En Sıcak Konular

Arap sermayesi kabına sığmıyor

7 Eylül 2008 12:35 tsi
Manchester City’yi alıp tekrar Batı’nın gündemine oturan Arap sermayesi dev bir güç haline geldi. Spordan Hollywood’a, finanstan enerjiye kadar her yerde artık onlar var...

Batı dünyasının küresel finans kriziyle sarsıldığı dönemde petrol fiyatlarının artması Körfez sermayesinin etki alanını genişletiyor. Citigroup gibi dünya finansının en önemli kuruluşuna ortak olan Arap sermayesi, petrol fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle artan gelirlerini, ekonomilerini çeşitlendirmek amacıyla yurtdışı yatırımlara yönlendiriyor. İslam ülkelerinin ticaretteki toplam hacmi 800 milyar dolara ulaşırken, bu ülkelerin ekonomileri her yıl yüzde 15-20 arasında büyüme kaydediyor. Hal böyle olunca Araplar dünyada en kárlı görünen sektörlere el atıyor. Geçen yıl eylül ayından bu yana 37 milyar dolara ulaşan önemli yatırımlara imza atan Körfez ülkeleri, özellikle kredi krizi nedeniyle taze sermaye ihtiyacı duyan batılı finans kuruluşlarına yaptıkları yatırımla ön plana çıkarken en son futbol yatırımıyla dünya basının ilgi odağı haline geldi.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Kraliyet ailesinin ardında bulunduğu ticaret grubu Abu Dhabi United Group’un (ADUG) İngiltere Premier Ligi’nin önemli takımlarından Manchester City futbol kulübünü 210 milyon sterlin ödeyerek satın aldı. Abu Dabili grubun patronu Sulaiman Al-Fahim, satın alır almaz Brezilyalı yıldız futbolcu Robinho’yu da 32.5 milyon pound ödeyerek Real Madrid’den transfer etti. Yine Abu Dhabi Medya Company (ADMC), Hollywood sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu. ADMC CEO’su Edward Borgerding, şirketin gelecek 5 yıl içinde 8 Hollywood filminin yapımcılığını üstleneceğini açıkladı. ADMC’nin hangi şirketle ortak çalışma içine girileceğinin sonra açıklanacağı belirtildi.

EMLAK ZİRVESİ

Araplar, futbol ve Hollywood’dan sonra emlak işine de el attı. Suudi Arabistan Ticaret Odası, 18-20 Ekim tarihlerinde Riyad’da Dünya Emlak Zirvesi düzenleyecek. Arap ve Ortadoğu ülkelerindeki yönetimler, petrolden elde edilen likit parayı kendi bölgelerinde yeniden yapılanma çalışmalarına aktarıyor. Shariah Emirliği ise, emlak sektörüne en fazla yatırım yapan bölgelerden biri. Ortadoğu’da inşaat yatırımlarını hızlandıran Suudi Arabistan bu işe şimdiye kadar 270 milyar dolar yatırmış. Araplar, bu rakamı yıl sonuna kadar 470 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Son dönemdeki yatırımları 37 milyar dolara ulaştı

Abu Dhabi United Group, İngiltere Premier Ligi’nin önemli futbol kulüplerinden Manchester City’yi 210 milyon sterlin ödeyerek satın aldı.

Abu Dabili medya kuruluşu Hollywood sektörüne 1 milyar dolar yatırım yapacağını duyurdu.

Dubai hükümetinin kamu yatırım fonu Dubai Dünyası, geçen ay Rus elektrik üreticisi OGK-1’e yatırım yapmak için anlaştı. Dubai Dünyası’nın yatırımının 5 milyar doları aşabileceği belirtiliyor.

Bahreynli İslami yatırım bankası Körfez Finans Evi, temmuzda Tunus’ta 3 milyar dolarlık bir finans merkezi kurmak için anlaştı.

Dubai hükümeti, mayıs ayında, Deutsche Bank’ın yüzde 2.2 hissesini 1 milyar 350 milyon Euro’ya satın alarak bankanın beşinci büyük hissedarı haline geldi.

Suudi Temel Sanayii, mayısta General Electric’in plastik birimini 11 milyar 600 milyon dolara alarak Körfez sermayesinin yaptığı en büyük yabancı satın almayı gerçekleştirdi.

Abu Dabi Yatırım Otoritesi 2007 Kasım’ında Citigroup’a 7.5 milyar dolarlık yatırım yaparak kredi kriziyle sarsılan bankaya taze sermaye sağladı. Dubai Uluslararası Sermayesi, yine aynı dönemde Sony’den miktarı açıklanmayan bir hisse aldı.

Abu Dabili kamu şirketi Mubadala aynı ayda dünyanın ikinci büyük çip üreticisi Advanced Micro Devices’ın yüzde 8.1 hissesini 622 milyon dolara satın aldı.

Abu Dabi Ulusal Enerji şirketi Eylül 2007’de Kanadalı Primewest Energy’yi 5 milyar 90 milyon dolara satın aldı.

Abu Dabili Mubadala Eylül 2007’de ABD’li finansal ortaklık şirketi Carlyle’ın yüzde 7.5’ini 1 milyar 350 milyon dolara aldı.

star



Bu haber 518 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,685 µs