Kipriyanu, Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas ile KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ın çözüm için ortak zemin oluşturan, BM Güvenlik Konseyi kararlarında belirtildiği gibi, siyasi eşitlik temelinde, tek egemenlik, tek uluslararası kimlik, tek vatandaşlık çerçevesinde iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon üzerinde anlaşmaya vardıklarını kaydetti.

 
Kipriyanu, ''Rum tarafının, anlaşmaya varılan bu ortak zemin üzerinde, tüm Kıbrıslıların yani Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin çıkarlarına hizmet edecek kalıcı ve işleyebilir bir çözüme ulaşılması için, iyi niyet ve kararlıkla müzakereler katıldığını'' ifade etti.

Türk tarafının zaman zaman bu ortak zemin konusunda şüphe yaratabilecek resmi açıklamalarda bulunduğunu öne süren Kipriyanu, ''Buna rağmen Türk tarafının da müzakere masasında aynı iyi niyeti göstererek, üçüncü ülkelerin değil, Kıbrıs halkının yararına dürüst bir müzakereye hazır olacağını ümit ediyoruz. Şu anda iki tarafın yaklaşımları arasında görülen farklılıklar sadece bu koşullar altında giderilebilir ve müzakereler olumlu bir sonuca varır'' dedi.

Tarafların görüşleri arasındaki farklılıkların müzakere konusu olduklarını ve açıkça tartışmasının bilgece olmayacağına inandığını da kaydeden Kipriyanu, sözlerini şöyle sürdürdü:

'' Başlıca hedefimiz, Kıbrıs sorununun çözümünün, BM çerçevesinde kalmasına rağmen, Kıbrıslılara ait olması. Hedefimiz, hep varacakları çözüm ile ortak bir vatanda kendileri yaşayacak olan Kıbrıslıların kendi aralarında anlaştıkları bir çözüme varmasıydı ve halen de öyle.

Ayrıca garantörlük, yerleşimciler ve Türk askerinin Ada?dan ayrılması doğrudan Türkiye'yle ilgilidir. Bu nedenle, Türkiye?den isteğimiz, AB?ye karşı da üstlendiği yükümlülükler çerçevesinde, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına olumlu ve faal olarak, yapıcı bir şekilde katkıda bulunmasıdır. Ayrıca, Türkiye?den beklentimiz, çözüm konusunda, kendi çıkarlarına değil, Kıbrıslıların çıkarlarına yoğunlaşmasıdır.''

Rum tarafının ''bakire doğum'' süreciyle iki devletli bir çözümü kabul etmesinin mümkün olmadığını da savunan Kipriyanu, federal çözümün, iki toplumun ortaklığı çerçevesinde ve her yerde olduğu gibi devletler değil yerel hükümetler tarafından yaşama geçirilecek bir federasyon oluşturulması anlamına geldiği görüşünü ifade etti.

aa

 



Bu haber 578 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,287 µs