En Sıcak Konular

Mavi Tünel'e kamulaştırma freni

6 Eylül 2008 11:37 tsi
Konya Ovası'nı suyla buluşturacak ''100 yıllık rüya'' Mavi Tünel Projesi'nde 30 milyon YTL'lik kamulaştırma yapılmasının planlandığını, bugüne kadar yüzde 5'lik bir kamulaştırmanın yapılabildiği bildirildi.

DSİ 4. Bölge Müdürü Hacı Haksal, geçen yıl temeli atılan Mavi Tünel Projesi kapsamında Göksu-Eğiste Deresi'nin Konya Ovası'na akıtılmasının planlandığını söyledi.

Tünel açma işlemlerinin klasik yöntemle sürdüğünü anlatan Haksal, Bağbaşı Derivasyon Tüneli'nin ise bitme aşamasına geldiğini bildirdi.

Derivasyon tünellerinin, barajların yapımını sağlayabilmek için önemli bir bölüm olduğunu belirten Haksal, ''Su bu derivasyona çevrildikten sonra baraj yapımına başlanabilecektir. Baraja başlamadan önce derivasyon tüneli mutlaka gerekiyor'' dedi.

538 metrelik Bağbaşı Derivasyon Tüneli'nin açıldığını ifade eden Haksal, 450 metresi betonlanmış tünelin bu ay sonunda tamamlanacağını ve suyun derivasyona alınabileceğini kaydetti.

Haksal, bu çalışmalar sürerken kamulaştırma ile ilgili bazı sorunlar yaşandığını ve bunların çözümü noktasında yoğun çaba harcadıklarını belirterek, şu bilgileri verdi:

''Değişen kamulaştırma yasası ile artık vatandaşla birebir anlaşma sağlanması gerekiyor. Taşınmaz üzerindeki ev, bağ, bahçe tespit edilip, taşınmazla beraber kamulaştırma kriterleri esas alınarak bedel tespiti yapılıyor ve sonunda vatandaşlarla bir araya gelinerek anlaşma sağlanıyor. Vatandaş bedeli beğenmezse bu sefer dava açılıyor. Bütün devlet yatırımlarında kamulaştırma ile ilgili sorunlar yaşanıyor. Bu projenin tamamında tüm kamulaştırma işlemleri, artışları katmadan söylüyorum, 30 milyon YTL'ye mal olacak. Şu anda bunun yüzde 5'ini yaptık. Geri kalan kısmını da çözmeye çalışıyoruz.''

-FİRMA ZORUNLU OLARAK KİRALAMA YOLUNA GİTTİ-

Mavi Tünel Proje Müdürü Ahmet Kalkan ise 4650 sayılı Kamulaştırma Kanunu'na göre bir yerin kamulaştırılması için bazı süreçlerin tamamlanması gerektiğini, bu süreç için de en az 3 ay gerektiğini söyledi.

Bu süreç içinde vatandaşlarla anlaşma sağlanamazsa davaların açıldığını ve bu davaların da en az 1 yıl aldığını ifade eden Kalkan, şu bilgileri verdi:

''Firma, işe devam edebilmesi için beklemek yerine yasal olmayan kiralama yoluna gitmektedir. Bu kiralama 1 yıllıktır. Bu zaman içinde kamulaştırma işlemleri bitmezse karşılıklı sürtüşmeler yaşanacaktır. Hatta kiralama süresi bitenlerle şu anda sorunlar yaşanmaktadır. Bugüne kadar Mavi Tünel çıkış ağzı ve tüneli açacak makinenin giriş ağzının kamulaştırması yapıldı. Ulaşım yolları, depo sahaları, dolu savak kazıları, gövde sıyırma kazıları, enerji nakil hatları gibi birçok bölümün kamulaştırması halen sorun olarak durmaktadır.''

Kalkan, kamulaştırma sorunu yüzünden projenin istenilen hızda ilerleyemediğini belirterek, sıkıntıların giderilmesi durumunda projeyi daha erken teslim edebileceklerini kaydetti.

aa



Bu haber 656 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,052 µs