ziyaret yargı yolunda | " /> ziyaret yargı yolunda | "/>

En Sıcak Konular

Olay ziyaret yargı yolunda

7 Eylül 2008 15:42 tsi
Olay ziyaret yargı yolunda Ergenekon tutuklusu emekli paşaların "TSK adına" cezaevinde ziyaret edilmesi, yargı yolunda...

Ergenekon terör örgütüne üye oldukları gerekçesiyle Kandıra Cezaevi'nde tutuklu bulunan emekli paşalar Hurşit Tolon ve Şener Eruygur'un TSK adına ziyaret edilmesi skandalı yargıya taşınıyor.

Geride bıraktığımız hafta Türkiye gündemine damgasını vuran 'skandal ziyaret' yargıya taşınıyor. Skandala giden süreç şöyle gelişti.

"Ergenekon örgütü soruşturması kapsamında tutuklu bulunan şüpheliler, emekli orgeneral Şener Eruygur ve emekli orgeneral Hurşit Tolon hakkında daha önce Kocaeli cumhuriyet Başsavcılığınca ziyaret yasağı kararı verilmiş ve CHP İstanbul milletvekili Nur Serter'in avukat eşliğinde yapmak istediği ziyarete izin verilmemişti. İzin verilmemesine gerekçe olarak da, savcılığın daha önce almış olduğu 'ziyaret yasağı kararı' gösterilmişti.

GARNİZON KOMUTANI, TSK ADINA SANIKLARI ZİYARET ETTİ

Ancak, Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde yer alan 3 Eylül 2008 tarihli açıklamada, aynı gün saat 11.30'da "Kocaeli Garnizon komutanı Korgeneral Galip Mendi Kandıra cezaevinde (Ergenekon terör örgütü soruşturması çerçevesinde) tutuklu olarak bulunan emekli orgeneral Şener Eruygur ve emekli orgeneral Hurşit Tolon'u ziyaret etmiştir" denildi. Mendi'nin ziyareti ve Genelkurmay Başkanlığı'nın açıklaması, özellikle basının görüntü alabilmesi için ayarlanmıştı.

SAVCILIK GÖREVİ KÖTÜYE KULLANID

Kocaeli cumhuriyet başsavcılığ'ı ortada böyle bir tüzük hükmü ve şüpheliler hakkında verilmiş bir ziyaret yasağı kararı bulunmuş olmasına rağmen, Ergenekon terör örgütü soruşturması çerçevesinde tutuklu olarak bulunan emekli orgeneral Şener Eruygur ve emekli orgeneral Hurşit Tolon'u TSK adına ziyaret etmek isteyen Kocaeli Garnizon komutanı Korgeneral Galip Mendi'ye hangi nedenlerle izin verildiğini öğrenmek amacıyla MAZLUMDER Kocaeli şubesi yöneticilerinden Nigar Gümrükçüoğlu, bilgi edinme yasası çerçevesinde gerek Kocaeli Başsavcılığ'ına ve gerekse de Adalet Bakanlığ'ı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürlüğü'ne başvuruda bulundu ancak olumlu bir cevap alamadı.

SAVCILIĞIN İHLAL ETTİĞİ HUKUK NORMLARI

Bu gelişmeler üzerine MAZLUMDER, Ergenekon terör örgütü soruşturması çerçevesinde tutuklu bulunan Eruygur ve Tolon'u TSK adına ziyaret eden Kocaeli Garnizon Komutanı Korgeneral Galip Mendi'ye izin veren Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, evrensel hukuk normlarına, Anayasa Mahkeme'sinin hukuk devleti anlayışına, AİHM'in hukukun üstünlüğü ilkesi kriterine ve anayasanın 10.maddesine aykırı bir işlem yaptığını ve savcılığın görevi kötüye kullanma suçunu işlediği gerekçesiyle yargıya gitme kararı aldı.

MAZLUMDER Adalet Bakanlığı'na başvuracak

Konuya ilişkin şikayet dilekçesinin İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Adına Genel Başkan Yardımcısı Avukat Emrullah Beytar tarafından 8 Eylül 2008 Pazartesi günü saat 11:00'de Adalet Bakanlığı'na verilmesi bekleniyor. MAZLUMDER, görevi kötüye kullandığını düşündüğü şüpheliler hakkında idari ve cezai soruşturma talep edecek.

habervaktim



Bu haber 746 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,645 µs