En Sıcak Konular

Ruslar Poti'de ABD Savaş gemisini yakından izliyor

6 Eylül 2008 15:32 tsi
Rusya'nın Gürcistan operasyonunda bombaladığı Poti limanına demirleyen ABD savaş gemisi Mount Whitney, Rus devriye birlikleri tarafından çok yakın takip ediliyor.

Moskova, Gürcistan'ın yeniden silahlanması için askeri malzeme getirildiğini düşünürken, ABD insani yardım malzemesinin savaş gemileri ile getirilmesini siyasi bir mesaj olarak değerlendiriyor. Poti'ye demirleyen Mount Whitney'in sadece 17 ton süt ve diğer insani yardım malzemesi getirmesi ise Rusya'nın eleştirilerini artırmasına neden oldu.
Gemi kaptanı Owen Honors, AP'ye yaptığı açıklamada, Rus askeri birliklerinin kendilerini çok yakın izlediğini ifade ederek, "Onlar bizi çok yakın takip ediyor. Biz buradan ayrıldığımızda sanırım çok mutlu olacaklar." dedi. Kaptan neden daha fazla yardım getirilmediği ile ilgili soruyu da siyasi ve pratik hedefleri olduğunu belirterek cevapladı.

Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Devlet Konseyi'nin açılışında yapılan konuşmada insani yardım adı altında sağlanan destekle Gürcistan'ın yeniden silahlandırıldığını savundu. Tiflis'in daha önce silahlandırılarak Güney Osetya'ya saldırmasının teşvik edildiğini savunan Rus yetkililer, şimdi de savaş gemileri ile Gürcistan'a silah getirildiğine inanıyor. İddiaları reddeden ABD'li yetkililer, gemide süt ve diğer insani yardım maddeleri olduğunu ifade ediyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Andrey Nesterenko, Poti'ye ulaşan ABD savaş gemisi için önlem alacaklarını söyledi. Nesterenko, "Askeri bir operasyondan bahsetmiyorum. Bu tipte bir savaş gemisi fazla miktarda insani yardım getiremeyeceği de biliniyor." diyerek, bölgeye gelen ABD gemilerini eleştirdi.

Diğer taraftan Gürcistan Savunma Bakanı David Kezeraşvili Poti'ye ve Batum'a gelen ABD savaş gemilerinin Moskova'ya önemli bir mesaj olduğunu ifade ederek, "Rusya'nın totaliter rejimine karşı Gürcistan demokrasisini korumak için ABD savaş gemilerinin gelmesi çok önemli idi." açıklaması yaptı.

Rusya Poti limanına 4 km mesafede yüz civarında barış gücü askerinin yer aldığı güvenlik noktası olduğu belirtiliyor. Rus barış gücü askerleri oluşturdukları iki noktadan trafik akışını kontrol ediyor.


"ABD GÜRCİSTAN'A DENİZ ÜSSÜ KURACAK"


Gürcistan haber sitesi Gruzya online, ABD'nin Gürcistan limanları Batum ya da Poti de bir deniz üssü kuracağını iddia etti. Konuyla ilgili ABD, Gürcistan ve Türkiye arasında yoğun görüşmelerin yapıldığını ileri süren haber sitesi, "Türkiye Rusya ile sıkıntılı ilişkilere girmemek için konumunu henüz belirlemedi." yorumu yaptı.

Gürcü kaynaklarının ABD üssünde özel kuvvetlerin yer almasını planladığı iddia edilen haberde, üslerin önemli görevlerinden birinin de Gürcistan'dan geçecek enerji boru hatlarının güvenliğinin sağlanması olduğuna işaret etti.

cihan
 



Bu haber 560 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,563 µs